Які види шоколаду краще обмежити: ласощі, що можуть нашкодити

Насолоджуйтесь шоколадом помірно, обираючи більш корисні його різновиди, щоб ласощі не шкодили вашому здоров’ю

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Шоколад — один з найулюбленіших десертів у світі. Його різноманіття вражає: темний, молочний, білий, з горіхами, фруктами, ягодами — на будь-який смак. Однак, не всі види шоколаду однаково корисні. Деякі з них краще вживати з обережністю або й зовсім обмежити їх присутність у раціоні.

Чому шоколад може бути шкідливим

Незважаючи на деякі корисні властивості, шоколад може мати й негативний вплив на наше здоров’я. Це пов’язано з його складом:

  • Висока калорійність: шоколад містить багато жиру та цукру, що призводить до набору ваги.

  • Цукор: надмірне вживання цукру шкодить зубам, провокує розвиток цукрового діабету та інших проблем зі здоров’ям.

  • Насичені жири: вживання великої кількості насичених жирів негативно впливає на роботу серця.

  • Мігрень: у деяких людей шоколад може провокувати напади мігрені.

  • Важкі метали: какао-боби, з яких виготовляють шоколад, можуть містити кадмій та свинець, які шкодять організму.

2 види шоколаду, які краще обмежити

Білий шоколад

Найшкідливішим для здоров’я видом шоколаду беззаперечно є білий. Він не лише рекордсмен за калорійністю, але й містить жахливі 55% цукру, при цьому майже не маючи какао.

На відміну від темного шоколаду, білий не може похизуватися флавоноїдами — корисними сполуками, що позитивно впливають на організм. Тож, окрім шкоди для вашої фігури, білий шоколад не несе жодної користі, адже його поживна цінність мізерна.

Шоколад з фруктами та ягодами

Шоколад з фруктами та ягодами, хоч і здається ласощами, що дарують лише радість, насправді може нести шкоду. Його калорійність значно вища, адже окрім цукру та жирів, які й так роблять шоколад доволі ситним, до нього додаються калорії з фруктів/ягід. Особливо це стосується поєднання з бананами.

Вживання такого шоколаду, особливо у надмірних кількостях, може призвести до набору ваги та інших проблем зі здоров’ям.

Важливо пам’ятати:

  • Ключовим фактором є регулярність та загальна кількість цукру в раціоні.

  • Збалансоване харчування та якісний шоколад, вживаний рідко, не шкодить здоров’ю.

  • Зверніть увагу на склад шоколаду та обирайте варіанти з мінімальним вмістом цукру та жиру.

Не забувайте про збалансоване харчування та активний спосіб життя, — тоді шоколад буде не лише смачною ласощами, а й джерелом здоров’я та гарного настрою! А щоб придбати улюблений смаколик з вигодою для гаманця, радимо переглянути акції на шоколад в супермаркетах вашого міста.

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся