Борщ — улюблена перша страва майже усіх українців. Господині зазвичай готують велику каструлю, яку сімʼї несила зʼїсти за один обід. Тому борщ відправляється у холодильник та чудово смакує і наступного дня гарно розігрітий. Однак не всім відомо, що насправді, борщ має дуже невеликий термін придатності, навіть за зберігання в холодильнику. Редактори GoToShop дізнались, що впливає на тривалість зберігання страви та як це правильно робити, аби насолоджуватися його смаком та не завдати шкоди організму.
Скільки можна зберігати борщ у холодильнику
Існують спори щодо того, скільки ж можна зберігати борщ: 24 години, 72 години чи до пʼяти днів. Але термін придатності конкретної страви залежить від інгредієнтів у ній.
Скільки можна зберігати борщ з різними інгредієнтами:
Борщ на мʼясному бульйоні максимально може зберігатися у холодильнику 72 години.
Такий же термін зберігання страви із квашеною капустою.
Якщо у складі борщу присутні копченості, то цей термін скорочується до двох діб.
Стільки ж зберігається борщ без мʼяса.
Якщо ж ви додаєте до свого борщу гриби, то вжити його потрібно протягом 24 годин.
Такий самий ефект має зелень — борщ потрібно зʼїсти за добу.
Як продовжити термін зберігання борщу
Додавайте до борщу сіль, оцет, і сік лимона. Це природні консерванти, які можуть продовжити термін зберігання до трьох діб.
Під час приготування страви видаляйте піну. Це допоможе запобігти розмноженню бактерій.
Ставте борщ у холодильник лише після повного охолодження.
Зберігайте борщ в емальованій каструлі. Особливо уникайте пластикових контейнерів.
Не залишайте в борщі ложки, черпаки чи інші предмети.
Уникайте повторного нагрівання та охолодження. Для цього розігрівайте лише необхідну кількість порцій.
Загальні рекомендації щодо зберігання борщу
Усі рекомендовані терміни зберігання борщу будуть працювати лише за умови, що в холодильнику температуру не піднімається вище 2-5 градусів Цельсія.
Також важливо готувати страву зі свіжих та якісних продуктів. Адже використання майже зіпсованих прискорить псування вашого борщу.
Уважно слідкуйте за борщем у холодильнику. Якщо він змінив колір чи у ньому зʼявився кислуватий запах — значить борщ зіпсувався і їсти його не можна. Ці ознаки особливо посилюються під час нагрівання. Не шкодуйте страву, краще відправити її на смітник, аніж отримати проблеми для здоровʼя.
Придбати всі якісні та свіжі інгредієнти для свого борщу та ще й за вигідними цінами, ви можете скориставшись сервісом від GoToShop. Порівнюйте ціни на складові страви у різних супермаркетах свого міста та знаходьте найкращий варіант.