У розпал сезону свіжих помідорів гріх не скористатися такою можливістю і не приготувати домашній кетчуп без штучних добавок і консервантів. Тим паче, що класичний рецепт кетчупу не вимагає якихось особливих навичок. Тож редактори GoToShop розкажуть, як приготувати домашній кетчуп та насолоджуватися його смаком протягом року.
Що знадобиться, щоб приготувати домашній кетчуп
1,5 кг помідорів. Беріть уже стиглі та трохи м’які томати. Щоб купити їх вигідно, радимо ознайомитися з актуальними акціями на помідори
1 велика цибулина
2-3 зубчики часнику
1 склянка яблучного оцту (можна замінити на інший оцет)
1 склянка цукру
1 столова ложка солі
1-2 столові ложки рослинної олії
Половина чайної ложки меленого чорного перцю
Половина чайної ложки меленого червоного перцю
1 чайна ложка меленого коріандру
1 чайна ложка меленої гірчиці
Як готувати домашній кетчуп
Помийте й очистіть помідори від стебел і зіпсованих ділянок. За бажання можна видалити і шкірку, але це не обов’язково. Наріжте томати дрібними кубиками. Щоб видалити шкірку з помідорів, існує чотири способи, які не потребують особливих зусиль.
У великій каструлі розігрійте олію й обсмажте дрібно нарізану цибулину до м’якості. Додайте в каструлю подрібнений часник і обсмажуйте його разом із цибулею ще 1-2 хвилини до того, поки не з’явиться аромат, а цибуля не набуде золотистого кольору.
Покладіть нарізані помідори в каструлю до цибулі та часнику. Додайте оцет, цукор, сіль, мелений коріандр, мелену гірчицю і мелений перець.
На середньому вогні доведіть масу до кипіння. Після чого зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте кетчуп близько 1-2 годин, періодично помішуючи.
Вас також може зацікавити:
Тривале зберігання помідорів: корисні поради та лайфхаки
Сім корисних властивостей помідорів
У процесі готування помідори розм’якшуватимуться і соус стане густішим. Поступово доведіть кетчуп до бажаної консистенції. Якщо він дуже густий, то додайте в нього трохи води. Також перевірте його на смак, і за бажання додайте більше цукру або солі на ваш смак.
Якщо хочете, щоб кетчуп був більш однорідним і мав консистенцію рідкого пюре, то можете використати блендер, після того, як соус трохи охолов.
Готовий кетчуп розлийте в стерилізовані банки та закрийте їх кришками. Дайте йому охолонути до кімнатної температури, а потім помістіть його на зберігання в холодильник.
Готово! Тепер у вас є смачний домашній кетчуп, який можна використовувати в різних стравах і соусах.
Раніше ми розповідали, як обрати помідори в супермаркеті, щоб отримати найсмачніші та найякісніші плоди.