Банани можуть бути небезпечні для здоров’я: хто у групі ризику

Виявляється, банани можуть бути небезпечними для деяких людей, а також якщо їсти їх неправильно

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Банани належать до високоенергетичних продуктів, вживання яких дуже швидко підвищує рівень цукру в крові, тим самим вони надають заряд енергії для фізичних і розумових навантажень.

Введення в раціон бананів допомагає при лікуванні захворювань нирок, печінки, анемії, атеросклерозі, гіпертонії, депресії, печії, набряки кінцівок, запорі. Це пов’язано з високим вмістом калію, заліза і цинку. Проте банани не рекомендують споживати перед прийомом їжі, оскільки вони можуть викликати здуття живота. Краще з'їсти його окремо або на десерт.

Редактори GoToShop розкажуть, кому треба вживати банани з обережністю, а кому взагалі варто обходити десятою дорогою прилавки з цим фруктом, щоб не спокуситися.

Кому треба бути обережними з бананами

Бананами не варто захоплюватися людям із зайвою вагою та ожирінням, а також тим, хто має проблемами з судинами, оскільки цей фрукт може ускладнити ці стани.

Велику небезпеку цей фрукт становить для чоловіків, у яких проблеми з судинами, оскільки вживання бананів може вплинути на потенцію, через зменшення кровотоку до статевого органу.

Банани — поживний продукт, який не викликає алергії. Саме тому його нерідко дають навіть маленьким дітям. Однак дієтологи застерігають, що вони можуть спричинити проблеми зі шлунком і кишківником у дітей, особливо якщо споживаються у великій кількості. Тому варто бути обережними, інакше все може закінчитися здуттям живота, кольками або навіть отруєнням.

Банани не є безпечними для споживання людям, у кого існують проблеми з жовчним міхуром або підшлунковою залозою. Недозрілі плоди можуть спричинити здуття через велику кількість клітковини. Також, важливо уникати поєднання бананів з яблуками або овочами, оскільки це може лише збільшити здуття.

Однак, якщо ви не маєте жодних проблем зі здоров’ям, недозрілі банани можуть бути кориснішими, ніж дозрілі. Зелені плоди містять резистентний крохмаль, який сприяє здоров’ю шлунково-кишкового тракту.

З іншого боку, перезрілі банани мають високий вміст цукру і можуть бути небезпечними для тих, хто страждає на підвищений рівень глюкози в крові. Фахівці рекомендують уникати споживання бананово-шоколадних та подібних десертів для таких людей.

Людям з серцево-судинними проблемами також не рекомендується їсти банани, особливо якщо вони мають тромбофлебіт, ішемічну хворобу або підвищене згортання крові. Банани сприяють виведенню рідини з організму, що може призвести до загущення крові і забивання судин, що своєю чергою може призвести до утворення тромбу. Це може значно погіршити стан хворого. Також, банани не рекомендується тим, хто нещодавно переніс інсульт або інфаркт.

Крім того, банани містять багато калію, і якщо ви вживаєте їх у великих кількостях, це може призвести до перенасичення вітаміном К, що також не є корисним для організму.

Чи можна їсти почорнілі банани

Усе залежить від їхнього стану. Якщо вони мають гнилі утворення, то краще їх не вживати, бо можна отруїтися. Також важливо уникати перестиглих бананів, оскільки вони мають більше цукру, і чим більше ви їх їстимете, тим більше навантаження на шлунково-кишковий тракт.

Шкода перестиглих бананів:

  • Підвищують рівень цукру в крові

  • Збільшують артеріальний тиск

  • Загрожують здоров’ю шлунка

  • Можуть призвести до отруєння

  • Руйнують печінку

Але є в них і користь. Перезрілі банани можна вживати в ситуаціях, коли необхідний різкий енергетичний поштовх, наприклад, спортсменам.

Якщо вас немає у переліку тих, кому варто обмежити споживання цих фруктів, то перед покупкою радимо порівняти ціни на банани у супермаркетах вашого міста, щоб придбати їх вигідно.

Читати статті на тему

2024.09.06 11:36
Рекомендації

Груші та здоров’я: кому цей фрукт може нашкодити

Груші — це солодкий і соковитий фрукт, багатий на вітаміни та мінерали. Однак, не всім вони корисні: дізнайтеся, які захворювання можуть бути протипоказаннями до вживання груш
2024.09.05 11:28
Рекомендації

Осіннє різноманіття: калорійність та харчова цінність фруктів

Осінь — пора смачних та корисних фруктів. Розповідаємо про калорійність, вміст вітамінів та мінералів різних осінніх дарів, а також, як різні фрукти впливають на наше здоров’я
2024.09.05 10:26
Рекомендації

Як снідати правильно та корисно: поради дієтологів

Дізнайтеся, який сніданок дієтологи вважають одним з найкращих варіантів для початку дня, та які продукти варто виключити з ранку для збереження здоров’я
2024.09.04 14:21
Рекомендації

Продукти, які обманюють шлунок: чому ми постійно хочемо їсти

Які продукти обманюють наш організм і провокують постійне бажання їсти — розкриваємо секрети харчування, які допоможуть вам контролювати апетит і досягти бажаної ваги
2024.09.04 10:19
Рекомендації

Яблучний оцет: чи варто додавати його в свій раціон

Яблучний оцет — продукт з багатим складом і різноманітними властивостями. Розповідаємо про позитивні та негативні аспекти його вживання, а також надаємо практичні рекомендації щодо його використання