Через нестачу сонячного світла, незбалансоване харчування та недостатню кількість вітамінів виникає авітаміноз. Найчастіше він трапляється навесні, коли організм ослаблений після зими, що може призвести до проблем зі здоров’ям.
Авітаміноз може спричинити навіть надмірне споживання кави, оскільки кофеїн зменшує кількість вітамінів групи В. Щоб запобігти порушенням і захворюванням, важливо відмовитися від шкідливих звичок, зокрема, від куріння та вживання алкоголю, необхідно правильно харчуватися і, за необхідності, приймати вітамінні комплекси.
Редактори GoToShop розкажуть, як допомогти організму побороти сезонний авітаміноз та які продукти необхідно споживати.
Як лікувати авітаміноз навесні
Якщо дотримуватися кількох важливих кроків, лікування авітамінозу не буде складним
Виключіть нездорову їжу: Поступово виключайте зі свого раціону шкідливі продукти, такі як цукор, жирна їжа та пресовані продукти. Пийте більше води, щоб підтримувати водний баланс, і уникнути зневоднення.
Включіть корисні продукти: Додайте до свого раціону багато овочів, фруктів, горіхів, зелені, риби, насіння, яєць та молочних продуктів. Вони містять багато вітамінів та мінералів, необхідних для здоров’я.
Здавайте аналізи: Якщо ви не впевнені, яких саме вітамінів вам не вистачає, здайте аналізи. Лікар може назначити вам вітамінні комплекси, якщо це необхідно.
Уникайте строгих дієт: Через дієти з недостатньою кількістю поживних речовин це може призвести до ще більшого авітамінозу. Харчуйтесь різноманітно і помірно. Якщо ж ви поставили собі за ціль схуднути до літа, краще відмовтесь від паління і алкоголю, обмежте сіль, цукор і борошняні вироби.
Фізичні навантаження та відпочинок: Займайтеся фізичними вправами, уникайте стресу та перевтоми, і спіть достатню кількість годин.
Дотримуючись цих порад, ви зможете позбутися весняного авітамінозу і зберегти своє здоров’я.
Харчовий підбір: найбільш поживні продукти для заряду енергією у весняний період
Овочі та фрукти: яблука, шпинат, банани, морква, броколі, полуниця.
Злаки: вівсянка, рис, гречка, кіноа.
Насіння та горіхи: фундук, мигдаль, лляне насіння, кунжут, волоські горіхи.
Молочні продукти: домашній сир, твердий сир, йогурт.
М’ясні продукти та риба: тунець, курка, яловичина, лосось, яйця.
Зелень: листовий салат, кріп, рукола, петрушка.
Бобові: горох, сочевиця, квасоля.
Цитрусові: грейпфрут, апельсин, лимон.
Пам’ятайте, що важливе також поєднання продуктів, оскільки воно допомагає створити більш збалансоване харчування. Кожен продукт містить свій унікальний склад поживних речовин, які можуть посилювати і покращувати засвоюваність один одного. Наприклад, поєднуючи білки з вуглеводами, покращується засвоюваність білка, а організм на тривалий час забезпечується енергією.
Які вітаміни найкраще поєднуються один з одним
Вітамін А краще поєднувати з вітамінами С і Е, а також цинком, залізом.
Завдяки магнію краще засвоюється кальцій та вітамін В.
Вітамін С потрібен для засвоювання заліза, що важливо за анемії.
А ось вітамін Е краще не приймати разом з цинком, магнієм, міддю та вітаміном D.
Вітаміни Е та А не поєднуються з вітаміном К.
Магній, цинк, кальцій та хром не можна поєднувати з залізом.
Дотримуючись цих простих правил, ви зможете перемогти весняний авітаміноз та почувати себе краще. Радимо також регулярно відвідувати лікаря, здавати аналізи, за необхідності приймати вітамінні комплекси.
Придбати усе необхідне за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!