Щоб отримати користь: як вибрати якісну пекінську капусту

Розповідаємо як правильно обрати якісну пекінську капусту, щоб отримати користь для організму та неймовірний смак для ваших страв

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Пекінська капуста є дуже корисним продуктом, який обовʼязково має бути у вашому раціоні. «Пекінка» ніжна й соковита, її часто використовують для приготування салатів, оскільки вона надає їжі нотку літньої свіжості. А в сезон пекінська капуста стає справжньою фавориткою у більшості господинь. Їй віддають перевагу за насичений смак і відчутну користь для організму.

Зазвичай пекінська капуста доступна в магазинах протягом усього року. Але слід пам’ятати, що її сезон закінчується восени, тому необхідно бути особливо уважним під час вибору.

Редактори GoToShop розкажуть, як правильно обирати пекінську капусту та ще до покупки виявити несвіжий та некорисний овоч.

Чим корисна пекінська капуста

Пекінську капусту називають джерелом вітамінів і здоров’я, оскільки її листя містить багато клітковини, води й антиоксидантів. Також капусту вважають лідером серед дієтичних продуктів. Менше калорій, ніж пекінка, містить лише цибуля шалот.

Пекінська капуста також містить корисні речовини для здоров’я кісток, серед них — кальцій, фосфор і вітамін К. Фосфор допомагає зміцнити зуби і кістки, а вітамін К робить кістки міцнішими і допомагає запобігти остеопорозу.

Також раціон, до якого входить пекінська капуста, багатий вітамінами А, В та С, сприяє здоров’ю шкіри.

Вітамін А бере участь у виробленні сала, необхідного для зволоження шкіри. А вітамін В — допомагає волоссю і шкірі залишатися молодими й здоровими.

Вітамін С відіграє важливу роль у формуванні колагену — основи сполучної тканини. Вітамін В також зміцнює м’язовий корсет і запобігає розвитку пухлин.

Крім перерахованого, пекінська капуста допомагає тримати здорову вагу, покращує роботу серця та кровоносної системи, сприяє очищенню крові та нормалізації рівня холестерину.

Які відтінки листя може мати пекінська капуста

  • насичені зелені;

  • зелені з жовтуватими кінчиками;

  • світло зелені з білими ділянками на листках.

Які найпопулярніші сорти пекінської капусти

  1. Ника (качани досягають ваги 3 кг);

  2. Келих (середня вага качана 2 кг);

  3. Веснянка (качани не перевищують ваги 250 г, а листя не дуже щільно прилягають один до одного);

  4. Монумент (розмір качана безпосередньо залежить від віку капусти, у продажу з’являються найрізноманітніші варіанти).

Сорт не дуже впливає на смакові якості пекінської капусти. Головна відмінність спостерігається в співвідношенні відтінку і щільності листя з їх соковитістю.

Щоб вибрати свіжу пекінську капусту, слід дотримуватися кількох правил:

  1. Перевірте листя капусти: воно не повинне бути м’яким або сухими.

  2. Колір листя повинен бути яскравим і насиченим, незалежно від його відтінку.

  3. Якщо капуста світліша, це означає, що вона має більше соку.

  4. Зелені качани зазвичай менш соковиті через їх волокнистість.

  5. Качан не повинен бути занадто твердим або пухким.

  6. Надавайте перевагу капусті середнього розміру.

  7. Листя пекінської капусти повинні бути сухими на дотик.

  8. Якщо капуста упакована, переконайтеся, що немає ознак конденсату, пожовтіння, зіпсованості або засихання.

  9. Коли торкаєтеся листя, воно має бути пружним і трохи щільним.

Яку пекінську капусту варто оминати

  • З мʼяким або сухим листям. Така капуста точно не буде соковитою і зіпсує смак страви.

  • З вологим листям. Волога може швидко погіршити смак і сприяти процесу гниття.

  • З ознаками гнилі на листках. Така капуста абсолютно не придатна для споживання і може бути небезпечною для здоров’я.

  • Зі слизом або ознаками несвіжості на листках.

  • З багатьма пошкодженнями на листках. На місці зламаних або відірваних частин скупчуються бактерії, що знижує тривалість зберігання.

  • Якщо у плівці є конденсат і качан не виглядає свіжим. Це може означати, що капуста вже зіпсована або скоро почне гнити.

  • Якщо є невеликі ознаки початку процесу гниття, в’янення або засихання. Смакові якості такого качана будуть порушені, вона може бути шкідливою для травлення.

  • Занадто великі качани з жовтим листям. Це ознака, що капуста перезріла і її соковитість знижена.

Щоб обрати капусту не лише свіжу, а й вигідну, радимо скористатися сервісом порівняння цін від GoToShop.

Читати статті на тему

2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях