Не тільки лимони: що необхідно їсти під час застуди, щоб швидше одужати

Весняний період авітамінозу притягує до себе різні недуги, щоб їх здолати не обовʼязково скуповувати аптеку, потрібно лише зробити акцент на правильних продуктах

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Під час застуди ми біжимо щосили в аптеку й купуємо ліки від недуги. Водночас ми забуваємо, що побороти хворобу можна не лише ліками, а за допомогою харчових продуктів.

Згадайте, скільки народних засобів нам дісталося у спадок — чай з лимоном, чай з калиною, або молоко з медом. Це, звичайно, корисно, але іноді цього може бути недостатньо. Редактори GoToShop розкажуть, які продукти необхідно закупити, щоб тримати віруси подалі від себе.

Як попередити застуду

Використовуйте природні джерела вітамінів С, А, Е, D3 і бета-каротин: Отримати їх можна у цитрусові фруктах — апельсини, грейпфрути, ківі, листові овочі, червоний перець, броколі.

А також продукти наших широт — квашена капуста, шипшина, заморожені ягоди смородина, малина, ожина, журавлина.

Вітамін А і Д3 міститься в продуктах тваринного походження — риб’ячому жирі, печінці тріски, яловичій печінці, яєчних жовтках, вершковому маслі. Постачають нам бета-каротин (провітамін А) морква, шпинат, гарбуз. Горіхи (кеш’ю, волоські, кедрові), обліпиха, рослинна олія багаті вітаміном Е.

Жири: Не забувайте про жири, оскільки вони важливі для захисту легенів від інфекцій. Їжте рослинну олію, горіхи, вершкове масло і риб’ячий жир. Але пам’ятайте, жир — високоенергетичний продукт, тому досить буде з'їдати 30 г рослинної олії, 10-15 г горіхів і насіння, 10-15 г вершкового масла і близько 2 г риб’ячого жиру.

Мікроелементи: Йод, селен, магній, цинк і залізо також важливі для нашого організму. Вони містяться в м’ясі, птиці, рибі, яйцях, крупах, морській капусті, морській йодованій солі.

Часник: Це природний антибіотик і допомагає нашому організму боротися з інфекціями.

Кисломолочні продукти: Вони підтримують здорову мікрофлору кишечника і, отже, імунну систему.

Що робити, якщо вас вже спіткала застуда

Якщо ви хворієт, перша рекомендація — рясне пиття. Це особливо важливо, якщо у вас немає апетиту і ви відмовляєтеся їсти. Достатня кількість рідини полегшує стан, не дозволяє інфекції «прописатися» в організмі.

Це допоможе зволожити слизову верхніх дихальних шляхів, «змити» віруси і токсини.

Рекомендується пити теплі напої з малиною, смородиною, лимоном або імбиром, а також морси з журавлини і брусниці, без цукру. Варення не підходить.

Якщо у вас болить горло, краще пити помірно теплі напої, такі як трав’яні чаї з шавлією, ромашкою, чебрецем або просто теплу воду між прийомами їжі. Важливо пити рідину часто і невеликими порціями та обмежити споживання кофеїну.

Їсти треба, навіть якщо не хочеться

Коли ви хворієте, ваш організм потребує більше корисних речовин і вітамінів, ніж зазвичай. Тому під час хвороби важливо харчуватися легкою і поживною їжею, яка містить багато білків, вуглеводів і вітамінів. Це допоможе організму ефективно боротися з інфекцією, не витрачаючи зайвої енергії на перетравлення важкої їжі.

Під час застуди або грипу ви можете поголодувати протягом дня або двох, але важливо забезпечити організм мінімальним живленням.

Споживайте невеликі порції їжі приблизно 2-3 рази на день. Вибирайте легкі для перетравлення продукти, такі як домашній сир, яєчний омлет. Бажано вживати продукти, які приготовані на пару, у відварному вигляді.

Важливо уникати шкідливої їжі — смажене, жирне, копчене та консервовані продукти, а також газовані напої. Замість цього, вибирайте легку їжу, таку як смузі з овочів, кашу з тушкованими овочами, рибу або парові котлети з м’яса птиці. Також добре пити курячий бульйон, який допомагає зменшити запалення слизової та покращує дезінтоксикацію організму.

Відмовтеся також від солодощів. Шоколад, кондитерські вироби, випічку не варто вживати під час ГРВІ або грипу. Надлишок глюкози негативно позначається на імунітеті — знижується активність лейкоцитів, які допомагають боротися з інфекцією.

Також забудьте про всілякі дієти. Щоб допомогти організму відновитися після застуди, харчуйтесь повноцінно. Постарайтеся щодня вживати їжу, багату білком, який є будівельним матеріалом для імунної системи. І кращим джерелом легкозасвоюваного білка буде риба, біле м’ясо, яйця, сир.

Придбати усю корисну їжу, щоб швидше стати на ноги за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся