Звичайно, більшість фруктів і овочів можна отримати цілий рік, але багато з них смачніші та корисніші саме в сезон. Так, помідор посеред зими просто не може конкурувати з соковитою яскравістю місцевих помідорів влітку, а надкусити ідеально стиглий персик — одне з найбільших задоволень літа. Існують також фрукти та овочі, які є суцільними сезонними делікатесами, наприклад, черемша навесні та вишня влітку.
Тож редактори GoToShop підготували путівник, який допоможе визначити, які овочі та фрукти є сезонними, щоб ви могли спланувати свій список покупок та рецепти з урахуванням пікових продуктів.
Чому варто їсти сезонні продукти
Сезонні фрукти мають глибину та яскравість смаку, з якими не можуть зрівнятися продукти поза сезоном.
Харчування в сезон також є більш раціональним, оскільки дозволяє нам купувати продукти, вирощені на місцевому рівні — це також може бути економніше, смачніше і, як правило, корисніше для здоров’я. Щоб зекономити ще більше, радимо ознайомитися з актуальними акціями на фрукти та овочі.
Коли продукти обирають для споживання після збору врожаю, вони, як правило, мають найсвіжіший смак, а поживні речовини краще зберігаються. А продукти, які зберігаються протягом тривалого часу, втрачають вміст поживних речовин. До того ж для забезпечення врожаю в несезонний період часто використовують хімікати, що може мати негативний вплив на навколишнє середовище.
Продукти, які не є сезонними
З’ясування того, які фрукти та овочі їсти і коли, може бути дещо заплутаним. Адже деякі популярні продукти, такі як яблука, морква, картопля, лимони та банани, доступні цілий рік завдяки різним регіонам вирощування, використанню теплиць, сучасному зберіганню та імпорту.
До того ж сезонність продуктів відрізняється залежно від клімату.
Весна
Багато видів продуктів є провісниками цієї довгоочікуваної пори року. Як тільки на ринку з’являється спаржа, ви знаєте, що настала весна. Більшість фруктів і овочів, які з’являються в цьому сезоні, зникають до кінця червня.
Весняні фрукти та овочі:
Артишоки
Спаржа
Крес-салат
Шпинат
Полуниця
Ревінь
Редиска
Латук
Черешня
Зелена квасоля
Зверніть увагу, що деякі з цих продуктів зʼявляються лише наприкінці весни та досягають піка свого врожаю вже влітку.
Літо
Це сезон, коли можна розщедритися на літри стиглої чорниці, соковитої малини та смачної ожини. Це також благословенна пора року, коли вищезгадані продукти перетинаються з полуницею, і коли абрикоси, сливи, персики та інші кісточкові фрукти досягають свого піка.
Окрім ягід та інших фруктів, літо — це також сезон, коли можна насолоджуватися найкращими помідорами року, найсолодшою кукурудзою в качанах, найсвіжішим салатом і огірками, а також літніми цукіні.
Літні фрукти та овочі:
Горох
Кабачки
Абрикоси
Черешня
Лохина
Малина
Ожина
Диня
Нектарини
Персики
Сливи
Помідори
Кукурудза
Баклажани
Квасоля
Салат-латук
Огірки
Кавун
Ці фрукти та овочі вступають у сезон наприкінці літа, на початку осені:
Буряк
Болгарський перець
Перець чилі
Інжир
Вас також може зацікавити:
Дозрівають чи псуються: що відбувається з вашими улюбленими фруктами після покупки
Як правильно заморозити ягоди та фрукти на зиму
Осінь
Восени ми звикли збирати врожай та відправляти його на зимове зберігання. Це також пора насолодитися останніми свіжими фруктами та овочами з грядки та власного садку. Осінь, звичайно ж, приносить яблука. Це також пік сезону груш.
Осінні фрукти та овочі:
Яблука
Груші
Айва
Журавлина
Виноград
Хурма
Гарбуз
Капуста
Гриби
Цвітна капуста
Капуста
Картопля
Ці фрукти та овочі вступають у сезон наприкінці осені:
Брюссельська капуста
Гранати
Бруква
Ріпа
Зима
Зима може бути складним випробуванням для любителів свіжих овочів та фруктів. Але сезон можна прикрасити цитрусовими та ківі, а також насолодитися закінченням сезону гранатів. З овочів найкраще їсти броколі, капусту, іншу ситну зелень та коренеплоди.
Зимові фрукти та овочі:
Цитрусові (включаючи апельсини, клементини, грейпфрути, лимони Мейєра, апельсини кара-кара та лайми)
Броколі
Зелень капусти
Корінь селери
Бруква
Ріпа
Раніше ми розповідали про шкоду надмірного споживання фруктів. Адже попри всю їх користь, фруктів в раціоні може бути забагато, тому краще знати норму щоденного споживання.