Які корисні властивості має морська капуста

Морська капуста — це не просто водорість, яку ми часто бачимо у супермаркетах, а справжнє сховище мікро- та макроелементів і вітамінів

Олена Черкасець

авторка GoToShop

За вмістом корисних речовин ламінарія випереджає більшість овочів та фруктів. Морська капуста стала улюбленим продуктом багатьох людей і визнана багатьма кухнями світу, як делікатес. Але окрім того, що водорість широко використовується в кулінарії, її застосовують ще і й у медицині.

Редактори GoToShop розкажуть, які хвороби може попередити морська капуста та чи усім без винятку можна споживати її.

Які лікувальні властивості морської капусти

Лікує захворювання щитоподібної залози

Морська капуста, як і більшість інших морепродуктів, є джерелом йоду.

Лікарі рекомендують вживати її в їжу, коли є нестача йоду в організмі або проблеми з ендокринною системою, включаючи щитоподібну залозу.

Низькокалорійні дієти можуть призвести до нестачі йоду, тому якщо ви переходите на рослинну дієту, включіть до неї морську капусту.

Профілактика онкологічних захворювань

Морська капуста також може використовуватися для профілактики онкологічних захворювань, оскільки вона містить кислоти, які можуть допомагати у лікуванні раку легенів.

Крім того, ці кислоти запобігають вивільненню вільних радикалів, що може сприяти утворенню злоякісних пухлин. Таким чином, морська капуста є природним антиоксидантом.

Очищує організм від токсинів

У ламінарії міститься альгінова кислота, яка прив’язує й виводить з організму солі важких металів, токсичні речовини та хвороботворні мікроорганізми.

Регулярне споживання цього морського продукту також допоможе запобігти повторному накопиченню в організмі шлаків і токсинів, що позитивно вплине на ваше самопочуття.

Запобігає авітамінозу

Окрім йоду, морська капуста містить багато вітамінів та мінералів, які необхідні для нормальної роботи організму, зокрема вітаміну А та групи вітамінів В, C, E та D.

Недостатній рівень цих речовин може впливати на стан опорно-рухового апарату, м’язів та внутрішніх органів.

Запобігає анемії

Анемія — це коли у нашому організмі не вистачає заліза. Це призводить до того, що рівень гемоглобіну, основного компонента, який важливий для кровотворення, падає.

Від цього людина може відчувати втому, запаморочення, сонливість та апатію.

Ламінарія містить 12 міліграмів заліза на кожні 100 грамів продукту. Тому, коли її їдять регулярно, це компенсує нестачу цього мінералу та допомагає уникнути падіння рівня гемоглобіну.

Допомагає при схудненні

Люди, які страждають на ожиріння та мають проблеми із зайвою вагою, постійно шукають дієтичні та низькокалорійні продукти. Саме таким продуктом є морська капуста.

Дієтологи радять включити ламінарію у свій раціон, якщо ви хочете позбутися зайвих кілограмів. Цей продукт нормалізує апетит та надовго втамовує голод.

Покращує обмін речовин

Морська капуста прискорює обмін речовин, активує ферменти, що необхідні для процесу перетравлення їжі, чим сприяє налагодженню роботи шлунково-кишкового тракту та печінки.

Якщо ви щодня вживатимете 50 г морської капусти, то зможете назавжди забути про зайву вагу та інші проблеми, характерні для порушення обміну речовин.

Позбавляє закрепів

Морську капусту можна використовувати ще й як проносний засіб. Клітковина, що міститься в цьому морепродукті, м’яко впливає на перистальтику кишківника і запобігає закрепам.

Також ламінарія допомагає при дисбактеріозі та інших проблемах з кишківником.

Покращує роботу імунної системи

Морська капуста містить велику кількість корисних для здоров’я вітамінів та мінералів. Вони сприятливо діють на нашу імунну систему, яка захищає організм від вірусів та бактерій.

Особливо рекомендується вживати ламінарію в холодну пору року, коли захисні здатності організму послаблюються.

Знижує рівень «поганого» холестерину

Морська капуста має антисклеротичні властивості та звільняє організм від «поганого» холестерину, що вкрай шкідливий для організму. При підвищенні його рівня в крові збільшується ймовірність розвитку атеросклерозу.

Захищає від тромбозу

Холестерин викликає погіршення кровообігу — у судинах утворюються бляшки, які призводять до утворення тромбів. Вони перекривають проходи в судинах, і спричиняють захворювання серцево-судинної системи.

Морська капуста запобігає даному процесу завдяки великому вмісту клітковини, яка перешкоджає холестерину потрапити в кров з їжі, що ми споживаємо.

Покращує пам’ять та розумові здібності

Морська капуста має великий вміст йоду, який має безпосередній вплив на роботу мозку.

Окрім цього, він покращує пам’ять, розумову діяльність та запобігає розвитку деменції у людей старшого віку. Також ламінарія містить багаті амінокислотами білки, які також стимулюють мозкову діяльність.

Допомагає у боротьбі зі стресом та депресією

Дефіцит йоду може призвести до погіршення настрою, втрати уваги та відчуття апатії. Людина стає сонливою, у неї виникають депресивні стани. Щоб запобігти цьому, корисно включити морську капусту до свого раціону щоденно.

Крім того, ламінарія містить пантотенову кислоту, яка сприяє нормальній роботі надниркових залоз, що виробляють адреналін. Таким чином, споживання морської капусти допомагає зменшити вплив стресу на організм.

Підвищує лібідо

Сприятливий вплив морської капусти на сексуальність жінки помітили ще в давньому Китаї. Окрім цього, під дією ламінарії покращується чоловіча потенція. Тому морську капусту можна використовувати ще й як відмінний афродизіак. Також цей продукт підвищує фізичну витривалість та допомагає організму залишатися в тонусі.

У чому полягає шкода морської капусти

Морська капуста містить багато йоду, що добре для тіла, однак може стати потенційною проблемою, якщо вживати її у великих кількостях. 

Лікарі радять не перевищувати 140 мікрограмів йоду на день, а приймати добавки не більше 500 мікрограмів щодня. Занадто велике споживання йоду може спричинити проблеми із щитоподібною залозою.

Якщо прийняти занадто багато йоду одразу, це може призвести до неприємних симптомів, зокрема, печіння в роті та горлі, біль у шлунку, підвищення температури тіла, нудота, блювота та розлад шлунково-кишкового тракту. Однак, щоб викликати такі симптоми, потрібно з'їсти кілька банок морської капусти.

Крім того, шкоду можуть завдати не самі листки морської капусти, а інші інгредієнти у страві. Наприклад, у салатах з морською капустою часто додають сіль, цукор, оцет та олію.

Продукт принесе вам ще більше користі, якщо не вдарить по гаманцю. Тому радимо заздалегідь ознайомитися з актуальними акціями на морську капусту.

Читати статті на тему

2024.11.08 13:32
Рекомендації

Як прокинутися без кави: найкращі альтернативи

Шукаєте природний спосіб зарядитися енергією? Розповімо, яким чином замінити каву на здоровіші альтернативи, щоб відчувати себе бадьорим та повним сил
2024.11.08 11:32
Рекомендації

Коли насправді потрібно солити картоплю під час варіння

Уявіть, що така проста дія, як додавання солі під час варіння картоплі, має стільки наукових нюансів! Від того, коли ви додасте дрібку солі у воду, залежить не лише смак, а й текстура вашої улюбленої страви
2024.11.08 10:30
Рекомендації

Макадамія: екзотичний горіх з незвичайними властивостями

Цей «золотий горіх» не лише відрізняється вишуканим смаком, але й містить велику кількість мононенасичених жирних кислот, вітамінів та антиоксидантів, що робить його незамінним продуктом для підтримки здоров’я
2024.11.07 17:20
Рекомендації

Корисні властивості меду: солодкий еліксир здоров’я

Відомий своїми антибактеріальними та протизапальними властивостями, мед є універсальним продуктом, що використовується як у народній медицині, так і в сучасній косметології, забезпечуючи організму цілий комплекс вітамінів, мінералів та антиоксидантів
2024.11.07 15:30
Рекомендації

Чому не можна часто їсти сирі яйця

Багато хто вважає сирі яйця джерелом чистого білка, але чи знаєте ви, що за цим криється прихована загроза? Розкриваємо правду про ризики вживання сирих яєць та чому вони можуть стати причиною серйозного захворювання