Дозрівають чи псуються: що відбувається з вашими улюбленими фруктами після покупки

Деякі фрукти краще купувати не до кінця дозрілими, адже вони стають найсмачнішими за зберігання в домашніх умовах

Дозрівають чи псуються: що відбувається з вашими улюбленими фруктами після покупки
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Здавалося б немає нічого простішого, аніж купити своїх улюблених фруктів, особливо в сезон, та насолоджуватися їхнім смаком та користю. Проте існують фрукти, які припиняють дозрівати одразу після того, як їх зібрали, а є навпаки такі, які стають найсмачнішими через деякий час. Тому редактори GoToShop дізналися, які фрукти продовжують дозрівати після того, як ви їх купили, а які ні, а також про те, як зрозуміти, коли кожен з них готовий до вживання.

Фрукти, які дозрівають після покупки

Фрукти, які продовжують дозрівати після того, як їх зірвали, називаються клімактеричними. Ви можете придбати ці фрукти до того, як вони дозріють, і дозволити їм досягти свого найсмачнішого стану в домашніх умовах.

Банани

Банани продовжують дозрівати після того, як їх зібрали і продали, тому важливо враховувати, коли і як ви плануєте використовувати фрукти. Якщо ви хочете насолодитися ними пізніше, обирайте недозрілі банани з повністю зеленою шкіркою. За кімнатної температури вони дозріватимуть близько тижня.

Раніше ми розповідали, як пришвидшити дозрівання бананів, якщо вам потрібно використати цей фрукт уже зараз.

Більшість кісточкових фруктів

Персики, сливи, нектарини та абрикоси, придбані недозрілими, дозрівають у домашніх умовах приблизно за два-три дні. Тому, якщо ви плануєте насолоджуватися цими кісточковими фруктами протягом тижня, подумайте про те, щоб купити фрукти з різним рівнем стиглості. Таким чином, у вас будуть фрукти, які вже готові до вживання, і ті, які будуть готові в найближчі кілька днів.

Перегляньте актуальні акції на кістянки та купіть їх за вигідною ціною вже зараз, щоб насолодитися смаком без шкоди для гаманця.

Як визначити, чи стиглий кісточковий фрукт. Щоб визначити, чи стиглий кісточковий плід, злегка стисніть його. Незрілі фрукти будуть твердими, а стиглі — трохи піддаватимуться натиску. Як тільки такий фрукт дозрів, насолоджуйтеся ним негайно або зберігайте в холодильнику протягом трьох-п’яти днів.

Груші

Груші збирають зрілими, але не стиглими, оскільки вони не дозрівають на дереві. Однак вони дозріють за кімнатної температури на вашій кухні після того, як ви принесете їх додому.

Як прискорити дозрівання груш. Дозрівання груш можна прискорити, якщо зберігати їх поруч з яблуками або бананами, які виділяють етилен, газ, що сприяє дозріванню.

Як визначити, що груша стигла. Стиглі груші будуть трохи піддаватися, коли ви їх стискаєте. Вони також не будуть довго зберігатися, тому їх потрібно зʼїсти якнайшвидше. В іншому випадку стиглі груші можна зберігати в холодильнику від трьох до п’яти днів. Найкраще зберігати їх у паперовому пакеті в шухляді.

Ківі

Ще один фрукт, який дозріває після того, як ви його купили, — ківі. Якщо ви не плануєте з'їсти фрукт одразу, шукайте в магазині недозрілі, вони будуть дуже твердими на дотик.

Скільки часу потрібно для дозрівання ківі. У домашніх умовах ківі дозріває за кімнатної температури протягом трьох-п’яти днів, особливо якщо його покласти поруч з бананами та яблуками.

Як визначити, що ківі стиглий. Стиглі ківі піддаються легкому натисканню. Вони також матимуть солодкий фруктовий запах. Стиглі ківі можна зберігати в холодильнику ще сім днів або два тижні, якщо покласти їх у поліетиленовий пакет.

Манго

Манго продовжує дозрівати після того, як ви принесете його додому, тому майте це на увазі, коли купуєте цей тропічний фрукт.

Скільки часу потрібно для дозрівання манго. Якщо зберігати незрілі манго за кімнатної температури, вони будуть готові до вживання в їжу через три-вісім днів. Щоб скоротити цей процес до двох днів, покладіть фрукти в коричневий паперовий пакет.

Як визначити стиглість манго. Стиглі манго мають легкий, солодкий аромат і злегка піддаються натисканню. Якщо ви не готові їсти манго, зберігайте його у холодильнику, щоб уповільнити подальше дозрівання.

Фрукти, які не дозрівають після покупки

Фрукти, які перестають дозрівати відразу після того, як їх зірвали, називаються некліматичними — купуйте такі фрукти, коли вони вже дозріли.

Вишня

На відміну від інших кісточкових фруктів, вишня не продовжує дозрівати після зривання. Тому в продуктовому магазині вам варто шукати ті, які вже готові до вживання.

Як визначити, чи вишня стигла. Вибирайте вишні з блискучою шкіркою, яскраво-зеленими плодоніжками та твердою текстурою. Пропустіть зморшкуваті, тьмяні або м’які, оскільки ці ознаки вказують на те, що вишні занадто старі.

Як зберігати вишню, щоб вона залишалася свіжою:

  • не мийте вишню, поки не будете готові її з'їсти;

  • зберігайте її в холодильнику в незапечатаному пакеті або відкритому контейнері в ящику для хрустких ягід.

Полуниця

Після того, як полуницю зірвали, процес дозрівання припиняється — тому обов’язково купуйте ягоди, які були зібрані на піку стиглості.

Як визначити, що полуниця стигла. Шукайте полуницю з рівномірним, глянцевим червоним кольором і сильним квітковим ароматом.

Вам також буде цікаво:

Як зберегти свіжість полуниці надовше: поради та хитрощі

Поради з вибору вишні: як не помилитися

Як зберігати полуницю, щоб вона залишалася свіжою: зберігайте її в холодильнику, і не мийте ягоди, поки не будете готові їх з'їсти, оскільки волога сприяє розвитку плісняви.

Виноград

Оскільки виноград не дозріває на лозі, важливо знати, як вибрати стиглий виноград у магазині.

Як визначити, що виноград стиглий. Вибирайте грона з яскраво-зеленими стеблами і без ознак в’янення. Ви також можете провести тест на струс: злегка потрясіть гроно і виберіть те, де виноградини залишаються прикріпленими до стебла.

Як зберігати виноград, щоб він залишався свіжим. Ні в якому разі не мийте виноград, якщо не збираєтеся його відразу споживати. Також зберігайте його у мікроперфорованому поліетиленовому пакеті в найхолоднішій частині холодильника.

Цитрусові

Цитрусові, такі як апельсини, грейпфрути, лимони та лайми, дозрівають лише на дереві. Після того, як фрукти зірвані і куплені, вони не продовжують дозрівати, хоча можуть зіпсуватися, якщо їх неправильно зберігати.

Як визначити стиглість цитрусових: щоб визначити ідеально стиглі цитрусові, шукайте плоди, які здаються важкими для свого розміру.

Як зберігати цитрусові, щоб вони залишалися свіжими. Вдома ви можете зберігати їх при кімнатній температурі протягом двох-трьох днів, а потім перемістити в холодильник. Тут цитрусові зберігатимуться від трьох до шести тижнів.

Ананас

Ананас — ще один фрукт, який не дозріває після того, як його зірвали.

Як визначити, що ананас стиглий: стиглий ананас буде важким на дотик, матиме ароматний запах і злегка жовтий колір. Уникайте ананасів з мінімальним ароматом і зеленим відтінком — це свідчить про те, що фрукт був зірваний до того, як дозрів.

Як зберігати ананас, щоб він залишався свіжим. Зберігайте нерозрізаний ананас при кімнатній температурі протягом двох-трьох днів, за цей час він стане соковитішим і м’якшим. Якщо вам потрібно більше часу, покладіть його в холодильник на п’ять-сім днів.

Кавун

Стиглість кавуна залишається незмінною після того, як він був зірваний і доставлений до магазину.

Як визначити, чи стиглий кавун. Ви зрозумієте, що кавун стиглий, якщо відчуєте, що він важкий для свого розміру. Це свідчить про високий вміст води.

Як зберігати кавун, щоб він залишався свіжим: тримайте кавун при кімнатній температурі близько одного тижня, після чого наріжте його і покладіть в холодильник.

Раніше ми розповідали, як довго різні овочі зберігаються без холодильника, та як правильно їх зберігати, щоб вони не втратили свіжість, смак та поживні речовини.

  • Уловний фреш
    27 - 31 липень 2024

    Виноград білий без кісточки, шт

    99.9грн
    - 17% 119 грн
  • Сенсаційні знижки
    15 липня - 6 серпня 2024

    Очисник для унітаза Frosch «Малина», 750мл

    99грн
    - 38% 159 грн
  • Свіжа пропозиція
    25 - 31 липень 2024
    24.99грн
    - 38% 39.99 грн
  • Читати статті на тему

    2024.07.26 17:13
    Як зберігати продукти

    Салат з огірків і помідорів на зиму: рецепт смачної заготовки

    Розповідаємо, як перетворити звичний салат з огірків та помідорів на справжній кулінарний шедевр, експериментуючи зі спеціями, травами та додатковими інгредієнтами
    2024.07.26 14:05
    Як зберігати продукти

    Наливка з йошти: ароматний напій домашнього виробництва

    Пропонуємо кілька рецептів наливки з йошти, а також розповідаємо про корисні властивості цієї ягоди, як обрати інгредієнти та зберігати готовий напій
    2024.07.26 12:54
    Як зберігати продукти

    Мариновані сливи: сонячна закуска на зиму

    Розповідаємо, як перетворити соковиті літні сливи на яскраву зимову закуску, приготувавши їх за різноманітними рецептами маринадів
    2024.07.26 11:16
    Як зберігати продукти

    Гострий кетчуп на зиму: рецепти для справжніх гурманів

    Розповідаємо, як приготувати вдома гострий кетчуп на зиму за різними рецептами, який додасть свіжість і пікантність вашим стравам
    2024.07.25 17:18
    Як зберігати продукти

    Цвітна капуста на зиму: вітаміни та смак у кожній баночці

    Розповідаємо, як зберегти смак та вітаміни цвітної капусти на зиму, використовуючи різноманітні методи консервування: маринування, соління, заморожування та сушіння