Бурий рис коричневого кольору відрізняється від більш звичного для нас білого тим, що з нього не видалена плодова та насіннєва оболонка. При цьому такий вид рису має багато корисних властивостей, та може слугувати чудовим інгредієнтом для безлічі страв.
GoToShop розбирався, завдяки чому бурий рис вважають навіть кориснішим за білий, і які страви можна з нього приготувати.
Чому бурий рис корисніший
1. Додаткові поживні речовини. Завдяки наявності зовнішньої оболонки бурий рис містить більше поживних речовин — вітамінів групи В (тіамін і ніацин) та магній, залізо, цинк і фосфор. Важливою складовою такого рису також є білок.
2. Більше клітковини. Бурий рис має вищий вміст клітковини, яка сприяє правильному функціонуванню травної системи і допомагає зберігати нормальний рівень цукру в крові. Клітковина також покращує здоров’я кишківника.
3. Нижчий глікемічний індекс. Бурий рис має нижчий індекс у порівнянні з білим, тобто рівень цукру підвищується не швидко. Це допомагає уникати стрімкого зростання апетиту та сприяє контролю за вагою.
4. Більше антиоксидантів. Бурий рис містить більше антиоксидантів, які допомагають захищати клітини організму від пошкоджень від вільних радикалів та можуть зменшити ризик виникнення захворювань.
5. Більше вуглеводів. Бурий рис є хорошим джерелом енергії завдяки наявності вуглеводів. Він може бути особливо корисним, якщо ви займаєтесь спортом чи фізичними навантаженнями.
6. Збереження поживних речовин. Під час обробки білого рису видаляється зовнішня оболонка, що призводить до втрати поживних речовин. Бурий рис зберігає більше корисних властивостей завдяки меншому ступеню обробки.
Що приготувати з бурого рису
Насправді, є дуже багато варіацій смачних страв, в яких можна використовувати бурий рис. Ось декілька ідей:
Буряковий салат з бурим рисом
Спочатку зваріть бурий рис, додайте до нього підсмажений на оливковій олії нарізаний буряк, квасолю, кукурудзу, кедрові горіхи та зелень. Полийте лимонним соком чи виноградним оцтом.
Перець, фарширований бурим рисом та овочами
Приготуйте рис, змішайте з грибами, кукурудзою, цибулею та подрібненими овочами. Заповніть відварений перець цією сумішшю та запікайте у духовці до готовності.
Із бурим рисом можна влаштувати і вечір японської кухні
Зваріть рис. Загорніть зварений рис та ваші улюблені овочі (авокадо, огірок, моркву, манго, тунець — інгредієнти можна змінювати за смаком) у лист норі. Наріжте роли та подавайте з соєвим соусом та васабі.
Бурякові котлети з бурим рисом
Змішайте рис із натертим буряком, яйцем, хлібними крихтами, цибулею та приправами. Сформуйте котлети та посмажте на сковороді до золотистої скоринки.
Це лише кілька ідей, адже бурий рис можна використовувати у різних кулінарних рецептах залежно від ваших смакових уподобань та культурних традицій. А щоб ваші страви були не лише корисними та смачними, а й вигідними, радимо ознайомитися з актуальними акціями на рис.