Для енергії та здоровʼя мозку: які продукти включити до свого раціону

Розповімо, що потрібно їсти, щоб ваш мозок мав сили на вирішення будь-яких проблем та довго залишався здоровим

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Щоб мозок залишався енергійним і здоровим протягом багатьох років, важливо правильно харчуватися. Прості продукти можуть допомогти зберегти його в гарному стані. Ми говоримо про їжу, яка містить вуглеводи, білки, жири та мікроелементи. Мозок відповідає за все, що відбувається в організмі, тому важливо, щоб нервові клітини отримували достатньо поживних речовин.

Якщо нейрони пошкоджені, вони можуть не відновитися, тому важливо дбати про їх збереження. Мозок постійно працює, обробляючи інформацію, і для цього потрібне підживлення. Основну частку енергії мозок отримує з вуглеводів, які перетворюються на глюкозу.

Редактори GoToShop розкажуть, які харчові продукти необхідно споживати, щоб мозок залишався енергійним і здоровим.

Цукор

Мозок потребує 140 грамів глюкози щодня, яку можна отримати з різних джерел вуглеводів. Їх поділяють на два типи: з коротким і довгим глюкозним ланцюгом.

Коротколанцюгові вуглеводи містяться у цукрі, фруктах, меді та фруктових соках, вони швидко підвищують рівень цукру в крові, але енергія швидко вичерпується через виділення інсуліну.

Для того, щоб мозок залишався енергійним і здоровим, корисно споживати продукти, що містять довголанцюгові вуглеводи. Вони допомагають підтримувати стабільний рівень енергії. Такі продукти, наприклад, цільнозернові злаки та бобові.

Вода

Це основний компонент, щоб зберегти здоровий мозок. Нервові клітини в мозку мають багато вологи, тому важливо пити достатню кількість рідини, щоб тримати мозок працюючим.

Вуглеводи

Щоб мозок мав стабільну енергію, потрібно споживати складні вуглеводи. Вони розщеплюються повільно, поступово вивільняючи цукор у кров. Харчові джерела таких корисних вуглеводів включають цільнозернову вівсянку, інші крупи, горіхи, бобові та некрохмалисті овочі.

Білки

Це будівельний матеріал для мозку. Вони складаються з амінокислот і грають важливу роль у створенні нейротрансмітерів — це такі спеціальні речовини, які контролюють наші мислення та розуміння. Щоб мозок був енергійним і здоровим, важливо включати в раціон різноманітні білкові продукти, як тваринного, так і рослинного походження.

Жири

Це ще один важливий компонент для мозку. Організм не виробляє деякі жирні кислоти, зокрема омега-3, які особливо корисні для здоров’я мозку. Ці кислоти містяться в таких продуктах, як лосось, оселедець, скумбрія та сардини. Також вони знаходяться в оліях, наприклад, в лляній та волоського горіха.

Вітамін С

Допомагає мозку боротися зі стресом, захищає його від шкідливих кисневих сполук, які можуть виникати під час обміну речовин у клітинах і спричиняти розвиток неврологічних захворювань.

Вітаміни групи B

Зокрема, В6 і В12, є важливими для здоров’я мозку. Брак вітаміну B6 може призводити до погіршення настрою, втоми, судом, і може бути компенсованим за допомогою м’яса, риби, бобових, бананів та горіхів. Симптоми дефіциту вітаміну В12 включають зміни в поведінці, погіршення мислення та концентрації. Цей вітамін міститься переважно в продуктах тваринного походження, наприклад, у сирі.

Калій

Це мінерал, який допомагає регулювати тиск у нервових клітинах мозку і зменшує ризик інсульту. Щоб мозок працював належним чином, йому потрібно достатньо калію для передачі сигналів у нервову систему. Прості продукти, які містять калій, включають кавуни, шпинат, банани, картоплю, огірки, помідори та часник.

Селен

Це ще один важливий елемент для мозку. Він бере участь у різних функціях центру управління, які відповідають за рух, координацію та пам’ять. Багато простих продуктів містять селен, таких як яйця (зокрема жовток), гриби, кукурудза, скумбрія, оселедець та капуста.

Придбати усі продукти для здоровʼя мозку за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся