Тваринний чи рослинний білок: чим вони відрізняються і який корисніший

Розповімо, яка різниця між тваринним та рослинним білками та який же з них корисніший

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Білок міститься в різних харчових продуктах, як тваринного, так і рослинного походження. А ось щодо користі білків, існує давня дискусія між його прихильниками та противниками, яка триває й досі. Тваринні білки часто розглядаються як повноцінні, оскільки вони містять всі необхідні амінокислоти, тоді як деякі продукти рослинного походження вважаються неповноцінними.

Редактори GoToShop розкажуть, яка різниця між рослинним та тваринним білком та який корисніший для організму.

Для чого потрібний білок в організмі

Білок має вирішальне значення для різних функцій організму і є будівельним матеріалом для тканин, м’язів, органів, ферментів, гормонів та імунітету.

Він допомагає відновлювати й нарощувати м’язи після тренувань, підтримує метаболічні процеси і дає відчуття ситості.

Без достатньої кількості білка можна відчувати слабкість мʼязів, втому, також погіршується імунна система і сповільнюється загоєння ран.

Рекомендована дієтична норма становить 0,8 грама білка на кілограм маси тіла.

У чому переваги тваринного білка

Нежирне м’ясо, риба, яйця та молочні продукти містять багато корисного білка.

Тваринний білок має всі складові, які потрібні для здоров’я та росту нашого тіла. Він допомагає відновлювати тканини, підтримує імунну систему та роботу гормонів.

Крім того, він є джерелом і інших важливих корисних речовин, зокрема вітаміни та мінерали, які важливі для здоров’я. Наприклад, вітамін В12, залізо, цинк і омега-3 жирні кислоти, які сприяють здоровʼю мозку, підтримують імунітет і роботу еритроцитів.

Крім того, споживання тваринного білка допомагає контролювати вагу, оскільки вони насичують, зменшують апетит і допомагають уникнути переїдання.

Узагалі, включення тваринного білка в раціон у помірних кількостях може підтримати різноманітні функції організму.

У чому переваги рослинного білка

Рослинні білки — це корисні білки, які містяться у бобових — нут, сочевиця, квасоля, тофу, соя, сейтан, горіхи, насіння, темпе і частково кіноа. Їх можна використовувати для готування різних страв, таких як хумус, супи, гарніри.

Вони є важливим джерелом білка і забезпечують наш організм клітковиною, вітамінами та мінералами.

Вживання рослинних білків замість тваринних має численні переваги для здоров’я. Він підтримує здорову вагу, зменшує ризики розвитку діабету 2 типу, підвищує тривалість життя.

Вони також допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань, оскільки містять менше насичених жирів і холестерину порівняно з тваринними джерелами білка.

Які білки корисніші — тваринні чи рослинні

Тваринні і рослинні білки мають свої відмінності за своїм складом, джерелом походження та впливом на здоров'я.

Тваринний білок, що міститься у м’ясі, молочних продуктах та яйцях, містить усі необхідні амінокислоти та основні поживні речовини, які потрібні для здоров’я. Завдяки вмісту В12 тваринний білок вважають повноцінним.

Однак він також містить багато насичених жирів і холестерину, що впливає на роботу серцево-судинної системи.

Рослинні білки, що містяться у бобових, зернових, горіхах та насінні, також багаті поживними речовинами, але вони мають менше насичених жирів і холестерину. Рослинна дієта пов’язана з меншим ризиком серцевих захворювань, діабету та деяких видів раку.

Тож ви можете споживати як рослинні, так і тваринні джерела білка. Проте краще обмежувати споживання тваринного білка і включати його у раціон лише в помірних кількостях.

Щоб забезпечити добову норму білка з рослинних джерел краще поєднувати різні продукти рослинного походження. Так ви зможете отримати всі необхідні поживні речовини і збалансувати раціон.

Придбати усе продукти із вмістом як тваринного, так і рослинного білка за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся