Зламався холодильник, а у вас повнісінька морозилка мʼяса… А воно ж так швидко псується, особливо в спеку. Що ж робити, якщо холодильника немає поблизу і перекласти його нікуди?
Існує велика кількість варіантів, як зберегти м’ясо. Проте всі ці варіанти розраховані на невеликий термін. Однак не засмучуйтеся: принаймні ви виграєте час, щоб викликати майстра і відремонтувати холодильник. Або придбати новий.
Редактори GoToShop розкажуть усі можливі способи, як зберегти м’ясо без холодильника упродовж кількох днів.
Лід
Якщо у вас є лід, він може бути чудовим засобом, щоб зберегти м’ясо. Покладіть його у чисту тару разом з льодом, щільно закрийте і обережно обмотайте тканиною та плівкою. У міру того, як лід тане, додавайте новий кожні 3-4 години. Це допоможе зберегти м’ясо до 3 діб.
Термопакет чи термосумка
Помістіть м’ясо в замороженому стані. Термопакет здатний зберігати низьку температуру до 15 годин, а термосумка може продовжити термін зберігання практично вдвічі.
Обмажте жиром
Свинячий або баранячий жир, смалець може стати вашим помічником, щоб зберегти свіжість м’яса. Жир утворює захисний шар, що запобігає проникненню бактерій. Після цього обережно загорніть м’ясо в папір або тканину і зберігайте в темному, прохолодному місці. Оброблене таким методом мʼясо може зберігатися 4 доби.
Проваріть або обсмажте м’ясо
Ще один надійний метод, щоб мʼясо швидко не зіпсувалося — проварити його. Залийте шмат мʼяса водою, додайте 5-6 столових ложок солі на літр води, доведіть до кипіння та варіть 3-4 хвилини. Після цього залиште його відкритим, щоб охололо, а потім зберігайте в щільно закритій тарі в темному, прохолодному місці. Термін зберігання провареного м’яса 2-3 дні.
Подібним чином м’ясо можна обсмажити, а потім підвісити. Цей метод дозволяє зберегти м’ясо ще на одну добу.
Обробіть оцтом
Спочатку промийте м’ясо чистою водою і дайте йому стекти. Потім занурте його у 9% оцтовий розчин, обмотайте бавовняною тканиною і покладіть у щільно закритий контейнер. Зберігайте в прохолодному, темному місці.
Кожні 7-8 годин повторюйте цей процес, виливаючи відтікшу рідину. Так ви можете зберегти м’ясо протягом 3 діб.
Заливання молоком
Промийте м’ясо водою, залийте його холодним молоком та щільно закрийте кришкою. Помістіть його у темне, прохолодне місце. Максимальний термін зберігання за такою обробкою — 2 доби.
Обробка медом
У чистий посуд покладіть мед або змішайте його з водою, помістіть туди м'ясо та щільно закрийте кришкою. Зберігайте у прохолодному, темному місці, яке захищене від сонячних променів. Таке м’ясо можна зберігати не довше 2 діб.
Сіль і часник
Цей метод дозволить зберегти м’ясо на шашлик протягом кількох днів, забезпечить його свіжість і смак. Він простий у виконанні і досить ефективний. Натріть кожен шматок м’яса з обох боків сіллю, а потім часником та покладіть його у каструлю. Додайте порізану цибулю для покращення смаку та аромату та перемішайте.
Закрийте кришкою і зберігайте у темному прохолодному місці, куди не потрапляють сонячні промені. Таке мʼясо безпечне для споживання протягом до 4 днів.
Зелень
Щоб зберегти м’ясо на короткий термін, використовуйте різну зелень. Промийте м’ясо та дайте йому стекти. Натріть його сіллю і обережно обгорніть листям кропиви, полину, горіхового дерева чи хрону, або листям щавлю.
Закріпіть зелень ниткою і регулярно замінюйте її. Якщо дотримуватися цих умов, свіжість мʼяса зберігається протягом 2 діб.
Лимон та капуста
Щоб зберегти яловичину та кролятину, використовуйте лимон і капусту. Відбийте кухонним молотком свіже листя капусти та обмотайте ним м’ясо. Поріжте лимон на кілька шматочків і викладіть його зверху. Так ви можете робити декілька шарів, чергуючи капусту і лимон. Чим більше капусти і лимона ви використовуєте, тим довше збережеться м’ясо.
Маринування мʼяса
Якщо ви зібралися на пікнік у інше місто — це ідеальний спосіб зберегти свіжим шашлик під час далеких поїздок. Замаринуйте м’ясо в пластиковому контейнері. Головне, не використовуйте майонез або сметану для маринаду. Після 4 годин маринування контейнер поставте у морозильну камеру, щоб замерзнути. Потім обгорніть його у фольгу та у вологий рушник. Таке м’ясо можна безпечно везти з собою в автомобілі протягом цілого дня.
Як зберегти свіжим м’ясо на тривалий термін
Саліцилова кислота
Промийте добре м’ясо.
Розведіть 1 чайну ложку саліцилової кислоти в 0,5 літра води.
Візьміть шматок тканини, замочіть її у цьому розчині і обережно обмотайте нею м’ясо.
Покладіть його в емальовану посудину, щільно закрийте кришкою і не відкривайте.
Зберігайте м’ясо в темному прохолодному місці не більше двох тижнів.
Сіль
Цей метод досить популярний серед мандрівників і тих, хто звик виживати в екстремальних умовах. Є два способи використання солі, щоб зберегти м’ясо.
Спочатку приготуйте соляний розчин: розведіть 0,5 літра води з 10 столовими ложками солі. Викладіть у цей розчин на добу м’ясо, потім перекладіть в скляні банки і залийте розчином.
Розкладіть нарізані шматочки м’яса у кілька шарів, обсипаючи їх сіллю. Зберігайте м’ясо в темному прохолодному місці. Так ви зможете зберегти його протягом близько трьох місяців.
Перед тим, як використовувати м’ясо для приготування, потрібно помістити його в чисту воду на 2-3 години, щоб видалити зайву сіль.
Ці прості методи допоможуть вам зберегти свіже м’ясо на тривалий термін і залишити його безпечним для споживання. А щоб придбати його вигідно, радимо ознайомитися з актуальними акціями на свіже та заморожене мʼясо.