Користь і шкода малини: кому в сезон потрібно споживати цю ягоду

Багато на корисні властивості малина зарядить вас вітамінами на весь рік, проте є ті, кому вона протипоказана

Олена Черкасець

авторка GoToShop

В Україні стартував сезон малини. Свіжа, ароматна, щойно зібрана малина — це не лише смачно, а й ще дуже корисно. ЇЇ використовують під час лікування застуди, а ще роблять муси, варять варення, компоти й інші заготівлі на зиму. І, звичайно, споживають її свіжою. Та чи можна їсти багато малини?

Редактори GoToShop розкажуть про користь малини, скільки можна зʼїдати її щодня, щоб це не загрожувало проблемами зі здоров’ям та кому слід обмежити споживання малини.

Малина: користь ягоди

Кожен з нас знає про корисні властивості малини під час застуди. Ось тоді ми і згадуємо про баночки з малиновим варенням, які відкладали на зиму.

Корисну малину купуйте за вигідними цінами. Для цього радимо ознайомитися з актуальними акціями на ягоди у вашому місті.

Оскільки малина містить велику кількість вітамінів групи В, С, А, кремній, молібден, магній, марганець, кальцій, залізо, фосфор, натрій, хром, цинк, вона може лікувати значно більше хвороб.

Крім того, за кількістю антиоксидантів малина не має конкурентів — це флавоноїди, феноли, антоціани, каротиноїди.

Лікувальні властивості малини:

  • Має протизапальний ефект: малина допомагає знизити запалення, особливо при застуді.

  • Очищує організму: вона сприяє виділенню токсинів через піт, полегшуючи стан при хворобах.

  • Сприяє серцево-судинному здоров’ю: антоціани в малині допомагають знизити ризик серцевих захворювань і покращують артеріальний тиск.

  • Підтримує імунітет: регулярне вживання малини підвищує стійкість організму та сприяє нормалізації обміну речовин.

  • Підтримує травлення: вона містить клітковину та воду, що корисно для травлення та очищення організму.

  • Профілактика онкології: деякі складові малини допомагають у запобіганні раку.

  • Зменшує ризик артриту: вона має здатність знижувати запалення та біль в суглобах.

  • Підвищує фертильність: позитивно впливає на чоловічу фертильність та рівень тестостерону.

Малина при діабеті та на дієті

Ця ягода має низьку калорійність (52 калорії). Також низький має малина глікемічний індекс та найнижчий показник вмісту цукру — всього 2,7 г на 100-грамову порцію. Для порівняння, у невеликому яблуку міститься приблизно 13 г цукру.

Вас також може зацікавити:

Чи потрібно мити малину перед споживанням: відповідь вас здивує

Персики на дієті: скільки можна їсти на день

Тобто малина — чудовий десерт для тих, хто любить солодке, але хоче обмежити його споживання.

Ба більше, вона може допомогти у профілактиці діабету. Люди, які споживають більше малини, потребують менше інсуліну для контролю рівня цукру в крові, і рівень глюкози в їхній крові залишається нижчим.

Тож не забувайте додавати малину до свого раціону, щоб залишатися здоровими!

Малина: користь для жінок

  • Для краси шкіри: використовується у косметології, щоб зробити шкіру молодшою та здоровішою. Вона допомагає зменшити зморшки та надає шкірі природний блиск. Настоянка з квітів малини може бути корисною для боротьби з вуграми та іншими шкірними проблемами.

  • Для здоров’я жіночої системи: вона допомагає нормалізувати менструальний цикл та зменшує біль. І навіть може зменшити нудоту в період вагітності.

  • Для імунітету та фігури: споживання малини може підвищити імунітет, а також допомагає схуднути.

  • Для кишківника: листя малини містить речовини, що покращують роботу кишківника.

Кому варто відмовитися від споживання малини

Здорова людина може з'їдати 400-500 г малини протягом доби.

Від малини варто повністю відмовитись у разі загострення хвороб шлунково-кишкового тракту — гастриту та виразки.

Із цією ягодою варто бути обережними також людям, які мають проблеми з нирками. Не можна їсти малину при діареї, запорі, подагрі, бронхіальній астмі та при наявності поліпів у носі.

Якщо ви задаєтеся питанням: малина алерген чи ні, то хочемо нагадати, що ця ягода є сильним алергеном. Тому якщо ви страждаєте від алергії на інші ягоди, наприклад полуницю, потрібно бути дуже обережними і з малиною.

Жінкам у третьому триместрі вагітності, а також в період терапії антикоагулянтами краще не зловживати ягодою.

Також малина може підвищити апетит. Тому краще бути обережними, коли на схудненні замінюєте нею десерти чи використовуєте її як перекус.

Раніше ми розповідали, чим корисна шовковиця, де її застосовують та кому краще обмежити споживання цієї соковитої літньої ягоди.

Читати статті на тему

2024.10.18 17:24
Як обирати продукти

Яке вино обрати для глінтвейну: секрети ідеального напою

Розповідаємо про найкращі сорти вин для глінтвейну, а також ділимося секретами створення ідеального напою, який зігріє вас у холодну пору року
2024.10.18 10:26
Як обирати продукти

Як обрати іван-чай для максимальної користі

Популярність іван-чаю зростає з кожним днем, але як не помилитися з вибором серед великої кількості продуктів? Команда GoToShop розкриває секрети вибору справжнього іван-чаю та розповідає про його корисні властивості
2024.10.17 11:29
Як обирати продукти

Чому потрібно їсти моркву щодня: корисні властивості овочу, про які мало хто знає

Цей помаранчевий коренеплід — справжнє джерело необхідних організму мікроелементів. Редактори GoToShop детально розкажуть про всі переваги моркви та кому варто обмежити її споживання
2024.10.16 10:30
Як обирати продукти

Всесвітній день здорового харчування: як зробити правильний вибір продуктів

Розповідаємо про основні принципи правильного харчування та допоможемо вибрати продукти, які забезпечать ваш організм усіма необхідними поживними речовинами
2024.10.14 13:32
Як обирати продукти

Морква цілий рік: як вибрати коренеплід для зберігання

Хочете завжди мати на кухні соковиту та смачну моркву? Дізнайтеся, як правильно вибрати цей коренеплід, на які критерії звернути увагу та як зберігати моркву, щоб вона довше залишалася свіжою