Щоб не налякати організм: як виходити з Великого посту

Перехід від обмеженого харчування до вседозволеності може завдати шкоди вашому здоровʼю

Щоб не налякати організм: як виходити з Великого посту
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Тривалий піст з суворими обмеженнями в харчуванні — нелегке випробування для організму. Та найскладніше — вийти з посту і правильно повернутися до звичного способу їжі, щоб уникнути проблем зі шлунком.

Коли Великий піст закінчується, у багатьох людей виникає спокуса наїстися від пуза м’яса та інших смачних страв. Проте перехід від обмеженого харчування до великої кількості тяжкої їжі може бути небезпечним для здоров’я.

Редактори GoToShop розкажуть, як правильно харчуватися після Великого посту, щоб це не стало стресом для організму і не призвело до лікарняного ліжка.

Розпочинайте з кисломолочних продуктів

Перехід від пісної до звичної їжі — це серйозний процес, і фахівці радять тут не поспішати. Цей процес має тривати 1-2 тижні, і продукти тваринного походження потрібно додавати не раптово, а поступово.

Розпочати краще з кисломолочних продуктів, які містять тваринний білок. Це може бути натуральний йогурт, кефір або домашній сир. Це допоможе організму «згадати», як перетравлювати такий білок.

Після цього можна починати додавати яйця, але не більше двох на добу. А м’ясо краще починати їсти на третій день після виходу з посту. Головне — не перевантажувати організм, з'їдайте лише один продукт тваринного походження за раз.

Тобто, перший тиждень майже не відрізняється від посту, просто додають трохи тваринного білка, щоб організм міг звикнути до нового раціону.

Для мʼякого виходу з посту скажіть рибі «так»

Під час посту в деякі дні дозволяється споживати рибу, а тому організм «пам’ятає», як перетравлювати рибний білок і впорається з цим завданням без особливих проблем. Тому готуйте якомога більше рибних страв — краще на пару або у духовці. Це допоможе більш м’яко повернути організм до звичного раціону.

Які види мʼяса слід споживати одразу після обмежень

Після посту перший тиждень краще споживати лише відварене м’ясо, тушковане або запечене. Не варто одразу накидатися на смажені котлети або шашлики. Це не найкращий вибір зараз. Також краще обирати індичку, курятину або телятину. На деякий час краще уникати свинини та продуктів з переробленого м’яса, наприклад, ковбас чи сосисок.

Споживати лише маленькі порції

Коли ви, нарешті, можете знову їсти все, організм «чує» це і хоче ще більше, ніж потрібно насправді. Але важливо не переїдати. Щоб уникнути цього, дотримуйтеся помірності, продовжуйте харчуватися невеликими порціями і три-п’ять разів на день і не дозволяти собі зайвих перекусів.

Також важливо пити велику кількість води. Коли ви не п'єте достатньо рідини і поїдаєте багато їжі, організм може збентежитися і це може викликати проблеми зі шлунком.

Обмежте споживання жирного, солодкого, солоного і гострого

Поки ви відновлюєте свій звичний раціон, краще уникати жирної, солодкої, солоної та гострої їжі. Навіть якщо дуже хочеться. Печінка та підшлункова залоза зараз дуже чутливі, оскільки вони ще не звикли до важкої їжі. Тому не потрібно навантажувати їх тяжкою їжею, щоб вони почували себе краще.

Також рекомендується не переїдати випічку і солодощі, які можуть різко підвищити рівень цукру в крові.

Те ж саме стосується й алкоголю. Не варто пити великі кількості алкоголю, оскільки ваш організм наразі не готовий до цього, і це може викликати проблеми.

А що придбати продукти для вашого здорового виходу з посту, радимо скористатися сервісом порівняння цін від GoToShop.

Читати статті на тему

2024.05.18 10:24
Рекомендації

Водний баланс: скільки потрібно пити води на день

Дізнались, як визначити ідеальну кількість води для кожної людини окремо
2024.05.17 17:19
Рекомендації

Риба без луски: прості лайфхаки для швидкого та легкого чищення

Чистка риби без проблем за кілька хвилин: прості та дієві способи, які перетворять чищення риби на рутинну справу
2024.05.17 16:26
Рекомендації

Збагатіть свій раціон: чому варто їсти гарбузове насіння

Ділимося секретами користі гарбузового насіння та пропонуємо 5 простих способів включити їх у ваш раціон, щоб покращити самопочуття
2024.05.17 13:40
Рекомендації

Секрет наваристого та ароматного українського борщу: як зберегти колір та смак

Розкриваємо секрети ідеального борщу: від вибору води до додавання інгредієнтів, щоб ваша страва завжди була смачною
2024.05.17 12:11
Рекомендації

Пʼять причин їсти вівсянку щодня

Виявляється, вівсянка корисніша, ніж ми думали. Розповідаємо все, що ви могли не знати про неї