Солодка смерть: яка користь чи небезпека цукру

Хоч цукор і називають "солодкою смертю", в обмеженій кількості він корисний для організму

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Лікарі називають цей харчовий компонент солодкою смертю, а його вплив на організм людини прирівнюють до наркотика. Цукор необхідний для нормального функціонування в обмеженій кількості, проте люди часто споживають його в надмірних кількостях, а це може завдати шкоди здоров’ю. 

Редактори сайту GoToShop.ua готові розповісти про вплив цукру на організм людини та вказати його корисні та шкідливі аспекти.

Що відомо про «хороший» та «поганий» цукор

Цукор складається з фруктози та глюкози, які утворюють сахарозу. Коричневий цукор, в основному, є тією ж самою сахарозою, але з додаванням патоки, що надає йому особливий відтінок та смак.

Сахароза швидко впливає на тканини та органи травного тракту, а коли потрапляє в кров, розноситься по всьому тілу і стає джерелом енергії для клітин. Цукор також широко використовується в харчуванні, напої та випічці, а також може міститися в багатьох готових продуктах, що ми регулярно купуємо в магазинах.

Глюкоза є важливим джерелом енергії для організму, бо майже 80% нашої енергії походить від неї.

Дієтологи умовно розрізняють «хороший» та «шкідливий» цукор.

«Хороший» цукор зазвичай міститься в фруктах (фруктоза) та молочних продуктах (лактоза), надаючи організму корисну енергію та речовини. У той час як «шкідливий», тобто цукор з магазину в чистому вигляді, цукор в напоях та оброблених продуктах може призвести до різних проблем зі здоров’ям.

Чи корисний цукор?

У відповідних дозах цукор приносить користь.

Добова норма цукру в день:

  • для жінок — до 24 г цукру в день, що дорівнює 5 чайним ложкам;

  • чоловікам — до 36 г, що дорівнює 7 чайним ложкам цукру.

Цукор сприяє підтримці функціонування печінки, очищає її від токсинів. Глюкоза, у свою чергу, відіграє захисну роль у життєдіяльності печінки.

Цукор має прямий вплив на настрій людини. Під час його вживання збільшується вироблення серотоніну, який є складовим елементом гормону щастя. Збільшення рівня серотоніну сприяє приливу сил та знижує стрес.

Цукор корисний як профілактичний засіб для суглобів. Зокрема, артрит найчастіше зустрічається у людей, які відмовляються його вживати.

Також цукор відіграє допоміжну роль у роботі селезінки, оскільки глюкоза допомагає розчиняти шкідливі та токсичні речовини.

Окрім цього, цукор забезпечує мозок енергією та поживними речовинами. Регулярне споживання цукру може сприяти збільшенню тривалості життя. Крім того, цукор впливає на метаболізм, оскільки глюкоза є важливою складовою в усіх процесах обміну речовин.

Чим шкідливий цукор?

Чимало людей знають про шкідливий вплив цукру на організм людини. Однак, у 86% випадків знання не призводять до змін у способі життя. Ніхто ж не помирав від зайвої ложки цукру в чай або шматочка тістечка? Проте цукор може мати серйозні наслідки для здоров’я, тому необхідно контролювати його споживання та обирати здоровіші альтернативи.

Цукор працює, як наркотик

Коли ми споживаємо цей продукт, наш мозок виробляє багато дофаміну — речовини, яка зумовлює відчуття задоволення. Різкий стрибок глюкози в мозку викликає потребу в додатковій дозі, навіть якщо ми не голодні. Це може бути звичайне звикання ще з дитинства, коли ми отримували цукор з молоком матері.

Цукор також дає відчуття затишку

А ще захищеності та розслаблення. Але постійне споживання цукру може призвести до того, що наш організм перестане самостійно виробляти ендорфіни — іншу речовину, яка робить нас щасливими. Провокуючи викид ендорфінів солодощами, ми доводимо організм до того, що він перестає виробляти їх самостійно. Це може призвести до змін настрою, роздратованості та навіть агресії.

Цукор негативно впливає на наші життєво важливі органи

Він вимиває вітаміни групи В, порушує баланс фосфору та кальцію, і може викликати проблеми з серцем, нирками, підшлунковою залозою та іншими органами. Недавні дослідження показали, що стійкість імунітету безпосередньо залежить від рівня цукру в крові.

Цукор сприяє запальним процесам

Якщо ви постійно страждаєте від головного болю, втоми, безсоння, виникли проблеми з шкірою обличчя, жирним блиском та волоссям, спробуйте хоча б зменшити споживання цукру, щоб покращити стан організму.

Цукор відбирає енергію

Здається, що навпаки, він мав би бути джерелом енергії, адже батончик до кави допомагає протриматися до обідньої перерви, втамовує голод і надає сили. Насправді це лише короткочасний ефект. Окрім цього, цукор призводить до нестачі вітаміну В1, що ускладнює нормальне засвоєння їжі та призводить до того, що організм не доотримує корисні речовини.

Постійне вживання цукру сприяє появі зайвої ваги

Вживання цукру може призвести до набирання зайвої ваги. Коли ми їмо багато цукру, організм зберігає його як запас енергії у вигляді жиру. Цей жир особливо легко накопичується на животі, стегнах та щоках. А якщо вживати у поєднанні з тортиками та булочками — тоді отримана порція цукру та жиру максимально швидко перетвориться на зайві сантиметри. Крім того, швидкі вуглеводи різко підвищують рівень цукру в крові, провокуючи сильний викид інсуліну, що перетворює отримані калорії на жир.

Цукор може прискорити старіння шкіри

Оскільки його надлишок створює шкідливі молекули, що руйнують колаген і еластин і робить її зморшкованою та обвислою.

Цукор псує зуби, оскільки бактерії, що спричиняють карієс, живляться цукром, що залишається у роті після споживання солодкого.

Придбати усе необхідне за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.12.17 17:00
Рекомендації

Топ-5 найпопулярніших спецій для імбирних пряників

Імбирні пряники — це не просто смаколики, а символ зимових свят, тепла та затишку. Секрет їхнього неповторного аромату криється у вдало підібраних спеціях, і в цій статті ми розглянемо топ-5 найпопулярніших з них, які створять справжню зимову казку на вашій кухні
2024.12.17 16:03
Рекомендації

Глутамат натрію: чи безпечно вживати їжу з цією добавкою

Глутамат натрію — підсилювач смаку, оточений міфами та суперечками: від звинувачень у спричиненні головного болю до заяв про його повну безпечність. Чи справді ця добавка така небезпечна, або ж ми стали жертвами чергової харчової страшилки?
2024.12.17 15:09
Рекомендації

Кольрабі: смак, користь та універсальність на вашому столі

Мало хто знає, що цей дивовижний овоч здатен зміцнити імунітет краще за багато аптечних вітамінів. Відкрийте для себе кольрабі — джерело здоров’я та кулінарних насолод
2024.12.17 14:08
Рекомендації

Користь і шкода бурякового квасу: що потрібно знати

Дізнайтеся, чи є буряковий квас корисним доповненням до вашого раціону та як правильно його вживати, щоб отримати максимальну користь та уникнути негативних наслідків
2024.12.17 10:57
Рекомендації

Як правильно підготувати смачний мак для куті

Розповідаємо про правильну підготовку маку для куті, щоб страва вийшла смачною та ароматною. Описуємо ключові етапи обробки маку — від промивання та запарювання до подрібнення, а також ділимося корисними порадами для досягнення найкращого результату