Ми звикли зберігати різні соуси в холодильнику доти, доки їх не з'їмо або вони не зіпсуються. А що якщо соусу занадто багато і хочеться зберегти його на більш тривалий термін? Мало хто знає, але соуси можна заморожувати і чудово зберігати в морозильнику до кількох місяців. Редактори GoToShop зібрали для вас корисні поради, як правильно заморозити різні види соусів, щоб зберегти їх на майбутнє і спростити приготування страв.
Томатні соуси (помідорні, болоньєз, маринари тощо)
Приготуйте соус за рецептом або використовуйте вже приготований.
Соус має бути кімнатної температури.
Перелийте його в пластиковий контейнер або пакет для заморожування. Не забудьте залишити трохи вільного місця в упаковці, оскільки під час застигання соус збільшуватиметься в об'ємі. Щільно закрийте упаковку, щоб уникнути витікання і потрапляння всередину повітря.
Обов’язково промаркуйте упаковку: напишіть на ній назву соусу і дату заморожування. Так вам буде легше орієнтуватися в запасах і термінах придатності.
Помістіть закриті упаковки в морозильну камеру і переконайтеся, що вони розташовані стійко і безпечно. Томатні соуси зазвичай заморожуються добре і швидко, і можуть зберігатися в замороженому вигляді від 3 до 6 місяців.
Вершкові та сирні соуси (альфредо, бешамель тощо)
Приготуйте соус, який хочете заморозити. Переконайтеся, що він кімнатної температури.
Упакуйте його в пластикові контейнери або пакети для заморожування. Не забудьте залишити трохи місця зверху, для розширення соусу при заморожуванні.
Помістіть упаковку з вершковим або сирним соусом у морозильну камеру. Бажано, щоб температура всередині була близько -16°C або нижче. Зберігатися в морозилці такі соуси можуть 2-3 місяці. Обов’язково стежте за їхнім терміном придатності.
Під час розморожування вершкові та сирні соуси можуть трохи змінити свою текстуру, тому може знадобитися трохи їх доробити за допомогою розігрівання і додавання рідких інгредієнтів.
Песто
Песто через його консистенцію та обмежене використання найкраще заморожувати у формах або спеціальних пакетах для льоду. Просто наповніть комірки соусом і заморожуйте у відкритому вигляді. На це вам знадобитися кілька годин.
Після заморожування перекладіть кубики песто в пластиковий пакет або контейнер і зберігайте в морозильнику. Використовуйте соус порційно за потреби.
Обов’язково напишіть на упаковці дату заморожування і стежте за терміном придатності. Песто може зберігатися в морозильнику до 6 місяців.
Соуси на основі оливкової олії (пряні олії, олії з часником тощо)
Рідкі соуси на основі оливкової олії найкраще заморожувати в пластикових пляшках, спеціальних контейнерах або формах для льоду. У пакетах рідина може пролитися. Залиште прозір зверху в контейнері або формі, оскільки під час заморожування соус може збільшитися в об'ємі.
Оливкові олії зазвичай заморожуються добре і швидко, і можуть зберігатися в морозильній камері до 6 місяців. Не забудьте вказати на упаковці дату заморожування, щоб використовувати їх вчасно.
Розморожувати соуси на основі оливкової олії найкраще за кімнатної температури. За повного розморожування соус поверне свою консистенцію, аромат і смак.
Соуси на основі овочів (песто з баклажанів, кабачків тощо)
Такі соуси добре упаковувати в спеціальні контейнери або пакети для заморожування, залишивши невеликий прозір зверху. Вкажіть на упаковці назву і дату, це допоможе вам орієнтуватися в запасах і вчасно використати соус до закінчення терміну його придатності.
Соуси на основі овочів зазвичай заморожуються добре і можуть зберігатися в морозильній камері за температури від -16°C або нижче до 3-6 місяців. Розморожувати такі соуси можна в холодильнику, в холодній воді або мікрохвильовці.
Ось такі прості поради допоможуть вам правильно заморозити соуси на майбутнє, щоб пізніше полегшити вам приготування страв і заощадити час. Пам’ятайте, що під час розморожування текстура та смак соусів можуть дещо змінитися, проте це легко виправити за допомогою невеликого доопрацювання.
Якщо ж ви хочете покращити смак своєї страви, а необхідного соусу немає — відправляйтеся у найближчий магазин. А щоб ваша покупка була вигідна, радимо ознайомитися з актуальними акціями на соуси.