Як позбутися запаху їжі: кілька способів наповнити будинок приємним ароматом

Як зробити так, щоб на кухні завжди гарно пахнуло, незалежно від того, що ви готуєте — спробуйте один із цих простих прийомів

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Немає нічого кращого за запах смачної свіжої домашньої їжі, однак деякі запахи можуть просто відлякувати. Риба, спеції, цибуля, часник перетворюються на бомбу сповільненої дії. Особливо перед святами, коли ми готуємо багато різноманітних страв, кухня може просто просочитися їжею.

Однак не варто хвилюватися, редактори GoToShop розкажуть, як швидко і легко позбутися цих небажаних запахів і зберегти в оселі свіжість.

Під час приготування їжі, зберігайте кухню чистою

Найпростіший спосіб запобігти запахів їжі — не засмічувати кухню. Однак якщо уникнути цього неможливо, швидко приберіть всі сліди готування, протираючи поверхні від розлитої рідини або жиру. 

Пізніше, коли ви закінчите готувати, почистіть від жиру кухонні шафи харчовою содою. Не забудьте промити сковороди, форми для запікання та непотрібний посуд. Це запобігатиме накопиченню часточок їжі та запахів.

Відчиняйте вікна частіше

Не забувайте провітрювати приміщення частіше. Хороша вентиляція вирішить проблему неприємних запахів. Тому важливо забезпечити достатню її кількість на всій площі кухні, щоб запахи не накопичувалися.

Під час приготування їжі найкраще використовувати витяжку, щоб вона фільтрувала повітря із запахами. Якщо немає витяжки, можна відчинити вікна, щоб зробити невеликий протяг і забезпечити потік свіжого повітря.

Це не лише позбавить приміщення небажаних запахів, але й допоможе покращити якість повітря у ньому.

Запаліть ароматичні свічки

Гарні ароматичні свічки можуть істотно покращити аромат у будь-якій кімнаті.

Але який із них найкраще підійде для приємного запаху на кухні? Немає жодних сумнівів, що на кухні найефективнішим варіантом є цитрусовий аромат.

Приготуйте глінтвейн без вина

Ці натуральні дезодоратори є на кухні у кожної господині. Мелений імбир, цедра цитрусових — лимона та апельсина, або палички кориці та гвоздика — все це стане чудовим освіжувачем повітря.

Все, що вам треба зробити, — це помістити інгредієнти до каструлі з окропом, дати покипіти не менше 15 хвилин — і запах зникне.

Ви також можете використовувати дифузори ефірних олій або автоматичні освіжувачі повітря.

Однак важливо мати на увазі, що перекриття запаху чимось приємнішим не усуне, власне, саме його причину.

Харчова сода — універсальний засіб для чистоти та свіжості в кухні

Харчова сода — універсальний і доступний засіб для чищення, що її можна використовувати для багатьох цілей, і з неприємними запахами також.

Навіть найстійкішим запахам їжі не залишається шансів, якщо ви застосуєте цей продукт.

Якщо неприємний запах виходить із холодильника, достатньо залишити відкриту миску з содою на верхній полиці, і вона ефективно поглине запахи.

Також ви можете залишити соду на стільниці, якщо не можете зрозуміти джерело неприємного «аромату».

Насипте кілька столових ложок харчової соди до миски і залиште її на ніч. Гранули природним чином поглинають і нейтралізують будь-які небажані запахи, які ще присутні в повітрі.

Зробіть ваші відра для сміття свіжими та чистими

Перевірте відра для сміття: це ті місця, де найчастіше збираються неприємні запахи. Важливо виносити сміття регулярно, щоб уникати скупчення харчових відходів і пов’язаних із ними запахів.

Щоб позбутися цих запахів, можна використовувати кілька простих трюків. Наприклад, на дно відра можна покласти кульки з харчовою содою або ватяні кульки, замочені в ефірних оліях.

Це допоможе нейтралізувати запахи та поглине вологу. Також можна насипати на дно сміттєвого відра сіль, щоб вона поглинула рідини та запахи, і таким чином очистити відро від бактерій і комах.

Використовуйте кришки

Закривайте кришки на каструлях та горщиках під час готування — це допоможе зменшити вологість у кухні і уникнути розповсюдження сильних запахів їжі.

Тримайте раковину завжди чистою

Доглядайте за раковиною — регулярно мийте зливний отвір та підтримуйте чистоту в зоні миття, щоб не створювався неприємний запах на кухні. Простий і ефективний спосіб, щоб усунути стійкі запахи — злити суміш оцту або харчової соди з гарячою водою в каналізацію.

Ці природні засоби допомагають усунути запахи та підтримувати свіжість у водопровідній системі. Також можна спробувати налити у раковину трішки оцту та додати кілька шматочків лимона для приємного цитрусового аромату на кухні.

Не залишайте брудний посуд

Миття посуду важливе не лише під час готування, але й після їжі.

Не складайте його до раковини, хоч як би вам цього не хотілося після того, як ви попрацювали на роботі, біля гарячої плити, а потім ситно повечеряли.

Це створить неприємний запах на кухні, оскільки залишки їжі будуть триматися довше.

Спробуйте мити посуд, не засмічуючи злив кухонної раковини. Якщо у вас є посудомийна машина, використовуйте її, щойно нагромадили достатньо брудного посуду.

Чистіть щоденні прилади

Щоб уникнути стійкого запаху їжі, ретельно чистіть кухонні прилади, які можуть зберігати його, якщо залишити їх брудними. Тому чищення духовки, плити та мікрохвильовки — дуже важливі завдання, які допоможуть надати вашій кухні приємного аромату.

Оскільки духовку і плиту господині використовують найчастіше, їх рекомендують чистити щомісяця. Люди часто забувають про мікрохвильову піч. Раз на місяць ставте у неї миску з водою та трохи лимонного соку на хвилину-дві, щоб нейтралізувати запахи та видалити стійкі плями, які потім можна буде легко витерти.

У цілому, щоб створити приємний аромат на кухні, необхідно забезпечити баланс між ефективним прибиранням, стратегічним використанням інгредієнтів, що знищують запахи, і правильною вентиляцією. Якщо ви будете дотримуватися цих елементів, зможете зберегти на кухні приємний аромат.

Придбати усе необхідне для приготування та подальшого прибирання за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся