Мандаринове варення — сонячний смак зими, який багатьом з нас нагадує дитинство. Проте, в процесі варіння більшість вітамінів, якими так багаті мандарини, руйнуються. Чи можливо приготувати мандаринове варення, яке буде не тільки смачним, але й корисним?
Чому вітаміни руйнуються під час варіння
Висока температура, кисень та тривалий контакт з водою — головні вороги вітамінів. Під час варіння варення всі ці фактори діють одночасно, що призводить до значних втрат вітамінів.
Як зберегти вітаміни в мандариновому варенні
Хоча повністю зберегти вітаміни під час приготування варення неможливо, існують способи мінімізувати їх втрати. Для цього варто скорочувати час теплової обробки та кількість цукру, а також швидко охолоджувати готовий продукт. Додавання лимонного соку чи цедри, завдяки антиоксидантам, допоможе зберегти вітамін C. Для максимальної збереження корисних речовин можна навіть заморозити пюре з мандаринів замість варіння. Перед покупкою корисних фруктів, радимо ознайомитися з актуальними акціями на мандарини в супермаркетах вашого міста. Так ви зможете придбати їх за найкращою пропозицією.
Вас також зацікавить:
Як мандарини можуть покращити здоров’я при діабеті
Зимовий врожай: які овочі та фрукти варто їсти в грудні
Рецепт мандаринового варення з мінімальними втратами вітамінів
Інгредієнти:
1 кг мандаринів
500 г цукру
1 лимон (цедра і сік)
Приготування:
Мандарини ретельно вимити, розрізати навпіл і видалити кісточки, подрібнити блендером до однорідної маси.
Додати цукор, цедру і сік лимона. Перемішати все і довести до кипіння на середньому вогні. Варити 5-7 хвилин, постійно помішуючи.
Розлити гаряче варення в стерилізовані банки і герметично закрити. Швидко охолодити.
Це варення буде мати більш рідку консистенцію, ніж традиційне. Якщо ви віддаєте перевагу більш густому варенню, можна додати трохи пектину.
Хоча повністю зберегти вітаміни в мандариновому варенні неможливо, дотримуючись простих правил, можна значно зменшити їх втрати. Готуйте варення з любов’ю і насолоджуйтесь його смаком і користю! Раніше ми зібрали для вас поради щодо вибору та зберігання цитрусових, а також цікаві факти про різні сорти апельсинів, мандаринів, лимонів та грейпфрутів.