Про користь абрикосів, відомо всім, адже ці сонячні фрукти багаті на вітаміни та мікроелементи. А що ж до кісточки, що ховається в їх твердій оболонці? Чи криє вона в собі користь чи таїть небезпеку?
Корисні властивості абрикосової кісточки
Ядра абрикосових кісточок містять вітаміни A, E, F, групи B, калій, магній, фосфор, залізо, цинк та інші важливі для організму речовини. В ядрах міститься амигдалін (вітамін B17), який, за деякими даними, може гальмувати ріст ракових клітин. Важливо зазначити, що наукові дослідження з цього питання не дають остаточної відповіді і потребують подальшого вивчення.
Вас також зацікавить:
Фанта з абрикос на зиму: освіжаючий напій з літнім ароматом
Курага власноруч: як сушити та зберігати абрикоси
Вітаміни та мікроелементи, що містяться в ядрах, сприяють зміцненню імунної системи і підвищують стійкість організму до інфекцій. Калій та магній позитивно впливають на роботу серця та судин, а вітаміни A, E та F сприяють покращенню стану шкіри, волосся та нігтів. Клітковина, що міститься в абрикосових кісточках, сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Щоб придбати смачні сонячні фрукти за найвигіднішою ціною, радимо переглянути актуальні акції на абрикоси в магазинах вашого міста.
Можлива шкода абрикосової кісточки
Ядра абрикосових кісточок містять синильну кислоту, яка в великих дозах може бути отруйною. Вживання 10-20 ядер одноразово може призвести до отруєння, а 40-50 — до летального результату. У деяких людей може виникати алергічна реакція на ядра абрикосових кісточок. Вживання абрикосових кісточок протипоказано в період вагітності та лактації, при захворюванні щитоподібної залози, цукровому діабеті та захворюваннях печінки та нирок.
Як вживати ядра абрикосів
Щоб отримати максимальну користь від вживання кісточок, для початку потрібно правильно вибрати фрукти на ринку чи в магазині, та не забувати, як зберігати абрикоси свіжими. Добова норма споживання ядер абрикосових кісточок не повинна перевищувати 10 штук. Ядра можна подрібнити в кавомолці та додавати до їжі: каші, йогурти, смузі, випічку. З ядер абрикосових кісточок можна зробити олію, яка має лікувальні властивості. Перед вживанням ядер абрикосових кісточок, рекомендується проконсультуватися з лікарем, щоб зважити можливу користь і ризики.
Абрикосові кісточки — це цінний продукт, який може принести користь організму. Проте, важливо вживати їх з розумом і дотримуватися рекомендованих норм споживання. Раніше ми розповідали, як правильно заморозити абрикоси, щоб зберегти їх літній смак на холодну пору року.