Каші — не лише ситний і смачний сніданок, а й справжнє джерело корисних речовин для нашого організму. Особливо важливу роль вони відіграють у підтримці здоров’я серцево-судинної системи. Сьогодні команда GoToShop розповість, які саме крупи варто включити у свій раціон, щоб зберегти серце здоровим.
Користь каш для серця
Багата на клітковину, каша покращує травлення, знижує рівень шкідливого холестерину та стабілізує рівень цукру в крові. Каші містять магній, калій та інші мінерали, необхідні для нормальної роботи серця; а також вітаміни групи B, які допомагають знизити рівень гомоцистеїну — амінокислоти, пов’язаної з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Деякі крупи містять антиоксиданти, які захищають клітини від пошкодження та уповільнюють процеси старіння.
Які каші найкорисніші для серця
Гречана: містить багато білка, заліза та рутину — речовини, що зміцнює судини.
Пшоняна: багата на вітаміни групи B, магній та калій. Має протизапальну дію. Перед тим, як збиратися на закупи, перегляньте поточні та майбутні акції на пшоно у своєму місті.
Овсова (геркулес): містить розчинну клітковину, яка знижує рівень холестерину.
Перлова: джерело вітамінів групи B, магнію та заліза. Регулює рівень холестерину.
Ячмінна: містить бета-глюкани, які знижують рівень цукру в крові та холестерину.
Вас також зацікавить:
Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів
Як варити пшоняну кашу: готуємо універсальну страву до сніданку, обіду або вечері
Як правильно готувати кашу
Для збереження максимальної кількості корисних речовин обирайте цільнозернові крупи. Варіть їх на воді, а молоко додавайте вже в готову страву. Щоб зробити кашу ще смачнішою та поживнішою, додайте свіжих овочів або фруктів. Пам’ятайте, що надмірне вживання цукру та меду може підвищити калорійність страви, тому краще обмежити їх використання.
Рецепти каш для здорового серця
Гречана каша з овочами: відваріть гречку, додайте тушковані овочі (перець, баклажани, кабачки). Щоб зберегти максимум користі від страви, важливо правильно варити гречку, тоді ви збережете її текстуру та смак.
Пшоняна каша з яблуками: зваріть пшоняну кашу, додайте тушковані яблука з корицею.
Вівсяна каша з ягодами: зваріть вівсянку, додайте свіжі або заморожені ягоди.
Перлова каша з грибами: відваріть перлову кашу, додайте смажені гриби.
Ячмінна каша з куркою: відваріть ячмінну кашу, додайте шматочки відвареної курки.
Включення каш у свій раціон — це простий і доступний спосіб подбати про здоров’я свого серця. Пам’ятайте, що різноманітність — запорука збалансованого харчування. Раніше ми розповідали, як врятувати пересолену страву. Дізнайтеся, як за допомогою простих інгредієнтів, таких як картопля, яблуко, рис, сметана, зелень, борошно та цукор, врятувати пересолену страву та зберегти її смак.