Морозильна камера — справжній рятівник: тут можна зберігати залишки їжі, готувати страви наперед та ласувати морозивом у спекотні літні дні. Проте, як й будь-яка техніка, вона може давати збої, що призводить до псування продуктів.
Міністерство сільського господарства США запевняє: їжа, що зберігається при -17°C (0°F) й нижче, буде безпечною, хоча її смак та текстура можуть постраждати. Однак важливо пам’ятати, що температура в морозилці може коливатися, особливо якщо ви часто її відкриваєте або живете в регіоні з перебоями в електропостачанні. Ось декілька ознак того, що ваші продукти можуть бути зіпсовані.
Кристали льоду в упаковці
Ці маленькі сніжинки на пакетах з їжею — ознака «опіку морозильною камерою». Це відбувається, коли молекули води з їжі мігрують до холодніших ділянок морозильної камери (наприклад, до стінок). Їжа, хоч й безпечна, втратить смак та текстуру після розморожування. Це також може свідчити про перепади температур.
Вас також зацікавить:
Врятувати їжу: як зберегти продукти у холодильнику без світла
Морозильна камера: помилки, яких слід уникати, щоб зберегти продукти свіжими
Зміна кольору білка
Якщо червоний стейк став сірувато-коричневим, а рожева свинина — темно-коричневою або сірою, це значить, що м’ясо контактувало з повітрям. Після розморожування воно буде сухим, хоч й безпечним для вживання.
В’ялі овочі
Занадто довге зберігання замороженої броколі призведе до втрати її яскраво-зеленого кольору. Це стосується й інших овочів. Зміна кольору — ознака псування через неправильне пакування або тривале зберігання.
Невідома дата заморозки
Хоча в ідеальних умовах їжа може зберігатися в морозилці вічно, її якість з часом погіршується. Деякі продукти, як майонез, взагалі не підходять для заморожування. Звикайте записувати дату заморозки, щоб знати, скільки їжа пролежала в морозилці.
Нагадаємо, що придбати усе усе необхідне за вигідними пропозиціями допоможе сервіс порівняння цін від GoToShop!
Прогірклий або неприємний запах
Цей запах може бути не таким очевидним, доки їжа не розморозиться. Особливо це стосується м’яса та морепродуктів. Якщо відчули дивний запах, краще викиньте продукт, адже він зіпсувався через невідповідні умови зберігання.
Рідина на дні морозильної камери
Наявність рідини, особливо м’ясного соку рожевого кольору, — поганий знак. Це може означати, що морозильна камера розморозилася (їжа в такому разі небезпечна для вживання), або ж соки з продуктів, що розморозилися, забруднили інші. Проведіть ревізію та з’ясуйте причину.
Пам’ятайте:
Не ризикуйте вживати їжу з морозильної камери, якщо ви не впевнені в її якості.
Правильне зберігання продуктів у морозилці допоможе зберегти їх свіжими протягом тривалого часу.
Регулярно перевіряйте морозильну камеру та викидайте зіпсовані продукти.
Дотримуючись цих порад, ви зможете зберегти продукти в морозилці свіжими та безпечними для вживання.
Раніше ми писали, як влаштувати холодильник, щоб ваша їжа завжди була свіжою, а ви економили час та гроші.