Нутриціолог назвала продукт, який знижує ризик розвитку раку грудей

Цей доступний продукт можна використовувати для приготування багатьох страв і він дуже корисний для здоровʼя

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Одним із найкорисніших білкових продуктів, який по складу вітамінів та мінералів обходить і саме мʼясо, є печінка. Навколо неї багато міфів, а її специфічний смак до вподоби далеко не всім. Проте користь від печінки не можна недооцінювати. Про всі корисні властивості та правила споживання редактори Gotoshop розповідають з посиланням на нутриціолога Ольгу Дорош.

Частота споживання печінки

Нутриціолог наголошує, що печінку потрібно їсти не частіше як 1-3 рази на тиждень порцією у 100 г готової. Частота споживання печінки залежить від кількості зʼїденої печінки, вашого раціону, прийому полівітамінів, щоб не було передозування вітаміном А.

«Одна порція яловичої печінки забезпечує понад 100% денної потреби у вітаміні А», — каже Ольга Дорош.

Отримання достатньої кількості вітаміну А сприяє зниженню ризику таких захворювань як катаракта та рак грудей.

Окрім цього печінка містить:

  • фосфор

  • мідь

  • вітамін К, який важливий для здоров’я кісток

Що готувати з печінки

Особливо варто додати печінку до раціону, якщо у вас чи вашої дитини анемія.

З цього продукту можна приготувати такі корисні страви:

  • оладки;

  • потушкувати з морквою, цибулею, можна в кінці додати сметани та яблуко;

  • млинці.

Якщо ви при надії або маєте подагру, то споживати печінку необхідно в міру.

Не варто боятися, що після вживання печінки у вас підніметься рівень холестерину. Адже він «стрибне» більше, якщо їсти домашні котлети та солодощі, ніж від яєчних жовтків та печінки.

Щодо жирів у субпродукті, Ольга Дорош навела ось такий приклад:

  • 100 г печінки курки — 6,3 г жиру;

  • 100 г печінки телячої — 3,3 г жиру; ⁣

  • 100 г вівсяного печива — 14,4 г жиру;

  • 100 г пельменів — 12,4 г жиру.

Печінка надзвичайно корисна, в ній міститься багато заліза, вітаміни В12, В9 та А. У 100 грамах печінки 16-22 грамів білка, який потрібний для організму.

А мідь, що міститься в печінці відповідає за метаболізм та покращує роботу мозку.

Раніше ми розповідали, як підготувати печінку до приготування, щоб вона була ніжна та з приємним ароматом.

Дивіться актуальні акції на свіже та заморожене мʼясо, щоб купувати печінку та інші мʼясні продукти за вигідними цінами.

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся