Сезон полуницю у самому розпалі, вона стає все доступнішою на ринках та в магазинах, а також активно дозріває на власних грядках. Про користь полуниці можна говорити довго, адже вона містить багато вітамінів та антиоксидантів, які так потрібні організму. Проте чи можна їсти полуницю щодня та як вона впливатиме на ваш організм за такого споживання — дізнавалися редактори GoToShop.
Що буде, якщо їсти полуницю щодня
Купуйте полуницю за акційною ціною та споживайте її з насолодою. За словами нутриціолога Оксани Шатрової, якщо протягом двох тижнів на десерт їсти полуницю, на вас чекають позитивні зміни. А саме:
зменшаться прояви менопаузи та полегшиться стан у критичні дні;
високий вміст елагової кислоти (легкий природній фітоестроген) — при здоровому мікробіому перетворюється в уролитин А (діятиме як антиоксидант);
забезпечиться повноцінний кровообіг та покращиться стан судин (якщо проблеми з холестеринами);
зменшить негативний вплив ультрафіолету на шкіру;
через вміст фізетину підтримаються функції мозку.
Кому не можна їсти полуницю
Попри всю користь полуниці, вона має деякі протипоказання. Вона може і негативно впливати на здоровʼя, викликати алергію та інші симптоми.
Вас також може зацікавити:
Як зберегти полуницю на зиму: 5 секретів свіжості та смаку
Не викидайте хвостики полуниці: 5 несподіваних способів їх використання
Від полуниці краще відмовитися:
людям, які страждають на діабет, подразнення кишківника, коліт. Полуниця може значно погіршити ваш стан;
якщо у вас є діарея чи болі в шлунку — через вміст органічних кислот не рекомендується їсти полуницю;
пацієнтам з каменями в нирках чи нирковою недостатністю. У полуниці міститься оксалат натрію і саме з цієї речовини складаються камені в нирках;
при алергії — саліцилати, які присутні в полуниці, можуть викликати кропив’янку. У людей з алергією на полуницю вживання ягід викликає свербіж, висипання, набряк, нудоту, блювоту та інші симптоми.
Як їсти полуницю без шкоди для здоровʼя
Щоб насолоджуватися літньою ягодою з користю потрібно правильно обрати полуницю. Для цього дотримуйтеся двох простих правил: купуйте її в перевірених місцях та слідкуйте за гігієною.
Також звертайте увагу на ягідки полуниці: вони мають бути яскравого кольору, без плям, гнилі та пошкоджень. Віддавайте перевагу ягодам середнього розміру, адже занадто великі або дрібні можуть бути перегодовані хімікатами. Зберігайте полуницю в холодильнику не більше 2-3 днів.
Раніше ми зібрали поради, яку полуницю краще не купувати. Завдяки ним ви зможете обрати справді найкращу ягоду та отримати від неї максимум користі.