Тема приготування їжі на відкритому вогні, особливо м’яса на грилі, завжди викликала жваві дискусії. З одного боку, це смачно, ароматно та створює атмосферу свята. З іншого — чимало досліджень вказують на потенційну шкоду для здоров’я. Команда GoToShop розібралася в цьому питанні детальніше.
Чому виникає проблема
Під час готування на відкритому вогні або грилі, продукти піддаються високим температурам. В результаті цього відбуваються складні хімічні процеси. Одним з найбільш шкідливих продуктів такого готування є гетероциклічні ароматичні аміни (ГЦА). Вони утворюються при горінні м’яса, особливо при високих температурах і тривалому готуванні. ГЦА вважаються канцерогенами, тобто речовинами, що можуть спричинити розвиток ракових пухлин. Пам’ятайте, що потрібно дотримуватися деяких правил, щоб зменшити шкоду шашликів.
Іншою проблемою є поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ). Вони утворюються при неповному згорянні палива (вугілля, дрова) і осідають на поверхні продуктів. ПАВ також є канцерогенами.
Вас також зацікавить:
Незвичайні смаки гриля: 9 продуктів, які ви ніколи не думали б приготувати на ньому
Як не зіпсувати шашлик: чого не варто робити ніколи
Які ризики для здоров’я
Найбільш відомим ризиком, пов’язаним зі споживанням їжі, приготованої на відкритому вогні, є підвищений ризик розвитку раку. Гетероциклічні ароматичні аміни (ГЦА) та поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), що утворюються під час готування на грилі, можуть збільшити ймовірність виникнення раку шлунка, товстої кишки та інших органів. Тому дуже важливо правильно вибрати м’ясо для гриля, щоб воно було соковитим, ароматним і корисним.
Крім того, регулярне вживання смаженого м’яса пов’язують із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, а продукти горіння можуть спричинити запальні процеси в організмі. Не виключені й інші негативні наслідки, такі як пошкодження ДНК та порушення функцій печінки та нирок.
Як зменшити ризики
Обмежити споживання: не варто зловживати стравами, приготованими на грилі.
Маринувати м’ясо: маринування може зменшити утворення шкідливих речовин. А щоб шашлик не приніс шкоди ще й вашому бюджету, радимо ознайомитися з актуальними акціями на мариноване мʼясо.
Вибирати правильні частини туші: м’ясо з меншою кількістю жиру утворює менше канцерогенів.
Не допускати підгорання: видаляйте підгорілі частини м’яса.
Використовувати альтернативні методи приготування: віддавайте перевагу варінню, тушкуванню, запіканню.
Овочі на грилі: овочі містять антиоксиданти, які можуть нейтралізувати деякі шкідливі речовини.
Приготування їжі на вогні — це смачно, але не варто забувати про потенційні ризики для здоров’я. Дотримуючись простих правил, можна зменшити їхній вплив. Однак, найкращий варіант — це поєднання різних методів приготування і збалансований раціон. Раніше ми розповідали, які продукти небезпечно брати на пляж або пікнік, щоб уникнути харчового отруєння.