Кріп — це не просто зелень, а справжня скарбниця вітамінів та мікроелементів, що так необхідні нам в холодну пору року. Аби насолоджуватися ним протягом всієї зими, важливо правильно зберегти цю ароматну зелень.
Кріп багатий на вітаміни A, C, E, K, групи B, а також мікроелементи: калій, кальцій, магній, фосфор, залізо. Він має протизапальні, сечогінні, жовчогінні, спазмолітичні та антибактеріальні властивості. Кріп корисний для травлення, зміцнює імунітет, покращує роботу серця та судин.
Сьогодні ми поділимося з вами 5 унікальними та перевіреними способами, які допоможуть зберегти кріп на зиму, максимально зберігши його свіжість, аромат та корисні властивості.
Заморожування
Цілим пучком: свіжозрізаний кріп промийте, видаліть зайву вологу, зв’яжіть у пучки та загорніть у харчову плівку. Зберігайте в морозильній камері.
Подрібнений: промийте, обсушіть і дрібно поріжте кріп. Розкладіть його по формочках для льоду або невеликих контейнерах. Залийте чистою водою або оливковою олією та заморозьте.
З маслом: змішайте подрібнений кріп з розм’якшеним вершковим маслом (1:1). Розкладіть суміш по формочках для льоду або загорніть у пергаментний папір. Заморозьте.
Сушіння
Зв’яжіть пучки кропу та підвісьте в сухому, добре провітрюваному місці, захищеному від прямих сонячних променів. Коли кріп повністю висохне, розітріть його руками, відокремлюючи насіння від стебел. Зберігайте сушений кріп у герметичних ємностях.
Для сушіння в електросушарці подрібнений кріп розкладіть на деко сушарки. Сушіть при температурі 40-50°C до повного висихання. Зберігайте у герметичних ємностях.
Вас також може зацікавити:
Як зберегти шпинат на зиму: 3 простих та смачних способи
Як зберегти петрушку свіжою: простий та дієвий метод
Соління
З сіллю: кріп промийте, обсушіть, дрібно наріжте. Змішайте з сіллю (на 1 кг кропу 200 г солі). Щільно утрамбуйте суміш у чисті банки та закрийте кришками. Зберігайте в холодильнику.
З часником: кріп промийте, обсушіть, дрібно порубайте. Додайте подрібнений часник (на 1 кг кропу 100 г часнику). Змішайте з сіллю (на 1 кг суміші 200 г солі). Щільно утрамбуйте суміш у чисті банки та закрийте кришками. Зберігайте в холодильнику. Також пам’ятайте, як зберегти свіжість кропу в холодильнику протягом тривалого часу, використовуючи різні методи.
Маринування
З оцтом: кріп промийте, обсушіть, подрібніть. Додайте воду, оцет, сіль, цукор та спеції за смаком. Доведіть до кипіння, проваріть 2-3 хвилини. Залийте маринадом кріп у чистих банках, простерилізуйте та закатайте кришками.
З лимонною кислотою: кріп промийте, обсушіть, подрібніть. Додайте воду, сіль, цукор та лимонну кислоту за смаком. Доведіть до кипіння, проваріть 2-3 хвилини. Залийте маринадом кріп у чистих банках, простерилізуйте та закатайте кришками.
Заготівля в олії
Збережіть кріп на зиму, замаринувавши його в оливковій або вершковій олії. Для оливкової олії: промийте, обсушіть і подрібніть кріп, щільно утрамбуйте в чисту банку, залийте оливковою олією, щоб вона повністю покрила кріп, закрийте кришкою та зберігайте в холодильнику. Для вершкового масла: подрібніть кріп, розтопіть вершкове масло, утрамбуйте кріп у банку, залийте маслом, закрийте кришкою та зберігайте в холодильнику. А щоб придбати улюблені продукти за найкращими цінами, скористайтеся сервісом GoToShop та порівняйте ціни на зелень в супермаркетах свого міста!
Для сушіння та заготівлі використовуйте лише свіжий, ароматний кріп без ознак в’янення або пошкоджень. Ретельно мийте та обсушуйте кріп перед збереженням, щоб запобігти утворенню плісняви. Використовуйте чисті, стерилізовані банки та кришки для маринування та соління. Зберігайте заготовки в прохолодному, темному місці. Перед вживанням сушений або маринований кріп можна замочити в холодній воді на 10-15 хвилин, щоб відновити його смак та аромат.
Ці поради та рецепти допоможуть вам зберегти кріп та насолоджуватися його свіжістю та ароматом протягом всієї зими!Раніше ми розповідали, чому традиційно в консервацію додають листя смородини, кріп і хрін. Дізнайтеся, яку роль ці рослини відіграють у збереженні овочів та фруктів під час консервації.