Крупи: вся правда про користь та шкоду

Досліджуємо корисні та шкідливі властивості круп, даємо поради щодо їх вибору та приготування, а також пропонуємо альтернативи для покращення вашого раціону

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Крупи — це невід'ємна частина нашого раціону. Їх цінують за доступність, простоту приготування та ситність. Проте, чи дійсно вони такі корисні, як прийнято вважати? Дієтолог Юрія Попко розповідає, які крупи насправді принесуть користь вашому організму, а які краще вживати з обережністю.

Непереносимість глютену

Деякі люди мають непереносимість глютену — білка, що міститься в пшениці, житі, ячмені та вівсі (через перехресне забруднення). Овес сам по собі не містить глютену, але його обробка та вирощування часто роблять його небезпечним для людей з целіакією.

Пластівці швидкого приготування

Ці продукти не можна назвати корисними, адже вони містять мінімум поживних речовин, а цукру — вдосталь. Їх вживання може призвести до різкого стрибка рівня цукру в крові, а потім до його різкого падіння, що спричиняє відчуття втоми та голоду.

Найшкідливіші крупи

  • Манна крупа — по суті, це борошно з низьким вмістом клітковини та вітамінів. Її вживання не дає відчуття ситості надовго і може призвести до набору ваги.

  • Білий шліфований рис — втрачає багато корисних речовин при обробці. Він має високий глікемічний індекс, що може негативно вплинути на рівень цукру в крові.

  • Кукурудзяна крупа — подрібнена та оброблена, подібно до манки, несе мало користі. Її вживання може призвести до проблем з травленням.

Правильне приготування каші:

  • Не розварюйте крупу, щоб зберегти низький глікемічний індекс. Це допоможе вам довше відчувати ситість та уникнути різких стрибків цукру в крові.

  • Зберігайте цілісність крупинок, не доводячи їх до стану пюре.

  • Не готуйте каші на молоці, адже кальцій нейтралізує залізо з крупи.

Як покращити кашу

Додайте білок (горіхи, м’ясо), ягоди, овочі, насіння, олії. Це зробить її більш корисною та ситною. Замість цукру використовуйте натуральні підсолоджувачі, такі як мед або фрукти.

Щоб зробити вашу страву не тільки смачною та корисною, але й бюджетною, перегляньте акції на гречану крупу в магазинах свого міста.

Різноманітність — запорука здоров’я

Не зациклюйтесь на одній-двох крупах. Вживайте різні види, щоб отримати максимум користі. Різноманітність круп у раціоні забезпечить вас необхідними поживними речовинами. А придбати усі необхідні крупи допоможе сервіс порівняння цін GoToShop!

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися