Гірчиця — популярна приправа, що використовується не лише для посилення смаку страв, але й для оздоровлення. Її вживання пов’язане з численними перевагами, але може мати й деякі негативні наслідки.
«Гірчиця багата на вітаміни та мінерали, такі як кальцій, мідь, вітаміни С, А, К, клітковина, селен, магній, марганець. Вона також містить антиоксиданти, які борються з вільними радикалами, захищаючи організм від пошкоджень», — розповідає дієтолог Олег Швець у Facebook.
Дослідження показують, що гірчиця може:
Знижувати рівень цукру в крові, допомагаючи регулювати рівень глюкози.
Захищати від псоріатичного запалення, зменшуючи симптоми псоріазу.
Зменшувати симптоми контактного дерматиту, полегшуючи подразнення шкіри.
Забезпечувати захист від інфекцій завдяки своїм антибактеріальним та протигрибковим властивостям.
Захищати від деяких видів раку, що пов’язано з ізотіоціанатами, які містяться в гірчиці.
Проте, надмірне вживання гірчиці може призвести до болю в животі, діареї та запалення кишківника. Люди з чутливою шкірою можуть відчувати контактний дерматит від гірчиці.
Гойтрогени, що містяться в сирому насінні та листі гірчиці, можуть шкодити людям з порушеною функцією щитовидної залози. Тому їм рекомендується замочувати або варити насіння та листя перед вживанням або взагалі обмежити їх споживання.
Щоб отримати максимум користі від гірчиці та мінімізувати ризики, рекомендується:
Споживати гірчицю в міру, не зловживаючи нею.
Обережно використовувати гірчицю людям з чутливою шкірою, спочатку тестуючи її на невеликій ділянці.
Обробляти насіння та листя гірчиці (замочувати або варити) людям з порушеною функцією щитовидної залози.
Гірчиця може бути корисним доповненням до вашого раціону, але важливо вживати її в міру та знати про можливі побічні ефекти. А щоб придбати улюблений продукт за вигідною ціною, радимо продивитися поточні акції на гірчицю в супермаркетах вашого міста.