Що перше смажити — моркву чи цибулю: перевірте, чи все правильно ви робите

Щоб ваша засмажка була ідеальною, потрібно знати, в якій послідовності додавати моркву та цибулю

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Засмажену моркву з цибулею додають практично в усі гарячі страви. Хоч цей процес не забирає багато часу, але важливо знати, з чого почати: з моркви чи з цибулі?

Редактори GoToShop розкажуть усі секрети кулінарії та правильну послідовність приготування.

Для чого обсмажувати моркву з цибулею

Засмажена морква з цибулею надає страві особливий смак і аромат. Навіть якщо страва не вдалася, морква може додати трохи пікантності, а цибуля — нотку карамелі.

Таким чином, засмажка може «прикрити» помилки під час приготування їжі.

Крім того, цибулю з морквою засмажують, щоб підкреслити смак основного інгредієнта, наприклад, м’яса.

Окрім цього, засмажка красиво виглядає у перших стравах. Завдяки моркві, суп отримує насичений помаранчевий колір.

Що першим смажити — моркву чи цибулю

Ось тут думки кулінарів розділилися: деякі стверджують, що краще спочатку підсмажити цибулю на сковороді на середньому вогні 4-5 хвилин, а потім уже додавати моркву та інші овочі. Це добре, але є одне «але».

Під час приготування цибулі з іншими овочами, цибуля випускає багато вологи. Якщо ви готуєте їх разом, з тією ж морквою в маленькій сковороді під кришкою, цибуля може стати м’якою і вологою через пару, що утворюється.

Основна причина, чому кулінари обсмажують цибулю окремо від інших овочів — це пара, яка піднімається під час готування. Якщо місця для обсмажування всіх овочів разом із цибулею достатньо, і ви не будете закривати сковороду кришкою, можете готувати їх разом.

Однак досвідчені господині переконують, що цибулю краще смажити окремо. Так вона дає страві кращий смак, стає золотистою і хрусткою. А вже потім беріться за моркву. Звісно краще готувати їх у різних ємностях. Цей мікс овочів до основної страви, наприклад, до мʼяса, додають на останньому етапі приготування.

Чимало новачків-кулінарів запитує: чому краще спочатку обсмажувати цибулю, а вже потім м’ясо. Річ у тому, що м’ясо теж виділяє багато соків під впливом високої температури. Ці соки можуть змішатися з цибулею, зробити її м’якшою і зіпсувати смак. Тому краще спочатку обсмажувати цибулю, а потім додавати м’ясо. Таким чином, ви збережете смак і текстуру цибулі, а ваша страва буде смачнішою.

Як правильно обсмажити цибулю, щоб вона була смачною

Все залежить від того, як добре розігріта ваша сковорода. Зазвичай це займає від 1 до 3 хвилин.

Щодо моркви, то якщо плита вже нагріта, час смаження буде приблизно 5-6 хвилин. Ви можете смажити цей овоч на олії, у якій смажили цибулі. Це збереже кращий смак страви.

Важливо уникати того, щоб засмаження стало надто солодким або гірким. Тому потрібно уважно контролювати процес.

Щоб ваша засмажка була не лише смачною, а й вигідною, радимо скористатися сервісом порівняння цін від GoToShop.

Читати статті на тему

2024.09.20 17:32
Рекомендації

Як і з чим пити джин: подорож світом смаків

Розповідаємо, як правильно вибрати джин, з чим його поєднувати та як приготувати найсмачніші коктейлі на основі цього напою
2024.09.20 16:27
Рекомендації

Користь редиски та протипоказання: все, що потрібно знати

Розповідаємо про всі корисні властивості редиски та кому цей коренеплід може нашкодити. Дізнайтеся, які вітаміни та мінерали містить редиска, як вона впливає на організм і в яких випадках від неї варто відмовитися
2024.09.20 14:28
Рекомендації

Як сонячна диня підтримує здоров’я кишківника

Соковита та солодка диня — справжній скарб для нашого організму. Розповідаємо, як цей фрукт впливає на травлення, допомагає підтримувати здоров’я кишківника та покращує загальне самопочуття
2024.09.20 10:28
Рекомендації

Корисні запіканки: смак без шкоди для фігури

Шукаєте легкі та корисні рецепти для щоденного меню? Дізнайтеся, як приготувати різноманітні дієтичні запіканки, які поєднують у собі насичений смак і низьку калорійність
2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх