Вишня чи черешня: яку ягоду обрати для більшої користі

Дізналися все про користь вишень та черешень та кому варто відмовитися від їх споживання

Вишня чи черешня: яку ягоду обрати для більшої користі
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Сезон вишень та черешень не за горами. Ще тиждень-другий і їх різні сорти лежатимуть на прилавках ринків. І розпочнеться сезон заготівель: варення, джеми, компоти… Хоча вишня та черешня належать до одного роду слив, але різні за калорійністю та споживчими властивостями.

Редактори GoToShop розкажуть, яка ж ягода корисніша, що схожого між ними та кому категорично не можна їх їсти.

Вишня і черешня — рослини подібні, вони сестри, але не близнюки

І у вишні, і в черешні є рослинні пігменти антоціаніни, на що вказує темно-червоний колір стиглих ягід. Їх користь полягає у тому, що вони блокують запальні процеси.

Вишня і черешня — дуже малокалорійні. У свіжому вигляді обидві ягоди мають приблизно однакову кількість калорій 50-62 ккал.

Глікемічний індекс у вишні навіть нижчий, ніж у черешні і дорівнює 22, у черешні — 25. Це означає, що вона менше впливає на рівень цукру в крові.

У вишні та черешні також є калій, кальцій, залізо, магній та інші корисні елементи, а також рослинні волокна, які підтримують здоров’я травної системи.

У вишні:

  • вітамінно-мінеральний склад багатший,

  • цукру у 2 рази менше, ніж у черешні,

  • високий вміст бета-каротину (в 100 г — 15% добової норми) набагато більше, ніж в черешні.

Дієтологи рекомендують вживати черешню та вишню щоденно, враховуючи їхні корисні властивості та певні протипоказання. Рекомендована добова доза фруктів — 300 г на день, частиною з них можуть бути вишні та черешні.

Чим корисна вишня

Плоди вишні містять вітамін С, вітаміни групи B, бета-каротин, вітамін Р, залізо, калій, а також клітковину та пектин.

  • Покращує сон, має антидепресивну дію, оскільки плоди, особливо кислі, терпкі сорти містять мелатонін.

  • Позитивно діє на роботу серця та стан судин.

  • Має позитивний вплив на рівень кров’яного тиску.

  • Допомагає в роботі нервової системи.

  • Служить профілактикою простудних захворювань.

  • Покращує травлення, перистальтику кишківника, допомагає в разі запорів.

  • Добре впливає на сітківку ока, стан волосся та нігтів.

Чим корисна черешня

  • Свіжа черешня рекомендована людям з залізодефіцитною анемією, 100 г плодів містять 10% добової норми заліза.

  • Черешня корисна тим, хто страждає дерматологічними проблемами.

  • Косметичні засоби (маски) на основі черешні допомагають впоратися з вуграми, підлітковими прищами.

Кому не можна споживати вишню

  • Людям з гострими та хронічними захворюваннями травного тракту.

  • В разі виразки або гастриту з підвищеною кислотністю.

  • В разі алергічної реакції на вишню або черешню слід відмовитися від їхнього вживання.

  • Людям із чутливою зубною емаллю краще не зловживати вишнями. Через високий вміст органічних кислот вишня може стати причиною пошкодження зубної емалі. Тож після їди краще прополоскати ротову порожнину.

Кому не можна їсти черешню

  • Людям, схильних до повноти та хворих на цукровий діабет

  • Не рекомендується вживати черешню у великих кількостях для тих, хто має схильність до набору зайвої ваги або хворіє на цукровий діабет, оскільки ця ягода містить велику кількість глюкози і фруктози, що може погіршити їх стан.

  • Людям з проблемами травлення

Також варто утриматися від зловживання черешнею для тих, у кого є схильність до діареї і підвищеного газоутворення в кишківнику, оскільки це може спричинити дискомфорт та негативно вплинути на їхнє травлення.

Щоб з початком активного сезону купити ці ягоди найвигідніше, радимо слідкувати за актуальними акціями на вишні та черешні.

Читати статті на тему

2024.05.06 12:06
Як обирати продукти

Силіконові форми для випічки: переваги, недоліки та правила використання

Розповімо про переваги та недоліки силіконових форм, а також про те, як правильно їх використовувати
2024.05.03 15:51
Як обирати продукти

Унікальні прикраси для паски: секрети вибору та оформлення

Ділимося секретами вибору декору та оформлення великодньої випічки, а також розповідаємо, як створити унікальну та неповторну паску, яка стане справжньою окрасою вашого святкового столу!
2024.05.03 13:55
Як обирати продукти

Чорна ікра до Великодня: як вибрати без шкоди для себе та довкілля

Дізнайтеся, як зробити свій великодній стіл не лише розкішним, але й екологічно відповідальним, обравши легальну та якісну чорну ікру, вирощену на аквакультурних фермах
2024.05.03 12:47
Як обирати продукти

Як вибрати свинячі ребра для запікання: секрети ідеального м’яса

Розповідаємо, як правильно вибрати свинячі ребра для запікання, щоб отримати по-справжньому ніжні, соковиті та ароматні страви, які стануть окрасою будь-якого столу!
2024.05.03 08:28
Як обирати продукти

Правда чи міф: коричневі яйця корисніші за білі?

Під час вибору яєць хочеться придбати більш натуральні та корисніші, та чи можна зробити висновок на основі кольору шкарлупи?