Варення з мандаринів: як зберегти вітаміни

Усім відомо, що мандарини — це справжнє джерело вітамінів. Але чи можна зберегти цю цінність у домашньому варенні? Розкриваємо секрети, як приготувати солодкий зимовий десерт, який не лише порадує смаком, а й підтримає ваш імунітет

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Мандаринове варення — сонячний смак зими, який багатьом з нас нагадує дитинство. Проте, в процесі варіння більшість вітамінів, якими так багаті мандарини, руйнуються. Чи можливо приготувати мандаринове варення, яке буде не тільки смачним, але й корисним?

Чому вітаміни руйнуються під час варіння

Висока температура, кисень та тривалий контакт з водою — головні вороги вітамінів. Під час варіння варення всі ці фактори діють одночасно, що призводить до значних втрат вітамінів.

Як зберегти вітаміни в мандариновому варенні

Хоча повністю зберегти вітаміни під час приготування варення неможливо, існують способи мінімізувати їх втрати. Для цього варто скорочувати час теплової обробки та кількість цукру, а також швидко охолоджувати готовий продукт. Додавання лимонного соку чи цедри, завдяки антиоксидантам, допоможе зберегти вітамін C. Для максимальної збереження корисних речовин можна навіть заморозити пюре з мандаринів замість варіння. Перед покупкою корисних фруктів, радимо ознайомитися з актуальними акціями на мандарини в супермаркетах вашого міста. Так ви зможете придбати їх за найкращою пропозицією.

Вас також зацікавить:

Як мандарини можуть покращити здоров’я при діабеті

Зимовий врожай: які овочі та фрукти варто їсти в грудні

Рецепт мандаринового варення з мінімальними втратами вітамінів

Інгредієнти:

  • 1 кг мандаринів

  • 500 г цукру

  • 1 лимон (цедра і сік)

Приготування:

  1. Мандарини ретельно вимити, розрізати навпіл і видалити кісточки, подрібнити блендером до однорідної маси.

  2. Додати цукор, цедру і сік лимона. Перемішати все і довести до кипіння на середньому вогні. Варити 5-7 хвилин, постійно помішуючи.

  3. Розлити гаряче варення в стерилізовані банки і герметично закрити. Швидко охолодити.

Це варення буде мати більш рідку консистенцію, ніж традиційне. Якщо ви віддаєте перевагу більш густому варенню, можна додати трохи пектину.

Хоча повністю зберегти вітаміни в мандариновому варенні неможливо, дотримуючись простих правил, можна значно зменшити їх втрати. Готуйте варення з любов’ю і насолоджуйтесь його смаком і користю! Раніше ми зібрали для вас поради щодо вибору та зберігання цитрусових, а також цікаві факти про різні сорти апельсинів, мандаринів, лимонів та грейпфрутів.

Читати статті на тему

2024.12.04 15:21
Як зберігати продукти

Кулінарний лайфхак: навіщо заморожувати твердий сир

Хочете зберегти улюблені сорти сиру надовго? Дізнайтесь, як правильно заморозити твердий сир, щоб він не втратив своїх смакових якостей, а ви могли насолоджуватися ним у будь-який час
2024.12.03 10:30
Як зберігати продукти

Заморожування хурми: як зберегти вітаміни та смак

Заморожування дозволяє зберегти хурму свіжою та соковитою на тривалий період. Дізнайтеся, як правильно підготувати хурму до заморозки та способи її зберігання в морозильній камері
2024.11.29 11:28
Як зберігати продукти

5 помилок при зберіганні оливкової олії, яких варто уникати

Хочете, щоб ваша оливкова олія завжди була свіжою та ароматною? Правильне зберігання — запорука збереження її корисних властивостей. Дізнайтеся про найкращі способи зберігання оливкової олії, та як уникнути поширених помилок
2024.11.28 10:29
Як зберігати продукти

Брюссельська капуста: секрет міцного імунітету та здорового травлення

Розповідаємо про корисні властивості брюссельської капусти, а також ділимося порадами щодо зберігання та приготування смачних страв з цього маленького, але дуже корисного овоча