Пиво — популярний напій, але що робити, якщо воно прострочилося? Чи безпечно його пити?
Термін придатності пива залежить від:
способу варіння
складників
вмісту алкоголю
типу упаковки
умов зберігання
Пастеризоване пиво зберігається при кімнатній температурі 5-9 місяців після дати на етикетці. У холодильнику може зберігатися до 3 років (з 6,5%-7,5% алкоголю).
Непастеризоване пиво зберігається в холодильнику максимум 2 місяці. А деякі ламбіки зберігаються ледь не десятки років.
На якість пива під час зберігання впливають:
ультрафіолет — руйнує смак пива, тому потрібне темне місце
кисень — окислює пиво, може призвести до розвитку бактерій
Щоб пиво збереглося максимально довго:
Зберігайте його в герметичній пляшці без пошкоджень.
Вибирайте темне місце без доступу сонячного проміння.
Віддавайте перевагу пиву в темному склі або алюмінієвих бляшанках, які блокують ультрафіолет.
Зберігайте пиво при температурі 5-10 градусів.
Ставте пляшки вертикально, щоб зменшити контакт пива з киснем.
Не забувайте читати рекомендації виробника щодо зберігання конкретного сорту пива.
Вживання протермінованого пива може призвести до отруєння
Зіпсоване пиво може містити патогенні бактерії, які викликають харчову інтоксикацію. Симптоми отруєння пивом залежать від його кількості та стану організму. Легка стадія інтоксикації характеризується почервонінням шкіри, розширенням зіниць та ейфорією. Середня стадія супроводжується нерівним диханням, порушенням координації та блювотою. Важка стадія може призвести до втрати свідомості, дисфункції внутрішніх органів і потребує негайної медичної допомоги.
При отруєнні:
промийте шлунок
випийте сорбенти (активоване вугілля, «Ентеросгель»)
при погіршенні стану зверніться за медичною допомогою
Зберігайте будь-які напої правильно, дотримуючись рекомендацій виробника. Завжди краще перестрахуватися, ніж ризикувати своїм здоров’ям! Щоб придбати улюблений напій за вигідною для гаманця ціною, радимо переглянути акції на пиво в супермаркетах вашого міста.