Яловичина, свинина, баранина і оленина належать до «червоної» групи різновидів м’яса. Багато людей не уявляють жодної вечері чи обіду без цієї страви. Воно ситне, смачне і чудово поєднується з різними гарнірами.
Мʼясо містить багато корисних речовин, які необхідні організму, включаючи білок, залізо і вітамін B12. Проте, лікарі попереджають, що любов до котлет і стейків може зруйнувати ваше здоров’я.
Щоб м'ясо не завдало шкоди вашому здоров’ю, потрібно їсти його не частіше, ніж 2-3 рази на тиждень. В іншому випадку зростає ризик раку кишківника, плюс можуть бути й інші побічні ефекти.
Редактори GoToShop розкажуть, як щоденне вживання червоного м’яса може впливати на ваш організм і які можуть бути наслідки.
Білок можна отримати не лише з мʼяса
Білок — це дуже важлива частина нашої дієти, і м’ясо яловичини та оленини є одним з найкращих джерел білка. Наприклад, у 110 грамах яловичого фаршу міститься 23 грами білка. Оскільки добова норма білка становить близько 50 грамів, вживання яловичини може бути корисним. Однак це не означає, що ми повинні отримувати всі білки лише з м’яса.
Підвищує рівень холестерину
Червоне м’ясо підвищує рівень «поганого» холестерину. А це серйозна річ, бо може призвести до проблем із серцево-судинною системою. Дослідження показали, що ризик хвороби серця збільшується на 18% за кожні 50 грамів обробленого червоного м’яса, яке ви споживаєте, і на 9% за кожні 50 грамів необробленого м’яса.
Коли у вас занадто багато холестерину, він може накопичуватися у ваших кровоносних судинах, зменшуючи простір для пересування збагаченої киснем крові, яка переносить кисень. Це може призвести до серцевих нападів або інсультів.
Збільшується ризик діабету 2 типу
Щоденне споживання червоного м’яса збільшує ризик розвитку діабету 2 типу.
Воно сприяє запаленню в організмі та збільшенню ваги, зокрема, вісцерального жиру, який є важливим фактором ризику для діабету. Тому варто трохи обмежити споживання стейків, якщо у вас є ризик розвитку цієї хвороби.
Збільшується ризик розвитку колоректального раку
Регулярне споживання червоного м’яса — яловичини, свинини та баранини, збільшує ризик розвитку колоректального раку. Особливо важливо зазначити, що оброблене червоне м’ясо, наприклад, шинка або ковбаса, має ще більший вплив на ризик розвитку раку товстої кишки. Відомо, що червоне м’ясо вважається канцерогеном групи 2А, а оброблене червоне м’ясо вже вважається канцерогеном групи 1, що означає, що воно також може спричинити рак.
Збільшує навантаження на нирки
Червоне м’ясо посилює проблеми з нирками, оскільки воно містить фосфор — один з мінералів, який у поєднанні з іншими елементами утворює фосфати. Коли ви маєте проблеми з нирками, вашому організму важче позбавлятися від цих фосфатів, і їх накопичення може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям.
Які корисні властивості червоного мʼяса
Червоне м’ясо має чимало корисних властивостей, які можуть сприяти здоров’ю та енергії організму.
Відновлює після захворювань та операцій: яловичину часто рекомендують для людей, які відновлюються після операцій або хвороби. Бульйон з яловичини допомагає в загоєнні ран та відновленні м’язів.
Підтримує фізичну та розумову активності: червоне м’ясо повинно бути в раціоні тих, хто займається важкою фізичною або розумовою працею. Воно легше засвоюється, ніж деякі інші продукти, і має багато корисних властивостей. Особливо корисна молода яловичина або телятина.
Підтримує травну систему: яловичина знижує кислотність шлунково-кишкового тракту та нейтралізує солі і ферменти, які дратують оболонку шлунка.
Ви відчуваєте приплив енергії: з червоного м’яса ви отримуєте не лише білок, але й вітамін B12 і залізо. Ці речовини допомагають вашому організму бути активним та енергійним. Нестача будь-якої з них може призвести до втоми та слабкості, тому важливо, щоб ви отримували їх у достатній кількості через вашу їжу.
Корисне для дітей: яловичина легко перетравлюється організмом, не викликає дискомфорту чи важкості в шлунку. Через це педіатри рекомендують використовувати пюре з відвареної яловичини або телятини для прикорму немовлят.
Але це ще не всі користі червоного мʼяса
Покращує роботу нервової системи і обмінні процеси, що відіграють важливу роль у забезпеченні нашого енергетичного потенціалу та здатності до адаптації.
Покращує роботу кровоносної системи, сприяючи зміцненню судин і серцевого м’яза, що може позитивно позначитися на загальному стані здоров’я.
Допомагає нормалізувати рівень холестерину в крові, зменшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Підвищує рівень гемоглобіну, що є важливим для забезпечення достатнього кисню для всіх клітин організму.
Сприяє зміцненню кісток, зберігає зуби, нігті і волосся в гарному стані завдяки вмісту мінералів, таких як фосфор, кальцій та інші, що підтримують їхню міцність і структуру.
Щоб мʼясні страви не принесли шкоди і вашому гаманцю, радимо ознайомитися з актуальними акціями на свіже та заморожене мʼясо.