Найнебезпечніша їжа, яку батьки часто дають дітям

Дитяче здоровʼя у пріоритеті батьків. Проте інколи вони самі того не знають і шкодять їм повсякденною їжею

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Чимало батьків, щоб заощадити час, обирають швидкі страви, які не підходять для дитячого харчування. Більшість цих страв є улюбленими серед малюків, і батьки навіть не підозрюють, що ця їжа не лише некорисна, а ще й шкідлива для здоров’я.

Редактори GoToShop розкажуть, які продукти негайно необхідно виключити з дитячого раціону, щоб уникнути проблем зі здоров’ям та зайвою вагою у майбутньому.

Соки

Існує хибна думка, що соки є дуже корисними для дітей, однак це не зовсім правда. Написи на упаковках «без цукру», «без консервантів», «для дітей» — не більше, ніж маркетинговий хід. І більшість магазинних соків містять велику кількість цукру.

Навіть ті соки, які називаються «свіжовичавленими», можуть бути не такими корисними, як здається. Звісно, що вони містять деякі вітаміни, однак інші складники можуть робити їх більш шкідливими, аніж корисними.

Краще давати дітям свіжі фрукти. Вони містять більше вітамінів, корисних властивостей та клітковини, якої немає у соках.

Йогурт

Ще одна помилка багатьох батьків — давати дітям йогурти з магазину. Натуральний йогурт корисний для шлунка і здатен відновити його мікрофлору, оскільки містить пробіотики. Також в ньому є кальцій, калій, вітамін В6 та магній. Але магазинні йогурти часто містять багато цукру і жирів, а в продукції з фруктовим наповнювачем — ще й консервантів.

Тому краще обирати натуральні йогурти без добавок, з коротким терміном придатності. Для дітей старше 2 років можна додати мед для солодкого смаку. І можна також порізати свіжі фрукти, ягоди та горіхи і додати до йогурту.

Пластівці та сухі сніданки

Пластівці та сухі сніданки не є найкращим варіантом для сніданку. Хоча вони зручні — просто залити молоком, вони містять багато цукру. Діти часто люблять їх через цей солодкий смак.

Але всі ті красиві написи на коробках це просто реклама. Насправді у таких сніданках міститься велика кількість цукру і добавок. У дослідженні виявили, що у популярних пластівцях може бути більше цукру, ніж у пачці печива.

Краще нагодуйте дитину вранці яйцями, цільнозерновими тостами або зваріть вівсянку. Ці сніданки набагато корисніші.

Курячі нагетси

Курячі нагетси стають все більш популярними, і їх можна купити скрізь — у магазинах, ресторанах, кафе швидкого харчування. Такі нагетси можуть бути справді зроблені з натурального курячого м’яса.

Проте, основна небезпека у цих продуктах — те, як їх готують. Вони часто обсмажуються у фритюрі, де використовують велику кількість трансжирів, спецій, цукру та добавок. Також, у панірувальному клярі зазвичай міститься купа непотрібних добавок.

Якщо ваші діти не можуть уявити свій день без нагетсів, можна приготувати їх вдома. Для цього просто наріжте куряче філе на шматочки, обваляйте їх у борошні та збитому яйці, можна ще обкласти панірувальними сухариками, та запікайте в духовці до готовності.

Локшина і макарони швидкого приготування

Це страви-п´ятихвилинки, які швидко готуються і популярні серед дітей та дорослих. Вони смачні, прості у приготуванні і коштують недорого. Але, варто знати, що такі продукти можуть мати певні негативні наслідки для здоров’я.

Більшість з них містять фталати — хімічні речовини, які можуть впливати на ендокринну систему та вироблення гормонів, таких як естроген та тестостерон. Найбільше фталатів зазвичай міститься у сирному порошку, який додається до деяких видів локшини.

Крім того, такі продукти можуть містити велику кількість холестерину, цукру та інших добавок, які не корисні для здоров’я.

Замість цього, можна вибрати звичайні макарони з цільнозернового борошна, додати до них зелень та трохи сиру. Така страва буде не менш смачною, але при цьому буде більш корисною для вашого організму.

Мед

Дітям у перший рік життя не варто давати мед, навіть якщо він термічно оброблений. Це тому, що в меді може бути бактерія, яка виробляє отруйні речовини, небезпечні для незрілої кишкової системи малюка. Це захворювання від небезпечних бактерій називається ботулізм. У малюків кишковий тракт ще досить слабкий, тому вони не можуть впоратися з такими отруйними речовинами.

Обирайте для своїх дітей найкорисніші продукти. А щоб тішити малюків частіше без шкоди для гаманця, радимо ознайомитися з актуальними акціями на харчування для дітей та немовлят.

Читати статті на тему

2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях
2024.11.18 14:37
Як обирати продукти

Гречка для здоров’я: як обрати найкориснішу

Хочете, щоб ваша гречка була не лише ситною, а й смачною та корисною? Дізнайтеся, як серед різноманіття сортів і виробників обрати саме той, який підкреслить смак ваших страв і принесе користь організму