Стерилізація — це не просто додаткова процедура правильного консервування овочів. Це запорука того, що ваші заготовки простоять всю зиму і не зіпсуються. Під час цього процесу гинуть всі шкідливі мікроорганізми, які можуть спричинити бродіння або псування.
Щоб уникнути пошкодження банок під час стерилізації, дотримуйтесь кількох важливих правил.
Вода в каструлі має бути гарячою, але не інтенсивно кипіти, оскільки це може призвести до того, що банки лопнуть.
Для захисту від прямого контакту з дном каструлі, на дно слід покласти рушник або дерев’яну решітку.
Банки заповнюють до «плічок», залишаючи невеликий простір.
Кришки мають бути щільно закручені — перевірте герметичність після стерилізації.
Після стерилізації банки поступово охолоджують, накривши теплою ковдрою, щоб перевірити герметичність з'єднання. Для перевірки герметичності також радять перевертати банки з консервацією, проте це потрібно не для всіх кришок.
Скільки часу потрібно стерилізувати
Час стерилізації безпосередньо залежить від об'єму банки:
0,5-0,75 л: 10-15 хв
1 л: 15-20 хв
2 л: 20-25 хв
3 л: 30-35 хв
Чому час стерилізації може відрізнятися за різними рецептами
Час стерилізації може дещо відрізнятися в залежності від рецепта, додавання інших інгредієнтів (оцет, цукор, сіль) та кислотності самих помідорів. Більш кислі сорти помідорів потребують меншої тривалості стерилізації.
Вас також зацікавить:
Як стерилізувати банки в духовці: інструкція для ідеальної консервації
Тривале зберігання помідорів: корисні поради та лайфхаки
Як перевірити, чи добре стерилізовані банки
Через кілька днів після стерилізації перевірте банки на наявність здуття кришок. Якщо кришка здулася, такий продукт вживати не можна.
Додаткові поради
Правильний вибір помідорів для консервації: використовуйте тільки свіжі, дозрілі помідори.
Перед тим, як розпочати консервацію, ретельно вимийте та простерилізуйте банки і кришки.
Додайте в банки свіжі спеції за смаком, щоб надати вашим заготівкам неповторного аромату.
І, нарешті, зберігайте консервацію в прохолодному темному місці, щоб вона довше залишалася свіжою.
Дотримуючись цих простих правил, ви зможете приготувати смачні та безпечні консервовані помідори на зиму. Головне — стежити за часом стерилізації та дотримуватися всіх рекомендацій. Раніше ми розповідали, як вибрати банки для консервації, щоб зимові заготівлі зберігались правильно та не зіпсувались.