Солодка радість чи підступне зло: що ви не знали про мармелад та як його обрати

Мармелад — найкорисніші солодощі, які захищають печінку, щитоподібну залозу та знижують рівень холестерину

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Мармелад — смачний десерт, який люблять і діти, і дорослі. Спочатку його виготовляли у країнах Близького Сходу, а потім він став популярним і в Європі. Французькі кондитери виготовляли мармелад так, що він був дуже твердий, подібно до цукерок, і його можна було різати ножем. Вони й дали йому назву «мармелад».

Усі види мармеладу містять желейні складники, наприклад, агар-агар з морських водоростей, желатин або пектин. Кожен з цих складників має свої особливості у приготуванні, але загалом вони корисні для організму.

Сьогодні можна побачити надзвичайно велике різноманіття мармеладу. Важливо знати, з яких інгредієнтів його виготовлено, оскільки від цього буде залежати користь смаколика. Дехто навіть переконаний, що мармелад є набагато кориснішим навіть за шоколад, бо зовсім не містить жирів.

Редактори GoToShop розкажуть, чому мармелад можна їсти практично всім, чим він корисний та як його обрати.

Як виготовляють мармелад

Мармелад — це солодощі, які корисні практично всім, бо виготовляють їх із фруктових соків, які випаровують до густого тягучого стану. Зазвичай беруть фрукти та ягоди, які містять багато пектину. Наприклад, яблука, абрикоси, айву або чорну смородину. З цих фруктів мармелад робили раніше, а потім почали використовувати соки цитрусових.

Тепер склад мармеладу змінився — у сік або фруктове пюре додають цукор або патоку, випарюють рідину, змішують із желатином або агар-агаром, додають барвники та залишають до остигання.

Деякі виробники мармеладу використовують замість соку хімічні концентрати, ароматизатори та дешеві барвники.

Чим корисний мармелад

Пектин — це речовина, яка є в багатьох фруктах і дуже корисна для здоров’я. Він допомагає знижувати рівень поганого холестерину, покращує обмін речовин, допомагає шлунково-кишковому тракту працювати краще, сприяє швидкому загоєнню ран і допомагає організму очищатися від важких металів.

Агар-агар — це ще одна речовина, яку використовують для приготування мармеладу. Він захищає печінку, виводячи токсини та шлаки з організму, і покращує роботу шлунка.

Також, оскільки в агар-агарі є багато йоду, мармелад корисний для людей із проблемами щитоподібної залози.

Мармелад також корисний для суглобів, оскільки він містить речовини, які зміцнюють хрящову тканину.

Як правильно обрати мармелад

При виборі мармеладу важливо звернути увагу на його текстуру та смак. Якщо він дуже солодкий, це означає, що виробник додав занадто багато цукру. Справжній мармелад повинен мати легку кислинку, що робить його більш природним та корисним.

Агар-агар виготовляється з морських водоростей і містить багато йоду, що сприяє нормальній роботі ендокринної системи. Якщо додати трохи мармеладу до щоденного раціону, можна покращити роботу шлунково-кишкового тракту.

Мармелад — це дієтичний продукт, оскільки не містить і грама жирів.

Деякі види мармеладу можуть містити хімічні добавки, які здатні спровокувати алергічну реакцію, і не лише. Тому потрібно вибирати корисний, натуральний мармелад без штучних барвників та ароматизаторів і з низьким вмістом цукру.

Треба пам’ятати, що навіть «корисний» мармелад може бути несприятливим у великих кількостях через високий вміст цукру. Діабетикам рекомендується уникати мармеладу з цукром, існують спеціальні варіанти без цукру для них.

Обирайте також вигідні варіанти солодощів. Для цього радимо ознайомитися з актуальними акціями на мармелад.

Читати статті на тему

2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях
2024.11.18 14:37
Як обирати продукти

Гречка для здоров’я: як обрати найкориснішу

Хочете, щоб ваша гречка була не лише ситною, а й смачною та корисною? Дізнайтеся, як серед різноманіття сортів і виробників обрати саме той, який підкреслить смак ваших страв і принесе користь організму