Як уникнути помилок під час висаджування розсади

Та що там вирощувати ту розсаду! На перший погляд, може здаватися це досить простою справою. Але лише до першого невдалого досвіду

Як уникнути помилок під час висаджування розсади
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Дехто може запитати: та навіщо взагалі треба вирощувати розсаду, якщо можна просто закидати насіння у землю? Все дуже просто.

Одразу кидати у відкритий ґрунт можна лише велике насіння, наприклад, бобових, гарбуза тощо. Але ось рослини з дрібним насінням краще вирощувати з розсади, що має свої переваги. Це допоможе захистити рослини від шкідників, хвороб та погодних умов, а також сприяє швидшому появленню врожаю.

Культури з довгим періодом вегетації, наприклад, томати, треба вирощувати лише розсадою. А правила вирощування розсади будуть корисні й тим, хто любить експериментувати з унікальними сортами, які не знайдеш у магазині.

Редактори GoToShop розкажуть про поширені помилки під час вирощування розсади і основні правила, які допоможуть зберегти врожай.

Які основні помилки під час вирощування розсади

Якість насіння: саме від нього залежить кінцевий результат. Тому важливо купувати насіння у відомих та перевірених місцях. Часто на розпродажах продають застаріле або погано збережене насіння, що може негативно вплинути на вирощування розсади. Тому завжди перевіряйте термін придатності.

Підготовка до саджання: якщо у вас є сумніви щодо якості насіння, перед сівбою помістіть його в розчин марганцю на 20 хвилин. А після цього, промийте водою.

Посадка непророщеного насіння: щоб насіння швидко зійшло, перед посадкою його краще проростити. Для цього рекомендується використовувати талу воду або сік алое. Важливо, щоб сік був з дорослої рослини, не молодше трьох років, і зберігався в холодильній камері протягом семи днів. 

Слід памʼятати, що насіння не любить довго перебувати у воді, тому 20 годин — це максимум для пророщування. Інколи достатньо тримати його у воді й 12 годин. Намагайтеся не допустити покльовування насіння під водою — після цього воно швидко затхнеться.

Терміни вирощування розсади не дотримані: на пакетах з насінням зазвичай вказаний найкращий час для вирощування розсади, тож важливо дотримуватися цього терміну. Якщо посіяти насіння пізніше або раніше, ніж рекомендовано, навіть сильні рослини після пересадки можуть не прижитися на новому місці.

Якщо ви вирощуєте рослини зі зібраного власноруч насіння, ви самі можете визначити найкращий час для посіву, користуючись прогнозом погоди. Ось декілька загальних порад:

  • Огірки та інші гарбузові культури: за 2-4 тижні до останніх заморозків.

  • Помідори та баклажани: за 6-8 тижнів.

  • Перець та цибулю: за 8-12 тижнів.

  • Капусту: за 5-6 тижнів.

  • Салат: за 4-5 тижнів.

Якщо у вас є лампи, теплиці, і ви готові до додаткових пересадок, ви можете посіяти розсаду заздалегідь.

Насіння не продезінфіковані: перед посівом розсади важливо продезінфікувати насіння, щоб уникнути захворювань, які можуть передаватися через насіння. Для цього помістіть насіння у розчин марганцю на 20 хвилин, а потім змийте водою. Це допоможе забезпечити здорову рослинність.

Невідповідний для вирощування розсади ґрунт: при вирощуванні розсади важливо використовувати відповідний ґрунт. Зазвичай використовують суміш дерну, торфу та перегною. Співвідношення цих складових може відрізнятися залежно від культури. Не варто використовувати вже використаний субстрат, оскільки в ньому можуть бути шкідливі мікроорганізми. 

Намагайтесь заготовляти землю для розсади або придбайте її у спеціалізованому магазині. Не використовуйте першу-ліпшу землю — звертайте увагу на її пухкість та легку вагу. Якщо будете заготовляти землю самостійно, намагайтеся змішувати компостну та лісову частини, перегній, пісок та попіл.

Ємність для розсади підібрана неправильно: також важливо вибрати правильну тару для розсади. Деяким рослинам потрібні великі контейнери, іншим — менші.

Неправильна пікіровка розсади: якщо рослини, що ви вирощуєте, ростуть занадто близько одна до одної, вони можуть зупинитися у рості і стануть в’ялими, а після пересадження на нове місце можуть не вижити.

Не дозволяйте розсаді переростати: якщо ви помітили, що саджанці переросли, одразу пересаджуйте їх у великі горщики. Можна зрізати їх верхівки, помістити у воду, а потім висадити в ґрунт. Це дозволить рослині розвиватися знову, і випустити нові бічні гілки.

Неправильні умови вирощування розсади: під час вирощування розсади важливо створити правильні умови для її росту. Це означає, що потрібно дотримуватися оптимального температурного режиму, режиму освітленості і рівня вологості.

До проростання розсаду необхідно захистити від заморозків і накрити її склом або поліетиленовою плівкою. Це збереже тепло і вологу в ґрунті довше. Важливо також уникати надмірної вологості, оскільки це може призвести до загнивання рослин.

Розсаду потрібно тримати на світлі принаймні 12-14 годин на день і дотримуватися оптимальних температур для кожного виду рослин — холодостійкі культури проростають за температури 15-25 ° С, теплолюбні — за 27-30 ° С. Після появи сходів потрібно переставляти розсаду на світло, а також регулярно поливати її. Також, раз на тиждень поливайте розсаду розчином марганцівки, посипайте її подрібненим вугіллям та розпушуйте після цього землю.

Розсада не загартована: перш ніж висаджувати розсаду у відкритий ґрунт, важливо загартувати її, щоб вона легше переносила зміну середовища. Для цього потрібно поступово збільшувати час, який рослини проводять на відкритому повітрі. Важливо також висаджувати розсаду у вечірні години або за похмурої погоди, щоб запобігти перегріванню і опікам.

Щоб ваша розсада була ще й вигідною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на насіння та придбати їх за найкращою пропозицією.

Читати статті на тему

2024.04.29 17:06
Рекомендації

Перетворюємо жорстке м’ясо на м’яке та соковите: прості способи

Розповідаємо, як зробити жорстке м’ясо м’яким та соковитим, використовуючи такі методи, як маринування, тушкування, відбивання та інші
2024.04.29 16:45
Рекомендації

Кава з сіллю: незвичайне поєднання, яке вас здивує

Розповідаємо, як зробити улюблену каву ще смачнішою за допомогою такої приправи, як сіль
2024.04.29 16:08
Рекомендації

Які фрукти та овочі потрібно їсти зі шкіркою, а які обовʼязково почистити

Деякі овочі та фрукти принесуть набагато більше користі, якщо споживати їх зі шкіркою
2024.04.29 12:45
Рекомендації

Чорний шоколад: чи дійсно щоденне вживання корисне для вашого організму

Відкрийте для себе секрети щоденного вживання шоколаду: насолоджуйтесь смаком, покращуйте пам’ять та підтримуйте здоров’я серця
2024.04.29 11:38
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як спекти красуню, яка не трісне та довго збережеться

Розкриваємо секрети борошна, тіста, глазурі до великодньої випічки та даємо поради, щоб ваша паска не тріснула, довго збереглася та вразила всіх своїм смаком