Close the fixed Barcode

Як правильно вибрати молоко

Розповідаємо, на що варто звернути увагу під час вибору молока, щоб отримати максимальну користь від напою

Як правильно вибрати молоко
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

У далекому минулому залишилися ті часи, коли приходиш до магазину по молоко, а на полицях стоїть один вид. Тепер ми бачимо ціле розмаїття різних його видів: парне, незбиране, пастеризоване, ультрапастеризоване, нормалізоване, відновлене, жирне, знежирене. Прямо очі розбігаються!

Під час вибору молока для звичайнісінької кави чи вівсянки можна навіть розгубитися. Тож як обрати молоко? Редактори GoToShop розкажуть, які бувають види молока, яка жирність найкраща та де найкраще його купувати.

До винаходу пастеризації молоко не було повністю безпечним для споживання, оскільки містило шкідливі бактерії, які викликають хвороби, включно з туберкульозом. Але завдяки пастеризації цю проблему вдалося вирішити. Однак навіть сьогодні, якщо купувати молоко від ненадійних виробників, воно може бути небезпечним.

Свіже молоко з-під корівки можна купити на лотках та на ринках. Звісно вони проходять аналізи, але найкраще і найбезпечніше купувати у магазинах, бо на кожному виробництві є лабораторія, яка перевіряє якість кожної партії молока. Наприклад, якщо з ферми відправляють молоковоз з трьома секціями, проби відбирають з кожної. І якщо він не відповідає стандартам безпеки, весь вантаж повертається назад. Крім того, на молочних фермах працюють ветеринари, які контролюють процес виробництва та можуть припинити його у разі порушень.

Як правильно обрати виробника молока

В Україні велика кількість молочних виробників, тому не дивно, що споживачі перед покупкою губляться і не знають, яке ж молоко обрати. Рекомендується перед відвіданням магазину заздалегідь дізнатися про виробника в інтернеті.

Перевірте, чи має виробник власний вебсайт. Якщо так, це позитивний момент, бо сьогодні практично всі серйозні компанії представлені в інтернеті.

Переконайтеся, що виробник має сертифікати відповідності міжнародним стандартам якості ISO 9000 і HACCP. Цю інформацію часто можна знайти на їхньому сайті.

Дізнайтеся, чи експортує компанія свою продукцію в країни Європейського Союзу або країни Близького Сходу. Якщо так, це свідчить про високі стандарти якості, оскільки експортери піддаються строгому контролю.

Які бувають види молока

Звичайне молоко може мати кілька видів, які відрізняються за способом обробки:

  • Пастеризоване молоко: його прогрівають до температури 70–75 °C. Це знищує шкідливі бактерії, зберігаючи корисні властивості. Таке молоко можна зберігати 5–10 днів. Воно добре підходить для щоденного вживання.

  • Пряжене молоко: прогрівають до 85–99 °C протягом кількох годин. Воно має більше жиру (приблизно 6%) і більше кальцію, заліза та вітаміну А. Втім, менше вітамінів С та В1. Термін придатності 5–7 днів.

  • Ультрапастеризоване молоко: нагрівають до 150 °C дуже швидко, протягом кількох секунд. Такі технологічні операції дозволяють подовжити термін його придатності до 180 днів. У ньому залишається незначна кількість сторонньої мікрофлори. Молоко після ультрапастеризації можна зберігати навіть без холодильника у закритій тарі.

  • Стерилізоване молоко: проходить обробку при температурі 130–140 °C. Воно має найдовший термін зберігання, оскільки у ньому відсутня шкідлива мікрофлора та бактерії.

Який відсоток жирності у молоці найкращий

На полицях магазинів можна знайти молоко різноманітної жирності — від 1% до 6%.

Ось кілька фактів, які варто знати про жирність:

  • Чим більше жирності — тим менше калорій (у молоці 1% — 42 калорії, 2,6% — 52 калорії, 3,2% — 60 калорій).

  • Молоко з малим відсотком жирності рекомендують людям, які займаються спортом і тим, чия діяльність передбачає інтенсивні фізичні навантаження.

  • Кількість білка однакова у молоці з 1% жирності і в молоці з 3,2% жирності.

  • Кальцій засвоюється, якщо його поєднувати з вітаміном D. А ним багата жирна їжа і, відповідно, молоко з високим відсотком жирності.

На що треба звернути увагу під час купівлі молока

Під час купівлі молока варто звертати увагу на кілька важливих речей:

  • Дата виробництва і термін придатності: подивіться на упаковці, коли було виготовлено молоко і до якого числа воно придатне для споживання. Також перевірте, чи правильно зберігалося.

  • Цілісність упаковки: якщо упаковка пошкоджена, порвана, зігнута, краще не купувати таке молоко. Подивіться, чи не була вона відкрита.

  • Склад молока: розгляньте склад, що вказаний на упаковці. Молоко містить багато корисних речовин — білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мікроелементи. Уникайте наявності добавок, консервантів, барвників (їх позначають літерою Е), пальмової олії, антибіотиків і незнайомих компонентів.

Це допоможе вам обрати якісне і безпечне молоко для споживання.

Яке молоко може бути небезпечним

Жирне молоко важко перетравлюється. Тому перед вживанням його рекомендують спершу довести до кипіння.

Останні дослідження вчених з Англії вказують на потенційну шкідливість молока для жінок під час вагітності. Вони зазначають, що речовина ерготіонеїн, яка міститься в молоці, може спричинити прееклампсію, що є небезпечним для як мами, так і немовляти.

Деякі інші вчені стверджують, що вживання дитячих сумішей на основі молока може збільшити ризик розвитку діабету у дітей.

Також споживання холодного молока може спровокувати захворювання на ангіну та тонзиліт.

Хто ще в зоні ризику щодо споживання молока

Якщо у вас є непереносимість молока. Зазвичай це проявляється у ранньому віці.

Парне молоко може бути небезпечним, оскільки воно містить багато бактерій, які викликають кишкові захворювання.

Систематичне споживання молока дорослими може мати негативний вплив на серцево-судинну систему і сприяти розвитку захворювань.

Алергія на білок коров’ячого молока може викликати негативні реакції в організмі.

Люди з лактозною недостатністю можуть відчувати дискомфорт або інші проблеми при споживанні молока через нездатність організму засвоювати лактозу.

Не можна, але дуже хочеться: яка ж альтернатива молока

Спробуйте замінити коров’яче молоко на рослинне або безлактозне.

Включайте до свого раціону продукти з меншим вмістом лактози, наприклад, грецький йогурт, деякі види сирів, такі як камамбер або брі, і тверді сири, наприклад, чеддер або пармезан.

Якщо вам не вистачає кальцію, споживайте китайську капусту, шпинат, боби, сардини, горіхи. Щодо вітаміну D, розгляньте вживання риб’ячого жиру.

Якщо вам важко відмовитися від молока, ви можете вибирати знежирені варіанти і намагатися зменшити їхню кількість у своєму харчуванні.

А щоб придбати напій за найвигіднішою ціною, радимо ознайомитися з майбутніми та поточними акціями на молоко.

Читати статті на тему

2024.11.25 17:31
Як обирати продукти

Гарбуз — джерело вітамінів: обираємо найкорисніші сорти

Світ гарбузів надзвичайно різноманітний: від солодких мускатних до великоплідних атлантичних. Сьогодні ми розглянемо найпопулярніші сорти, їхні особливості та кулінарне застосування
2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати