Здорове серце та мозок — запорука довгого та якісного життя. Нове дослідження підтверджує, що артишоки можуть стати вашим вірним союзником у цій справі.
Користь артишоку
Джерело мінералів, антиоксидантів і поліфенолів
Їстівна частина (брунька) багата на вітамін С, інулін, фосфор, калій, натрій, фенольні сполуки та флавоноїди.
Потенційний терапевтичний ефект
Вчені вважають, що артишоки можуть допомогти у боротьбі з раком, нейродегенеративними розладами та серцево-судинними захворюваннями.
Низький рівень жиру та високий рівень клітковини
Артишоки — чудовий вибір для тих, хто стежить за вагою та здоров’ям.
Покращують самопочуття
Хлорогенова кислота, що міститься в артишоках, дарує заряд бадьорості та енергії.
Антимікробні властивості
Дослідження показали, що артишоки можуть боротися з різними патогенними бактеріями, грибками та вірусами.
Артишоки та серцево-судинна система:
Знижують рівень холестерину — дослідження показали, що екстракти артишоку покращують ліпідний профіль та серцеві маркери.
Запобігають розвитку атеросклерозу — екстракти артишоку захищають від утворення бляшок на стінках судин.
Знижують артеріальний тиск — дослідження показали, що екстракт листя артишоку допомагає людям з гіпертонією.
Артишоки та нейропротекторні ефекти:
Захищають від нейрозапалення — екстракти артишоку можуть допомогти при ожирінні та інших запальних станах.
Покращують когнітивні функції — дослідження показали, що артишоки допомагають при погіршенні пам’яті, тривожності та депресії.
Захищають від хвороби Альцгеймера — листя артишоку може значно покращує когнітивні функції та відновити просторову пам’ять.
Як включити артишоки у раціон
Артишоки — це не лише корисний, але і дуже смачний продукт. Їх можна їсти сирими, вареними, тушкованими, смаженими та печеними. Щоб придбати артишок з вигодою для гаманця, радимо скористатися сервісом порівняння цін GoToShop. Ось кілька ідей, як включити артишоки у свій раціон.
Закуски:
сирі артишоки з хумусом або оливковою олією
мариновані артишоки
салат з артишоками, оливками, помідорами та фетою
Основні страви:
ризотто з артишоками
паста з артишоками та томатним соусом
фаршировані артишоки
крем-суп з артишоків
Гарніри:
варені або тушковані артишоки
смажені артишоки з часником
печені артишоки з травами
При виборі артишоків зверніть увагу на те, щоб вони були щільними та без плям. Перед приготуванням артишоків потрібно видалити жорсткі зовнішні листки та колючі кінчики.