Які корисні властивості має морська капуста

Морська капуста — це не просто водорість, яку ми часто бачимо у супермаркетах, а справжнє сховище мікро- та макроелементів і вітамінів

Олена Черкасець

авторка GoToShop

За вмістом корисних речовин ламінарія випереджає більшість овочів та фруктів. Морська капуста стала улюбленим продуктом багатьох людей і визнана багатьма кухнями світу, як делікатес. Але окрім того, що водорість широко використовується в кулінарії, її застосовують ще і й у медицині.

Редактори GoToShop розкажуть, які хвороби може попередити морська капуста та чи усім без винятку можна споживати її.

Які лікувальні властивості морської капусти

Лікує захворювання щитоподібної залози

Морська капуста, як і більшість інших морепродуктів, є джерелом йоду.

Лікарі рекомендують вживати її в їжу, коли є нестача йоду в організмі або проблеми з ендокринною системою, включаючи щитоподібну залозу.

Низькокалорійні дієти можуть призвести до нестачі йоду, тому якщо ви переходите на рослинну дієту, включіть до неї морську капусту.

Профілактика онкологічних захворювань

Морська капуста також може використовуватися для профілактики онкологічних захворювань, оскільки вона містить кислоти, які можуть допомагати у лікуванні раку легенів.

Крім того, ці кислоти запобігають вивільненню вільних радикалів, що може сприяти утворенню злоякісних пухлин. Таким чином, морська капуста є природним антиоксидантом.

Очищує організм від токсинів

У ламінарії міститься альгінова кислота, яка прив’язує й виводить з організму солі важких металів, токсичні речовини та хвороботворні мікроорганізми.

Регулярне споживання цього морського продукту також допоможе запобігти повторному накопиченню в організмі шлаків і токсинів, що позитивно вплине на ваше самопочуття.

Запобігає авітамінозу

Окрім йоду, морська капуста містить багато вітамінів та мінералів, які необхідні для нормальної роботи організму, зокрема вітаміну А та групи вітамінів В, C, E та D.

Недостатній рівень цих речовин може впливати на стан опорно-рухового апарату, м’язів та внутрішніх органів.

Запобігає анемії

Анемія — це коли у нашому організмі не вистачає заліза. Це призводить до того, що рівень гемоглобіну, основного компонента, який важливий для кровотворення, падає.

Від цього людина може відчувати втому, запаморочення, сонливість та апатію.

Ламінарія містить 12 міліграмів заліза на кожні 100 грамів продукту. Тому, коли її їдять регулярно, це компенсує нестачу цього мінералу та допомагає уникнути падіння рівня гемоглобіну.

Допомагає при схудненні

Люди, які страждають на ожиріння та мають проблеми із зайвою вагою, постійно шукають дієтичні та низькокалорійні продукти. Саме таким продуктом є морська капуста.

Дієтологи радять включити ламінарію у свій раціон, якщо ви хочете позбутися зайвих кілограмів. Цей продукт нормалізує апетит та надовго втамовує голод.

Покращує обмін речовин

Морська капуста прискорює обмін речовин, активує ферменти, що необхідні для процесу перетравлення їжі, чим сприяє налагодженню роботи шлунково-кишкового тракту та печінки.

Якщо ви щодня вживатимете 50 г морської капусти, то зможете назавжди забути про зайву вагу та інші проблеми, характерні для порушення обміну речовин.

Позбавляє закрепів

Морську капусту можна використовувати ще й як проносний засіб. Клітковина, що міститься в цьому морепродукті, м’яко впливає на перистальтику кишківника і запобігає закрепам.

Також ламінарія допомагає при дисбактеріозі та інших проблемах з кишківником.

Покращує роботу імунної системи

Морська капуста містить велику кількість корисних для здоров’я вітамінів та мінералів. Вони сприятливо діють на нашу імунну систему, яка захищає організм від вірусів та бактерій.

Особливо рекомендується вживати ламінарію в холодну пору року, коли захисні здатності організму послаблюються.

Знижує рівень «поганого» холестерину

Морська капуста має антисклеротичні властивості та звільняє організм від «поганого» холестерину, що вкрай шкідливий для організму. При підвищенні його рівня в крові збільшується ймовірність розвитку атеросклерозу.

Захищає від тромбозу

Холестерин викликає погіршення кровообігу — у судинах утворюються бляшки, які призводять до утворення тромбів. Вони перекривають проходи в судинах, і спричиняють захворювання серцево-судинної системи.

Морська капуста запобігає даному процесу завдяки великому вмісту клітковини, яка перешкоджає холестерину потрапити в кров з їжі, що ми споживаємо.

Покращує пам’ять та розумові здібності

Морська капуста має великий вміст йоду, який має безпосередній вплив на роботу мозку.

Окрім цього, він покращує пам’ять, розумову діяльність та запобігає розвитку деменції у людей старшого віку. Також ламінарія містить багаті амінокислотами білки, які також стимулюють мозкову діяльність.

Допомагає у боротьбі зі стресом та депресією

Дефіцит йоду може призвести до погіршення настрою, втрати уваги та відчуття апатії. Людина стає сонливою, у неї виникають депресивні стани. Щоб запобігти цьому, корисно включити морську капусту до свого раціону щоденно.

Крім того, ламінарія містить пантотенову кислоту, яка сприяє нормальній роботі надниркових залоз, що виробляють адреналін. Таким чином, споживання морської капусти допомагає зменшити вплив стресу на організм.

Підвищує лібідо

Сприятливий вплив морської капусти на сексуальність жінки помітили ще в давньому Китаї. Окрім цього, під дією ламінарії покращується чоловіча потенція. Тому морську капусту можна використовувати ще й як відмінний афродизіак. Також цей продукт підвищує фізичну витривалість та допомагає організму залишатися в тонусі.

У чому полягає шкода морської капусти

Морська капуста містить багато йоду, що добре для тіла, однак може стати потенційною проблемою, якщо вживати її у великих кількостях. 

Лікарі радять не перевищувати 140 мікрограмів йоду на день, а приймати добавки не більше 500 мікрограмів щодня. Занадто велике споживання йоду може спричинити проблеми із щитоподібною залозою.

Якщо прийняти занадто багато йоду одразу, це може призвести до неприємних симптомів, зокрема, печіння в роті та горлі, біль у шлунку, підвищення температури тіла, нудота, блювота та розлад шлунково-кишкового тракту. Однак, щоб викликати такі симптоми, потрібно з'їсти кілька банок морської капусти.

Крім того, шкоду можуть завдати не самі листки морської капусти, а інші інгредієнти у страві. Наприклад, у салатах з морською капустою часто додають сіль, цукор, оцет та олію.

Продукт принесе вам ще більше користі, якщо не вдарить по гаманцю. Тому радимо заздалегідь ознайомитися з актуальними акціями на морську капусту.

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися