Якщо немає електрики та газу: які каші можна приготувати

Навіть у критичних ситуаціях реально приготувати поживні страви

Якщо немає електрики та газу: які каші можна приготувати
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Україна третій рік продовжує жити в умовах війни. Через масовані удари на енергетичну інфраструктуру багато міст залишаються без світла та газу. Як прилаштуватися під ситуацію, коли комунікації вимкнули тоді, коли найменше цього очікували? Звісно у таких обставинах досить складно готувати їжу, однак цілком реально.

На порятунок прийдуть крупи, які можна приготувати навіть без варіння. Деякі з них можна просто залити водою і залишити на кілька годин. Редактори GoToShop розкажуть, якими крупами необхідно запастися, щоб у разі відключення електрики та газу, можна було приготувати їжу без використання кухонного обладнання.

Гречка

Ця крупа — популярніша і найкорисніша. Вона швидко засвоюється організмом і просто готується.

Багато людей і досі впевнені, що гречку треба варити, але насправді її можна просто заливати гарячою водою і вона буде готова до споживання.

Візьміть пропорцію води до гречки — 1:2. Потім накрийте її кришкою і залиште на годину, можна ще укрити пледом, щоб зігріти гречку швидше.

Обсмажену й висушену гречку можна залити простою водою кімнатної температури. Вона набухне і стане придатною для їжі, однак треба зачекати, допоки поки вона набуде потрібної консистенції, що зазвичай займає близько 5 годин, але краще залишити її на 8-10 годин.

Вівсянка

Вівсянка — це чудовий варіант каші без складних приготувань. Вона готується швидко і стає ніжною та смачною. Найкраще використовувати цілісні пластівці — у них більше корисних речовин. Однак вони готуються довше. Але якщо ви маєте дуже чутливий шлунок, візьміть пластівці для швидкого приготування.

Залийте пластівці гарячою водою у співвідношенні 1:2, накрийте кришкою і залиште на 10-20 хвилин. Якщо після цього залишиться зайва вода, злийте її.

Також можна залити вівсянку молоком або окропом, а перед подачею на стіл додати різні смачні і корисні інгредієнти, наприклад, фрукти, горіхи або темний шоколад.

Якщо ви використовуєте холодну воду, час приготування буде трішки довший — приблизно 30 хвилин.

Перлівка

Перлову кашу відносять до категорії твердих круп, її також можна заливати окропом або звичайною водою.

Щоб приготувати її, потрібно взяти воду в співвідношенні 1 до 3. А настоятися вона має у холодній воді ще довше, ніж гречана — до 24 годин.

Якщо запарити перлову крупу у теплій воді, час настоювання не зміниться. Термос значно прискорить процес приготування. Коли крупа набухне, до неї можна додати спеції, сухофрукти, посолити або підсолодити.

Ячна крупа

Ячна крупа — це ще один вид крупи, який виготовляється з ячменю і отримується шляхом дроблення зерна. Вважається, що у ячній крупі більше клітковини, ніж у перловці.

Ячна крупа також може готуватися без варіння. Щоб зробити кашу, залийте крупу окропом у співвідношенні 1:2 і дайте настоятися 2-4 години. Швидкість приготування залежить від того, наскільки дрібним є зерно і яка температура. Під час приготування варто каструлю загорнути у ковдру, аби зберегти тепло.

З цієї крупи можна готувати солодку кашу або використовувати її як гарнір.

Кускус

Кускус — це чудовий варіант для обіду або вечері, особливо, коли немає електроенергії, щоб зварити їжу. Щоб його приготувати, достатньо залити кускус гарячою або холодною водою так, щоб вона ледь покривала його і накрийте посудину. Крупа потім збільшиться у два рази.

У звичайній воді кускус готується 20-30 хвилин, а якщо ви використовуєте окріп, то йому достатньо і 5-10 хвилин.

Після приготування ви можете приправити кускус сіллю, перцем або додати овочі. Він має досить нейтральний смак, що дозволяє поєднувати його з будь-якими інгредієнтами. Тому він має великий потенціал для кулінарних експериментів.

Пшоно

На сьогодні багато людей недооцінюють цю кашу, але насправді це дуже корисна та поживна крупа. Вона не містить глютену, тому підходить для людей з алергією на нього.

Якість пшона впливає на його смак. Якщо крупа високої якості, то і каша буде смачнішою. Свіже пшоно має яскравий жовтий колір і містить менше гіркоти. Його потрібно зберігати в холодному місці.

Щоб уникнути гіркоти, рекомендується промити пшоно перед приготуванням. Для цього залийте його окропом і промийте його протягом 1-3 хвилин, а потім злийте воду. Краще це зробити не один, а кілька разів.

Також можна приготувати пшоно у термосі. Просто залийте 100 г пшона 400 мл окропу і залиште на годину. Після цього додайте цукор, сіль, олію за смаком. Можна також залити його гарячим молоком, щоб отримати молочну пшеничну кашу, або використовувати його як гарнір до м’яса або курки.

Булгур

Булгур — це зварені, висушені та роздроблені зерна пшениці. Ця крупа має середній або дрібний розмір і врятує навіть у досить екстремальних умовах.

Щоб приготувати булгур, залийте його окропом і залиште на 20 хвилин. Якщо крупа середнього розміру, то доведеться чекати 40 хвилин.

Манна каша

На жаль, манка — не найкорисніша каша, оскільки містить алергенний рослинний білок глютен та вимиває з організму кальцій. Однак її рекомендують усім, хто страждає на хвороби шлунка.

Щоб приготувати манну каші теж не обов’язково стояти біля плити, тим паче у надзвичайних умовах. Залийте крупу холодною водою або молоком, накрийте кришкою і дайте настоятися 15-20 хвилин. Потім перемішайте та додайте інгредієнти за смаком.

Рис

Рис — це крупа, яка вбирає воду найповільніше. А ще цікаво, що замочений рис очистити ваші зуби від нальоту, а варений навпаки, може залишити наліт на зубах.

Оскільки рис — це досить тверда крупа, найкраще його запарити в термосі. Залийте його окропом у співвідношенні 1 до 3-5 частин води. Якщо ви використовуєте духовку, при температурі 100 градусів рис приготується за 40-50 хвилин.

З рису можна приготувати солодку кашу, використати як гарнір на обід або змішати з морською капустою для салату.

Кому варто остерігатися запарених круп

Запарені каші містять багато корисних речовин, але вони можуть бути важчими для перетравлення, ніж варені. Тому, якщо ви не звикли до них, рекомендується споживати запарені каші лише 2-3 рази на тиждень.

Якщо ви споживаєте запарені каші занадто часто, це може призвести до здуття, погіршення гастриту, розладу травлення та інших неприємностей. Тому краще уникати запарених каш у таких випадках:

  • вагітності;

  • годування груддю;

  • проблем з травленням (гастрит, виразка, коліт та інше) у період загострення;

  • у дитячому віці.

Приготувати будь-які запарені каші можна вигідніше, якщо заздалегідь ознайомитися з акціями на крупи.

Читати статті на тему

2024.05.20 17:50
Рекомендації

Як зробити свіжий сік без використання соковижималки

Сезон свіжих фруктів та ягід майже у розпалі. Якщо хочеться урізноманітнити їх споживання натуральним соком, а соковижималки немає, є декілька способів вирішення цієї проблеми
2024.05.20 17:14
Рекомендації

Чиста правда про гречку: мити чи не мити

Чи потрібно мити гречку перед варінням, переваги та недоліки цього процесу, а також корисні поради щодо правильного приготування гречаної каші
2024.05.20 12:53
Рекомендації

5 риб, які допоможуть вам прожити довше та здоровіше

Розповідаємо про 5 найкорисніших риб, які рекомендують вживати всім, хто піклується про своє самопочуття
2024.05.20 12:42
Рекомендації

З кришкою чи без: як правильно варити суп

Зібрали поради, які допоможуть вам приготувати ідеальний суп
2024.05.18 10:24
Рекомендації

Водний баланс: скільки потрібно пити води на день

Дізнались, як визначити ідеальну кількість води для кожної людини окремо