Небезпечні закуски: чим не можна закушувати алкоголь

Розповідаємо, якими продуктами не рекомендується закушувати різні алкогольні напої, щоб не нашкодити здоров’ю та не зіпсувати їх смак

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

У святковий сезон, коли на столах рясніють частування, а келихи наповнені алкоголем, важливо знати, які закуски не лише не підходять до певних напоїв, але й можуть зашкодити вашому здоров’ю. Ось кілька поширених помилок, яких слід уникати.

Чим не потрібно закушувати горілку

  • Малосольні овочі, гриби, сало, слабосолона риба

Солі, що містяться в цих продуктах, дратують слизову оболонку шлунка, що може призвести до нудоти, блювоти та діареї. Жир в салі та рибі уповільнює перетравлення їжі, що викликає відчуття тяжкості в шлунку та дискомфорту. Гриби, особливо мариновані, можуть бути важкими для перетравлення і викликати здуття живота та метеоризм. Цукор, який переважає у дині та фруктах, призводить до бродіння в кишечнику, що викликає метеоризм, здуття живота та коліки.

  • Диня та яблука

Цукор, що міститься в дині та фруктах, може призвести до бродіння в кишечнику, що викликає метеоризм, здуття живота та коліки. Яблука містять багато клітковини, яка уповільнює перетравлення їжі, що може призвести до відчуття тяжкості в шлунку.

Рекомендовані закуски: курка, індичка, перепілка, фазан, огірки, помідори, болгарський перець, зелень, легкі салати з оливковою олією, овочеві канапе.

Чим не потрібно закушувати коньяк

  • Лимон

Кислота лимона нейтралізує ароматичні та смакові характеристики коньяку, не дозволяючи вам насолодитися його букетом. Виробники неякісного коньяку часто додають лимон, щоб замаскувати недоліки смаку.

  • Шоколад та солодощі

Цукор, що міститься в солодощах, різко підвищує рівень інсуліну в крові, що може призвести до швидкого сп’яніння. Алкоголь, в свою чергу, уповільнює метаболізм цукру, а це гарантує вам сильне похмілля на ранок. Поєднання алкоголю та солодощів створює надмірне навантаження на підшлункову залозу, що підвищує ризик розвитку панкреатиту.

Рекомендовані закуски: груша, виноград, абрикос, сири, чорна кава. Якщо плануєте святкування з алкоголем та закусками, ознайомтеся з акціями на сири в супермаркетах свого міста.

Чим не потрібно закушувати вино і шампанське

Шоколад, солодощі, морозиво

Цукор, що міститься в солодощах, різко підвищує рівень інсуліну в крові, що може призвести до сильного навантаження на підшлункову залозу.

Рекомендовані закуски: легкі салати з овочів та зелені, канапе з сиром, м’ясом та овочами, яблука, груші, персики, виноград, малина, полуниця, горіхи.

Плануючи свої покупки, заздалегідь перегляньте поточні акції на вино та шампанське.

  • Бутерброди з ікрою, салати з тунцем, сири з пліснявою

Смажена, жирна їжа може перебити смак вина та шампанського. Риба та морепродукти, а також сири із пліснявою мають специфічний смак, який може не поєднуватися з вином та шампанським та домінувати над смаком напою.

Чим не потрібно закушувати віскі

  • Солодке, випічка, гостра їжа, жирне м’ясо, соління, маринади

Цукор, що міститься в солодощах, може нейтралізувати димні та карамельні нотки віскі. Поєднання віскі та цих продуктів також може призвести до відчуття тяжкості в шлунку, нудоти, блювоти та похмілля.

Рекомендовані закуски: яловичина, баранина, сири, чорний шоколад.

Для свого святкового столу обирайте тільки свіжі та якісні продукти. Пам’ятайте, що помірність у вживанні алкоголю та правильний вибір закусок допоможуть вам насолодитися святом без шкоди для здоров’я.

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся