Виробники харчових продуктів пишуть багато корисної та важливої інформації про продукт прямо на упаковці, але для звичайного покупця така інформація мало зрозуміла. Якщо зі складом якось можна орієнтуватися, то прочитати зашифровані позначення, коди та абревіатури під силу далеко не кожному, а вони, тим часом можуть бути дуже важливими. Редактори GoToShop зібрали для вас ключові елементи, які можна знайти на етикетках харчових продуктів.
Склад продукту (інгредієнти)
Тут все більш-менш зрозуміло. У цьому розділі виробники перераховують всі інгредієнти за зменшенням їхньої кількості, тобто найперші зазначені компоненти складають основу продукту.
У складі виробники також вказують наявність і кількість доданого цукру, солі, штучних добавок і консервантів. Наприклад, штучні барвники Е120, Е151 і Е102 можуть спричиняти алергічні реакції, так само як і консерванти E249-E252, E320, E211, які на додаток можуть спричиняти різноманітні проблеми з травленням у довгостроковій перспективі.
Харчова цінність
Ще одна важлива частина інформації на упаковці, особливо для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і вагою. Саме тут виробник вказує дані про вміст калорій, білків, жирів (включно з насиченими і трансжирами), вуглеводів (включно з цукром і дієтичними волокнами) та інших поживних речовин на порцію продукту.
Вам також може бути цікаво:
Їжте ковбасу без шкоди для здоров’я: як вибрати натуральний продукт
Пам’ятайте, що слід уникати продуктів із трансжирами, а ось наявність харчових волокон — є додатковим плюсом, оскільки вони допомагають підтримувати нормальне травлення.
Вміст мікроелементів
У цьому блоці на етикетці вказується інформація про вміст у продукті вітамінів і мінералів, що також буде корисним, якщо у вас є якісь проблеми зі здоров’ям.
Алергени
Зазвичай виробники виносять алергени в окремий блок, оскільки це іноді життєво важлива інформація. Тут вказується наявність у продукті будь-яких алергенів, наприклад, лактози, глютену, сої тощо.
Відсоток добової потреби (% СП) або % Рекомендованої денної норми (% RDA)
Це показник рекомендованої добової норми продукту. Намагайтеся дотримуватися цих рекомендацій.
Термін придатності та умови зберігання
Це той блок на етикетці, на який потрібно звертати увагу насамперед, оскільки це безпека і якість продукту. Слідкуйте, щоб термін придатності товару, що купується, був у межах норми, а умови його зберігання відповідають заявленим вимогам (наприклад, «зберігати в холодильнику», «зберігати в сухому місці» тощо).
Виробник і контактна інформація
Інформація про компанію, що виготовила продукт, і контактні дані можуть бути корисними за необхідності зв’язатися з виробником у разі виникнення будь-яких питань або проблем. Намагайтеся вибирати перевірених і надійних виробників.
Сертифікації та відзнаки
Продукти можуть мати різні сертифікації (наприклад, органічний продукт, без ГМО тощо), а також сертифікати та знаки якості, що видаються незалежними організаціями або державними органами, які підтверджують їхню безпеку, якість і відповідність стандартам (наприклад, ISO 9001, HACCP тощо). Тут же виробники можуть вказувати отримані медалі на виставках або міжнародні відзнаки.
Попередження
Іноді виробники вказують на етикетці інформацію про можливі ризики або обмеження, пов’язані з використанням цього продукту, або особливі способи його зберігання чи приготування. Не пропускайте цей пункт!
Штрих-код
Являє собою унікальний набір смуг і цифр, який використовується для ідентифікації продукції за походженням і партією, а також для автоматизації процесу продажу. Зазвичай штрих-код знаходиться на задній або бічній стороні упаковки продукту.
Перші кілька цифр штрих-коду позначають країну виробника, далі йде код виробника, який ідентифікує конкретну компанію. Решта цифр кодують інформацію про конкретний продукт, таку як номер моделі, вагу, ціну тощо. Прочитати такий штрих-код можна за допомогою спеціальних мобільних додатків або просто забивши цифри в інтернет.
Це основна інформація, яку можна зустріти майже на всіх етикетках та упаковках будь-яких харчових продуктів. Читання та розуміння цієї інформації допоможе вам зробити свідомий вибір, а також забезпечити безпеку та якість продукції, яку ви купуєте та вживаєте.
Раніше ми розповідали, як обрати олію за етикеткою: на що звернути увагу на упаковці рослинної олії, щоб отримати дійсно якісний продукт.