Великий піст в Україні 2024: дати та особливості підготовки

Розповідаємо, які продукти дозволені та заборонені під час Великого Посту, а також про те, як підготуватися до нього духовно та фізично

Великий піст в Україні 2024: дати та особливості підготовки
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Великий піст — це 40-денний період духовного очищення та підготовки до Великодня, найважливішого свята для християн. У 2024 році Великий піст для православних та греко-католиків розпочнеться 18 березня і закінчиться 4 травня.

Цьогорічний піст буде особливим, адже він припадає на час війни. Тому, окрім духовного очищення, він стане для українців часом єднання, молитви за мир та підтримки один одного.

Як підготуватися

Фізична підготовка:

  • Поступово переходьте на пісний раціон, щоб уникнути стресу для організму.

  • Ознайомтеся з правилами посту та продуктами, які дозволені та заборонені.

  • Зверніться до лікаря, якщо у вас є будь-які проблеми зі здоров’ям, щоб отримати індивідуальні рекомендації щодо посту.

Духовна підготовка:

  • Прийдіть до сповіді та причастя, щоб очистити душу та зміцнити віру.

  • Більше моліться, читайте Біблію та духовну літературу.

  • Відвідуйте богослужіння та беріть участь у церковних таборах.

  • Робіть добро, допомагайте нужденним та творить милосердя.

Психологічна підготовка:

  • Будьте готові до труднощів, адже піст — це не лише про їжу, а й про самообмеження та духовне зростання.

  • Не ставте перед собою занадто жорстких вимог, адже це може призвести до зриву.

  • Зосередьтеся на позитивних аспектах посту, таких як очищення, зцілення та особистий розвиток.

Під час посту важливо знати, які продукти дозволені, а які — ні.

Дозволені: овочі та фрукти (окрім екзотичних), крупи (гречка, рис, пшоно, вівсянка, перловка), бобові (квасоля, горох, сочевиця), гриби (свіжі, сушені, мариновані), горіхи та насіння (волоські горіхи, фундук, мигдаль, кунжут, льон), рослинна олія (оливкова, соняшникова, лляна), риба (у певні дні, зазвичай у суботу та неділю), морепродукти (мідії, кальмари, креветки).

Заборонені: м’ясо та м’ясні продукти (ковбаси, сосиски, сало), молочні продукти (молоко, кефір, йогурт, сир, сметана), яйця (курячі, перепелині), білий хліб та здоба (батони, булочки, торти, тістечка), солодощі (цукерки, шоколад, морозиво), алкогольні напої (вино, пиво, горілка).

Пам’ятайте, що правила посту можуть відрізнятися в залежності від конфесії. У деякі дні дозволяється вживати рибу та морепродукти. Перед початком посту рекомендується проконсультуватися з духовним наставником, щоб отримати індивідуальні рекомендації.

Щоб вчасно підготуватися до посту та заощадити при цьому сімейний бюджет, радимо переглянути акції на бобові в супермаркетах вашого міста.

Нехай Великий піст 2024 року стане для вас часом духовного оновлення, зміцнення віри та єднання з Богом та ближніми!

Читати статті на тему

2024.09.06 11:36
Рекомендації

Груші та здоров’я: кому цей фрукт може нашкодити

Груші — це солодкий і соковитий фрукт, багатий на вітаміни та мінерали. Однак, не всім вони корисні: дізнайтеся, які захворювання можуть бути протипоказаннями до вживання груш
2024.09.05 11:28
Рекомендації

Осіннє різноманіття: калорійність та харчова цінність фруктів

Осінь — пора смачних та корисних фруктів. Розповідаємо про калорійність, вміст вітамінів та мінералів різних осінніх дарів, а також, як різні фрукти впливають на наше здоров’я
2024.09.05 10:26
Рекомендації

Як снідати правильно та корисно: поради дієтологів

Дізнайтеся, який сніданок дієтологи вважають одним з найкращих варіантів для початку дня, та які продукти варто виключити з ранку для збереження здоров’я
2024.09.04 14:21
Рекомендації

Продукти, які обманюють шлунок: чому ми постійно хочемо їсти

Які продукти обманюють наш організм і провокують постійне бажання їсти — розкриваємо секрети харчування, які допоможуть вам контролювати апетит і досягти бажаної ваги
2024.09.04 10:19
Рекомендації

Яблучний оцет: чи варто додавати його в свій раціон

Яблучний оцет — продукт з багатим складом і різноманітними властивостями. Розповідаємо про позитивні та негативні аспекти його вживання, а також надаємо практичні рекомендації щодо його використання