Сік, нектар чи фруктовий напій: що обрати для користі здоровʼю

Дізналися, у чому різниця між соком, нектаром та фруктовим напоєм і що краще пити для вашого здоровʼя

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Навесні більшість людей помічають, що їхній організм починає вимагати посиленої вітамінної «підзарядки». Тож традиційно зростає попит на різноманітні соки, вибір яких в супермаркетах нині доволі великий.

Проте, купуючи пляшку чи пакет з соковитими плодами на етикетці, реальність далеко не завжди виправдовує очікування споживача. Редактори GoToShop розкажуть, чим відрізняється сік від нектару та фруктового напою та чи корисні вони.

Фруктовий сік

Фруктовий сік — це напій, який роблять з віджимання або вилучення рідини з фруктів або овочів. Він може бути апельсиновим, яблучним, виноградним і складається лише зі 100% соку. Але якщо він виробляється у великих масштабах на заводах, вміст натуральної речовини може становити 85%.

У цих напоях немає ароматизаторів або інших добавок. Він містить корисні для організму речовини, зокрема, вітаміни та мікроелементи.

Найкорисніші є овочеві фреші, оскільки вони містять багато мінералів, вітамінів та клітковину. Однак для покращення смаку їм можуть додавати мед, лимонну кислоту, трави, цукор, сіль або інші спеції.

Найціннішими вважаються свіжі соки з фруктовими частинками. Важливо, щоб вони не містили барвників, консервантів або ароматизаторів. Іноді до таких соків можуть додавати додаткові мінерали та вітаміни, але цукру в них повинно бути не більше 15 г на 1 літр рідини.

Нектар

У цьому напої близько 65% становить фруктова частина. Крім того, виробники додають до нього регулятори кислотності — лимонну кислоту, цукровий сироп для поліпшення смаку, і натуральні ароматизатори, які залежать від того, з яких фруктів або овочів виготовлений нектар.

Фруктовий сік розбавляється водою. Якщо на упаковці написано «Без цукру», це означає, що виробник використовує підсолоджувачі.

Сік деяких фруктів не вживають у чистому вигляді, тому що він виходить надто густим. Наприклад, персики, абрикоси, груші) або має високу кислотність (наприклад, вишні). Тому фреші розбавляють водою, цукром та іншими добавками.

Кількість соку в нектарі залежить від типу фруктів, але вона повинна відповідати нормам, які прийняті у харчовій промисловості.

Наприклад:

  • малина, ожина, абрикоси, полуниця містять близько 40% соку;

  • груші, яблука, апельсини, персики, ананаси містять 50-65% соку;

  • слива, аґрус, журавлина містять приблизно 30% соку;

  • вишня містить близько 35% соку;

  • банани, гранати, манго та інші фрукти містять не менше 25% соку.

Ці пропорції впливають на смак і колір напою.

Фруктовий (соковий) напій

Фруктовий (соковий) напій — це напій з часткою соку або пюре фруктів/овочів приблизно 25-30%. Решта складу — це вода, цукор, натуральні ароматизатори, підсолоджувачі, барвники та лимонна кислота. Ці додаткові складові можуть зменшити користь напою, додаючи порожні калорії.

Фруктові напої часто приваблюють своєю низькою ціною і популярні серед споживачів. Найпоширеніші вони у формі апельсинових, мультивітамінних або яблучних напоїв, які можна знайти у пластикових, скляних або картонних упаковках.

У порівнянні з іншими напоями, фруктові напої містять менше вітамінів і мінералів. Тому їх найчастіше використовують для втамування спраги, а не як основне джерело поживних речовин.

Що обрати для здоров’я: сік чи нектар

Насправді вибір між соком і нектаром залежить від вашого здоров’я і потреб. Непастеризований фруктовий сік (фреш) вважається найкориснішим. Він і спрагу втамує, і забезпечить організм всім необхідним для здоров’я. Окрім цього, соки не містять додаткових добавок — підсолоджувачів, ароматизаторів і консервантів, які можуть бути шкідливими.

Нектар також має свої переваги, тому його користь не варто недооцінювати.

А ось пастеризований магазинний сік жодної користі для організму не має. До його складу часто входить велика кількість цукру, барвників, підсолоджувачів, консервантів, які є шкідливими. Якщо вам потрібно втамувати спрагу, краще вибирати звичайну воду.

На що варто звернути увагу під час вибору соку

Купуючи сік, переконайтеся, що саме це слово зазначене на маркуванні. Адже напис «нектар» чи «соковий напій» інколи друкують дрібним шрифтом та ще й на зворотному боці упаковки, в той час, як на лицьовій його стороні красується великими літерами лише назва «Яблучний», «Виноградний», «Апельсиновий» тощо.

Упаковку для привабливості, зазвичай «стилізують» під продукцію для дітей. На ній зображають яскравих казкових персонажів та соковиті фрукти.

Також варто звернути увагу на термін придатності і зовнішній вигляд упаковки. Якщо паперова упаковка вицвіла, але дати свідчать, що товар ще не прострочений, то це говорить про неправильні умови зберігання. Тобто, продукт напевно зіпсований.

Щоб придбати усі корисні та смачні напої за вигідною ціною, радмо ознайомитися з актуальними акціями на соки та нектари.

Читати статті на тему

2024.09.19 14:30
Як обирати продукти

Сорти винограду: у чому різниця та як обрати ідеальний для себе

Сьогодні ми допоможемо розібратися в різноманітті сортів винограду, їх особливостях та призначенні. Дізнайтеся, як обрати ідеальний сорт для ваших потреб та смакових вподобань
2024.09.18 14:33
Як обирати продукти

Який рис найкорисніший: як обрати потрібний сорт

Рис — це не просто гарнір, адже різні сорти рису мають унікальні властивості та корисні речовини. Дізнайтеся, який сорт рису найкраще підійде саме вам для здорового та збалансованого харчування
2024.09.17 16:24
Як обирати продукти

Сорти капусти: різноманітність смаків та користі

Розповідаємо про різноманітні сорти капусти, зокрема синю капусту та кейл, та дізнаємося про їхній унікальний склад та корисні властивості для організму
2024.09.17 14:26
Як обирати продукти

Яке м’ясо обрати для приготування смачної тушонки

Розповідаємо, яке м’ясо найкраще підійде для приготування смачної домашньої тушонки. Дізнайтеся про особливості різних видів м’яса, їхні переваги та недоліки для консервування
2024.09.16 17:30
Як обирати продукти

Фіолетова, червона чи синя: яка картопля найсмачніша

Хочете додати барв і нових смаків до своєї кухні? Відкрийте для себе дивовижний світ незвичайних сортів картоплі, які вирощуються в Україні. Їхній різноманітний колір та смак здивують навіть найдосвідченіших гурманів