Щороку в перший день літа, 1 червня, у всьому світі святкується Міжнародний день захисту дітей. У цей день всі навколо прагнуть потішити діток та подарувати їм маленьку казку. Не обходиться цей день і без смаколиків, які так полюбляють діти. Тож редактори GoToShop зібрали поради, які допоможуть обрати різні десерти та подарувати вашій малечі справжню насолоду без шкоди для здоровʼя.
Морозиво
Один з найулюбленіших дитячих десертів влітку — морозиво. Це може бути пломбір чи шоколадне у стаканчику, ескімо, ріжок або фруктовий лід — кожна дитина має свій найулюбленіший вид. Щоб покупка цього смаколика була не надто дорогою, радимо ознайомитися з актуальними акціями на морозиво.
Склад
Перед покупкою морозива, оцініть його склад. Чим менше там домішок — барвників і ароматизаторів, а також консервантів, тим здоровіший десерт.
З цукром чи без?
Здається, що смаколик без цукру буде кориснішим для дітей, особливо до 3 років. Проте напис «без цукру» може мати і небезпеки, адже воно містить цукрозамінники. В 90% це цукрові спирти, які можуть вести до розладу харчової поведінки, здуття та метеоризму, бо впливають на бактерії мікробіома.
Морозиво з добавками
Морозиво зі смаками та посипанням має вищі рівні цукру та значно більшу кількість консервантів, стабілізаторів.
Ароматизоване кольорове морозиво часто містить штучні харчові барвники, такі як червоний № 3 (еритрозин) та синій № 2 (індигокармін). Деякі дослідження пов’язують ці барвники із гіперактивністю та поведінковими проблемами у дітей.
Які бувають види морозива
В Україні діють три стандарти на морозиво:
Молочне (з вмістом жиру від 0,5-7,5%), вершкове морозиво (8,0-11,5%) і пломбір (12,0-20,0%). На основі молока, в складі немає жодних рослинних жирів (пальмової або кокосової олій, маргаринів, кулінарних жирів тощо). Є кращим вибором.
Морозиво з комбінованим складом. Молочні жири замінюють поганими рослинними (або іншими замінниками молочного жиру), і це законно. Таке морозиво «видає» себе водянистістю і швидко тане
Плодово-ягідне морозиво, заморожений сік (продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, концентрату та ароматизаторів). Часто містить багато цукру.
Торт або тістечка
Ще одним популярним десертом для дітей є солодка випічка з додаванням крему, шоколаду чи желе.
Склад
Найперше тут також потрібно звернути увагу на те, з чого складається десерт. У його склад можуть додаватися різноманітні штучні додатки, які є небезпечними для організму дитини: емульгатори, консерванти, підсилювачі смаку, дешеві фарбники.
Вам також може бути цікаво:
Силіконові форми для випічки: переваги, недоліки та правила використання
Зберігаємо морозиво правильно: терміни та правила
Також під час виготовлення випічки можуть використовувати не масло, а маргарин для економії, або ж вершки низького ґатунку. Ці інгредієнти можуть містити пальмову олію, яка протипоказана малечі.
Начинка та коржі
Коржі можуть бути пісочні, бісквітні, з листкового тіста, з безе. Бісквіт, наприклад, вважається універсальною основою, адже він не кришиться, витримує будь-яку температуру, а ще він легкий і нейтральний за смаком, а ще мʼякий, що дуже подобається дітям.
Окрім коржів та крему торти та тістечка можуть мати фруктову, ягідну або горіхову начинки. Обирайте, що найбільше подобається вашій дитині та враховуйте її особливості: наприклад, алергію чи непереносимість деяких продуктів.
Корисні солодощі
Для дітей, особливо молодшого віку — до 3 років, найкращим варіантом стануть корисні солодощі без цукру чи штучних складників.
Фрукти та ягоди
У літній сезон особливо великий вибір сезонних фруктів та ягід, які потішать малечу. Вони смачні, соковиті та ще й дуже корисні. До того ж їх можна поєднувати з іншими продуктами і готувати сорбет, морозиво, смузі.
Пастила
Це чудова альтернатива цукеркам, та заміна свіжим фруктам у зимовий період. Пастила скручується з тонкого м’якого шару, має рівномірну структуру. Смак пастили від солодкого до кисло-солодкого з домішкою фруктово-ягідних відтінків залежно від складу.
Зефір
Десерт виготовляють з чотирьох інгредієнтів: фруктового чи ягідного пюре, яєчних білків, цукру та згущувача. Згущувачі: желатин, агар-агар або пектин. Зефір має приємну текстуру та солодкий смак.
Цукерки
Ще один улюблений смаколик дітей, хоч і не надто корисний. Раніше ми детально розповідали, як обрати цукерки, щоб отримати найсмачніші та найкорисніші ласощі, експериментувати та насолоджуватися ними з розумом.