Як правильно заморозити різні види соусів

Зберегти соуси надовше допоможе морозилка, але важливо дотримуватися деяких правил для різних соусів

Як правильно заморозити різні види соусів
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

шеф-редакторка GoToShop

Ми звикли зберігати різні соуси в холодильнику доти, доки їх не з'їмо або вони не зіпсуються. А що якщо соусу занадто багато і хочеться зберегти його на більш тривалий термін? Мало хто знає, але соуси можна заморожувати і чудово зберігати в морозильнику до кількох місяців. Редактори GoToShop зібрали для вас корисні поради, як правильно заморозити різні види соусів, щоб зберегти їх на майбутнє і спростити приготування страв.

Томатні соуси (помідорні, болоньєз, маринари тощо)

  • Приготуйте соус за рецептом або використовуйте вже приготований.

  • Соус має бути кімнатної температури.

  • Перелийте його в пластиковий контейнер або пакет для заморожування. Не забудьте залишити трохи вільного місця в упаковці, оскільки під час застигання соус збільшуватиметься в об'ємі. Щільно закрийте упаковку, щоб уникнути витікання і потрапляння всередину повітря.

  • Обов’язково промаркуйте упаковку: напишіть на ній назву соусу і дату заморожування. Так вам буде легше орієнтуватися в запасах і термінах придатності.

  • Помістіть закриті упаковки в морозильну камеру і переконайтеся, що вони розташовані стійко і безпечно. Томатні соуси зазвичай заморожуються добре і швидко, і можуть зберігатися в замороженому вигляді від 3 до 6 місяців.

Вершкові та сирні соуси (альфредо, бешамель тощо)

  • Приготуйте соус, який хочете заморозити. Переконайтеся, що він кімнатної температури.

  • Упакуйте його в пластикові контейнери або пакети для заморожування. Не забудьте залишити трохи місця зверху, для розширення соусу при заморожуванні.

  • Помістіть упаковку з вершковим або сирним соусом у морозильну камеру. Бажано, щоб температура всередині була близько -16°C або нижче. Зберігатися в морозилці такі соуси можуть 2-3 місяці. Обов’язково стежте за їхнім терміном придатності.

  • Під час розморожування вершкові та сирні соуси можуть трохи змінити свою текстуру, тому може знадобитися трохи їх доробити за допомогою розігрівання і додавання рідких інгредієнтів.

Песто

  • Песто через його консистенцію та обмежене використання найкраще заморожувати у формах або спеціальних пакетах для льоду. Просто наповніть комірки соусом і заморожуйте у відкритому вигляді. На це вам знадобитися кілька годин.

  • Після заморожування перекладіть кубики песто в пластиковий пакет або контейнер і зберігайте в морозильнику. Використовуйте соус порційно за потреби.

  • Обов’язково напишіть на упаковці дату заморожування і стежте за терміном придатності. Песто може зберігатися в морозильнику до 6 місяців.

Соуси на основі оливкової олії (пряні олії, олії з часником тощо)

  • Рідкі соуси на основі оливкової олії найкраще заморожувати в пластикових пляшках, спеціальних контейнерах або формах для льоду. У пакетах рідина може пролитися. Залиште прозір зверху в контейнері або формі, оскільки під час заморожування соус може збільшитися в об'ємі.

  • Оливкові олії зазвичай заморожуються добре і швидко, і можуть зберігатися в морозильній камері до 6 місяців. Не забудьте вказати на упаковці дату заморожування, щоб використовувати їх вчасно.

  • Розморожувати соуси на основі оливкової олії найкраще за кімнатної температури. За повного розморожування соус поверне свою консистенцію, аромат і смак.

Соуси на основі овочів (песто з баклажанів, кабачків тощо)

  • Такі соуси добре упаковувати в спеціальні контейнери або пакети для заморожування, залишивши невеликий прозір зверху. Вкажіть на упаковці назву і дату, це допоможе вам орієнтуватися в запасах і вчасно використати соус до закінчення терміну його придатності.

  • Соуси на основі овочів зазвичай заморожуються добре і можуть зберігатися в морозильній камері за температури від -16°C або нижче до 3-6 місяців. Розморожувати такі соуси можна в холодильнику, в холодній воді або мікрохвильовці.

Ось такі прості поради допоможуть вам правильно заморозити соуси на майбутнє, щоб пізніше полегшити вам приготування страв і заощадити час. Пам’ятайте, що під час розморожування текстура та смак соусів можуть дещо змінитися, проте це легко виправити за допомогою невеликого доопрацювання.

Якщо ж ви хочете покращити смак своєї страви, а необхідного соусу немає — відправляйтеся у найближчий магазин. А щоб ваша покупка була вигідна, радимо ознайомитися з актуальними акціями на соуси.

Читати статті на тему

2024.05.17 12:52
Як зберігати продукти

Як зберегти красу півоній: що зробити, щоб квіти довше радували вас

Ділимось секретами правильного вибору свіжих півоній, підготовки до вази, догляду та додаткових хитрощів, які допоможуть вам довше насолоджуватися красою цих чудових квітів
2024.05.17 10:27
Як зберігати продукти

Скільки можна зберігати бісквіт: секрети свіжості домашньої випічки

Як правильно зберігати бісквіт, щоб він протягом декількох днів залишався свіжим, ароматним та придатним для приготування тортів та тістечок
2024.05.16 16:09
Як зберігати продукти

Скільки зберігається свіжовичавлений сік: секрети збереження вітамінів

Як правильно зберігати свіжовичавлений сік, щоб зберегти його свіжість, чудовий смак та максимум користі на довший час
2024.05.16 15:08
Як зберігати продукти

Чиста вода на випадок надзвичайної ситуації: як зберігати воду в пластикових пляшках

Як зберегти питну воду в пластикових пляшках на випадок надзвичайної ситуації, використовуючи прості домашні методи, та як правильно зберігати воду, щоб вона залишалася свіжою протягом тривалого часу
2024.05.15 16:49
Як зберігати продукти

Розтоплюємо мед правильно: прості та безпечні способи

Розповідаємо про безпечні та ефективні методи розтоплення меду, адже мікрохвильова піч може руйнувати його корисні властивості та утворювати шкідливі речовини