Обираємо хліб: чому не варто купувати нарізаний

На полицях супермаркетів продається вже нарізаний хліб, але краще на ньому не зупиняти свій вибір

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Хліб належить до базових продуктів, які купуються чи не найчастіше. Ви можете надавати перевагу білому або чорному хлібу, купувати його в супермаркетах чи магазинах пекарень. Також може здаватися вдалим рішенням вибрати вже нарізаний продукт, проте це не дуже гарна ідея. Редактори GoToShop зібрали пʼять причин, чому не варто купувати нарізаний хліб.

Маркетинг

Перше, що варто розуміти під час вибору хліба, що вже нарізаний — це маркетинговий хід. Такий продукт не відрізняється нічим від цілого, окрім упаковки та, часто, ціни.

Виробники заявляють, що використання такого хліба набагато зручніше: його навіть не потрібно повністю діставати з упаковки, вам не знадобиться ніж, можна з легкістю дістати одну скибочку та відразу їсти. Але про мінуси такого хліба вони мовчать.

Пліснява

Нарізаний хліб, зазвичай, покривається цвіллю набагато швидше цілого. Якщо на цільному батоні, який ніхто не нарізав, з’явиться пліснява, вона поширюватиметься повільніше і, ймовірно, обмежиться лише верхньою частиною — кіркою.

Тоді як на скибочках цвіль має більше можливостей для поширення. Особливо, якщо зберігати хліб у поліетилені в холодильнику.

Черствіння

Якщо ви не зберігаєте хліб у пакеті, на вас чекає інша проблема — швидке засихання. Нарізаний батон швидше втрачає вологу в повітрі, не залишаючи собі нічого, і тому швидко втрачає свіжість та починає черствіти. Тож, якщо ви не збираєтеся зʼїдати хліб дуже швидко, краще все ж купувати цільну буханку.

Шкода від технології нарізання

Мало хто знає, що під час нарізання хліба на пекарнях ножі змащують маслом. Це робиться для досягнення ідеальної нарізки: скибочки не розсипаються, не прилипають одна до одної, виглядають апетитно.

Вартість масла, що використовується, безпосередньо впливає на ціну хліба — навряд чи виробник вибиратиме дуже дорогий і якісний продукт, оскільки це спричинить значне збільшення вартості батона, і його ніхто не купить. А масло низької якості може негативно впливати на ваше здоровʼя та викликати алергічні реакції.

Консерванти та хімікати

Якщо ваш хліб може тривалий час може зберігатися в поліетиленовому пакеті без цвілі, то для його приготування використали значну кількість консервантів та хімікатів. І саме в нарізаний їх додають більше, щоб скибочки довше виглядали свіжими. Часто про наявність хімікатів може свідчити і колір плісняви. У такому разі вона має нехарактерний помаранчевий колір.

Обирайте хліб також за вигідною ціною. Для цього радимо ознайомитися з акціями на хлібобулочні вироби у супермаркетах вашого міста.

Читати статті на тему

2024.09.19 14:30
Як обирати продукти

Сорти винограду: у чому різниця та як обрати ідеальний для себе

Сьогодні ми допоможемо розібратися в різноманітті сортів винограду, їх особливостях та призначенні. Дізнайтеся, як обрати ідеальний сорт для ваших потреб та смакових вподобань
2024.09.18 14:33
Як обирати продукти

Який рис найкорисніший: як обрати потрібний сорт

Рис — це не просто гарнір, адже різні сорти рису мають унікальні властивості та корисні речовини. Дізнайтеся, який сорт рису найкраще підійде саме вам для здорового та збалансованого харчування
2024.09.17 16:24
Як обирати продукти

Сорти капусти: різноманітність смаків та користі

Розповідаємо про різноманітні сорти капусти, зокрема синю капусту та кейл, та дізнаємося про їхній унікальний склад та корисні властивості для організму
2024.09.17 14:26
Як обирати продукти

Яке м’ясо обрати для приготування смачної тушонки

Розповідаємо, яке м’ясо найкраще підійде для приготування смачної домашньої тушонки. Дізнайтеся про особливості різних видів м’яса, їхні переваги та недоліки для консервування
2024.09.16 17:30
Як обирати продукти

Фіолетова, червона чи синя: яка картопля найсмачніша

Хочете додати барв і нових смаків до своєї кухні? Відкрийте для себе дивовижний світ незвичайних сортів картоплі, які вирощуються в Україні. Їхній різноманітний колір та смак здивують навіть найдосвідченіших гурманів