Різновидів шоколаду на полицях супермаркетів безліч — і білий, і чорний, і гіркий, і з горіхами… Від різноманіття вибору голова може піти обертом. Редактори GoToShop обрали для вас 5 найбільш популярних видів та розповідають про їхні властивості.
Чорний (темний шоколад)
Цей вид шоколаду містить більше какао-бобів (50-70%) та менше цукру порівняно молочним шоколадом. Такий шоколад має багатий гіркуватий смак, його якість і смакові властивості можуть варіюватися залежно від вмісту какао, цукру та інших інгредієнтів.
Чим корисний?
Чорний шоколад завдяки вмісту какао та інших складових має низку корисних властивостей.
Антиоксиданти. Цей шоколад містить такі антиоксиданти, як флавоноїди та поліфеноли, котрі допомагають боротися зі стресом від вільних радикалів та захищають клітини від пошкоджень.
Користь для серця і судин. Споживання чорного шоколаду в міру може покращувати функції судин, знижувати артеріальний тиск та зменшувати ризик серцево-судинних захворювань.
Підвищення настрою. Шоколад містить фенілетиламін, який може стимулювати вироблення ендорфінів і покращувати настрій.
Захист шкіри. Антиоксиданти в чорному шоколаді можуть допомагати захищати шкіру від шкідливих ультрафіолетових променів та покращувати її структуру.
Покращення роботи мозку. Флавоноїди в какао можуть покращувати кровообіг у мозку, що може призвести до поліпшення пам’яті та когнітивних функцій.
Де використовується?
Чорний шоколад може використовуватися для виробництва різноманітних солодощів. Ви можете додавати його до гарячого какао чи кави, а також просто їсти як плитку. Цей вид шоколаду також часто використовується в кулінарії для приготування десертів та соусів і кремів.
Який краще обрати?
Пам’ятайте, що чорний шоколад, як і всі інші види, треба споживати в міру, оскільки він досить калорійний та солодкий. Радимо обирати чорний шоколад із високим вмістом какао (70% або більше) та споживати його у помірній кількості, аби насолодитись ним та отримати користь для організму без зайвих калорій та цукрів.
Молочний шоколад
Такий шоколад містить молоко або молочний порошок у складі, що надає йому м’якшого та ніжнішого смаку.
Такий шоколад має містити не менше 15% какао, зазвичай вміст какао менший порівняно з чорним шоколадом (близько 30-40%).
Також молочний шоколад солодший завдяки більшому вмісту цукру.
При цьому зараз у магазинах можна знайти і молочний шоколад на рослинному молоці — різні виробники пропонують свої версії шоколаду на основі мигдального, кокосового чи вівсяного молока.
Чим корисний?
Енергетична цінність. Молочний шоколад містить калорії, які можуть насичувати організм енергією. Це може бути особливо корисним для людей з високою активністю або тим, хто потребує додаткових калорій у раціоні.
Мінерали й вітаміни. Молоко, яке додають до такого шоколаду, містить важливі мінерали — кальцій і фосфор, вони важливі для здоров’я кісток і зубів. Також молоко містить вітамін D, котрий сприяє засвоєнню кальцію, та вітамін В12, який важливий для нормального функціонування нервової системи.
Підвищення настрою. Такий шоколад також може підвищити настрій завдяки вмісту фенілетиламіну і серотоніну, які можуть сприяти виробленню гормонів щастя.
Однак важливо не зловживати молочним шоколадом, оскільки він містить цукор і жир. Надмірне споживання може призвести до надлишкової калорійності і негативного впливу на здоров’я. Тому важливо дотримуватися розумних порцій і додавати такий шоколад в збалансований раціон.
Який краще обрати?
Обираючи плитку молочного шоколаду, звертайте увагу на вміст какао та цукру: чим більше какао в ньому, тим менше цукру.
Також молочний шоколад від різних брендів часто має різноманітні додатки — найчастіше це горішки чи сухофрукти. Обирайте той, який вам до вподоби.
Білий шоколад
Основними складовими такого шоколаду є какао-масло, цукор і сухе молоко, але він не містить какао-бобів — саме через їх відсутність він має світлу кремову або білу текстуру.
Білий шоколад також вирізняється більшим вмістом жиру — це пояснюється великою кількістю какао-масла.
Де використовується?
Білий шоколад має дуже солодкий та вершковий смак — дається взнаки велика кількість цукру й молока. Його зазвичай використовують для виробництва цукерок, глазурі для тортів й печива та для багатьох інших кондитерських рецептах.
Чим корисний?
Енергетична цінність. Білий шоколад висококалорійний, тому може швидко наситити організм енергією.
Мінерали. Такий шоколад містить кальцій і магній, які корисні для здоров’я кісток і м’язів.
Проте важливо пам’ятати, що білий шоколад містить велику кількість цукру і жирів, і надмірне споживання може призвести до збільшення ваги та інших проблем: карієсу та високого рівня цукру в крові.
Також не забувайте, що білий шоколад не містить флавоноїдів, які характерні для какао-бобів та можуть покращувати кровообіг у мозку.
Як правильно обирати?
Обираючи плитку білого шоколаду у супермаркеті, уважно вивчайте її склад. Пам’ятайте, що такий шоколад повинен містити какао-масло, цукор і молоко. Тож не беріть шоколад, якщо бачите у складі гідрогенізовані олії або штучні ароматизатори.
Деякі види білого шоколаду можуть містити різну кількість какао-масла: обирайте продукцію різних виробників залежно від власних уподобань.
Гіркий шоколад
Такий шоколад містить менше цукру і більше какао-бобів порівняно з іншими класичними варіантами.
Гіркий шоколад зазвичай містить щонайменше 35% какао-бобів (чим більше какао-бобів, тим більше інтенсивного смаку із легкою гіркотою та менше цукру).
Де використовується?
Гіркий шоколад часто використовується в кондитерському мистецтві та при виробництві цукерок, тортів, печива та інших шоколадних десертів. Він також може бути корисним і для тих, хто хоче споживати менше цукру, але все ще насолоджуватися смаком шоколаду.
Чим корисний?
Антиоксиданти. Гіркий шоколад містить значну кількість антиоксидантів, таких як флавоноїди та катехіни. Ці сполуки можуть допомогти боротися зі стресом окислення в організмі та запобігати пошкодженню клітин.
Підвищення настрою. Гіркий шоколад може покращувати настрій завдяки вмісту серотоніну, який впливає на емоційний стан.
Зниження ризику захворювань серця. Помірне споживання гіркого шоколаду може сприяти зниженню ризику захворювань серця та покращенню кровообігу.
Покращення роботи мозку. Флавоноїди у гіркому шоколаді можуть покращити функцію мозку та пам’ять.
Як обрати?
Обираючи гіркий шоколад, насамперед звертайте увагу на вміст какао: як правило, якісний гіркий шоколад має від 70% какао і вище. Відповідно, чим більший вміст какао, тим більш гірким буде шоколад.
Перевіряйте також склад продукту. Шоколад повинен містити якнайменше синтетичних добавок та ароматизаторів.
Червоний шоколад
Цей вид шоколаду (його ще називають Ruby завдяки червоному відтінку) не настільки популярний порівняно з білим, чорним та молочним. Вперше про створення червоного шоколаду оголосив швейцарський всесвітньо відомий виробник Barry Callebaut у 2017 році.
Тоді в компанії заявили про отримання такого шоколаду у результаті переробки «рубінових какао-бобів». Незвичайний колір пов’язаний із прекурсорами особливого типу какао-бобів. Відтоді цей тип шоколаду поступово займає своє місце на полицях світових та українських крамниць.
Як обирати?
Такий тип шоколаду варто обирати за тими ж правилами, що й інші. Перевіряйте вміст какао в шоколаді: чим вищий вміст какао, тим більше справжнього шоколадного смаку ви відчуєте.
Чим корисний?
Боротьба з вільними радикалами. Як і інші види, цей шоколад також містить катехіни та флавоноїди, які є природними антиоксидантами. Вони можуть допомогти боротися з вільними радикалами і захищати клітини від окиснення.
Наявність поліфенолів. Червоний шоколад містить і поліфеноли, які також є корисними для здоров’я, оскільки вони відомі своєю антиоксидантною дією та можуть підтримувати серцево-судинне здоров’я.
Джерело енергії. Червоний шоколад — ситний та досить висококалорійний, як і всі інші, тому може швидко наситити енергією. Але не варто забувати про цукор — його надмірна кількість може нашкодити здоров’ю.
Щоб обрати будь-який вид смаколика, який вам дарує найбільшу насолоду та користь, вигідно, радимо ознайомитися з актуальними акціями на шоколад та цукерки.