Хоча магазини пропонують широкий асортимент тушонки, домашній продукт має незаперечні переваги. Готуючи тушонку самостійно, ви точно знаєте, з яких якісних інгредієнтів вона складається, і можете експериментувати зі спеціями, досягаючи бажаного смаку. Домашня тушонка часто відрізняється більш насиченим і глибоким смаком порівняно з магазинною.
Що вам знадобиться:
м’ясо (свинина, яловичина, баранина або їхня суміш)
сіль, перець чорний мелений
лавровий лист
спеції за смаком (часник, коріандр, паприка тощо)
банки для консервування
кришки
каструля великого розміру
Вас також зацікавить:
Правильно вибираємо сало на ринку: 5 порад
Яке мʼясо вибрати для плову: дослідження ідеального смаку
Як готувати тушонку в домашніх умовах
М’ясо ретельно промити та нарізати на шматочки середнього розміру. Додати сіль, перець та інші спеції за смаком. А щоб придбати ці інгредієнти вигідно, радимо ознайомитись з акціями на свіже та заморожене м’ясо у найближчих супермаркетах.
Стерилізувати банки та кришки. Щільно укладати м’ясо в банки, залишаючи невеликий простір доверху. Додати лавровий лист та інші спеції. Для більш насиченого смаку можна обсмажити м’ясо перед укладанням в банки.
Закрити банки кришками, але не закручувати сильно. Поставити банки в каструлю, залити холодною водою так, щоб вона покривала банки на 2-3 см. Довести воду до кипіння, потім зменшити вогонь і варити 3-4 години.
Акуратно дістати банки з каструлі та закрутити кришки. Перевернути банки догори дном і укутати ковдрою до повного охолодження.
Для приготування смачної та тривалої домашньої тушонки варто обирати м’ясо з жиловими прошарками. Саме воно під час тривалої термообробки стане соковитим та ніжним. А щоб розкрити смак страви, додайте до м’яса не лише традиційні спеції, а й свіжі трави.
Пам’ятайте, що якісно стерилізовані банки — запорука довгого зберігання тушонки. При дотриманні всіх умов, ваша домашня тушонка може радувати вас протягом року і більше. Готуйте з задоволенням і насолоджуйтесь результатом!
Раніше ми розповідали, чим відрізняються яловичина та телятина за смаком, текстурою, ціною, користю та до яких страв вони підходять, щоб допомогти вам зробити правильний вибір.