Літо — це пора соковитих фруктів, а слива — одна з найулюбленіших. Її солодкий смак і яскравий аромат нагадують про теплу пору року. Щоб насолоджуватися цим смаком навіть взимку, можна приготувати смачний і ароматний компот.
Чому варто заготовити компот зі сливи на зиму
По-перше, компот допоможе максимально зберегти користь сливи, яка багата на вітаміни C, A, K, а також мінерали — калій, магній, залізо. Цей напій також дозволяє підтримувати імунітет і загальний тонус організму в холодну пору року. Сливовий компот чудово втамовує спрагу і додає бадьорості. Його можна подавати як холодним, так і гарячим, а також використовувати як основу для приготування різних десертів, наприклад, киселів або мусів.
Вас також зацікавить:
Сезонні фрукти та овочі: коли що обирати та споживати
Слива при діабеті: нюанси споживання
Як вибрати сливи для компоту
Для компоту підійдуть будь-які сорти слив. Головне, щоб вони були стиглими, соковитими і без пошкоджень. Перед покупкою корисних фруктів, радимо ознайомитися з актуальними акціями на сливи в супермаркетах вашого міста. Так ви зможете придбати їх за найкращою пропозицією. Найчастіше для компоту використовують такі сорти:
Угорка: солодкі сливи з щільною м’якоттю.
Ренклод: солодкі сливи з соковитою м’якоттю.
Чорнослив: сушені сливи, які надають компоту особливий аромат і смак.
Компот зі сливи: інгредієнти
сливи — 2 кг
цукор — 1,5 кг
вода — 3 л
прянощі (за бажанням): кориця, гвоздика, кардамон
Як приготувати компот зі сливи на зиму
Сливи ретельно промити, видалити кісточки. Скляні банки і кришки також добре вимити і простерилізувати.
У великій каструлі закип’ятити воду, додати цукор і прянощі. Кількість можна регулювати за своїм смаком. Варити сироп до повного розчинення цукру. Додати сливи і варити на середньому вогні 5-7 хвилин.
Гарячий компот розлити по стерилізованих банках, щільно закрити кришками, перевернути догори дном, укутати ковдрою і залишити до повного охолодження.
Пам’ятайте, що ретельна стерилізація банок допоможе зберегти компот свіжим протягом тривалого часу. Для більш насиченого смаку можна додати в компот інші фрукти, наприклад, яблука, груші або смородину.
Раніше ми розповідали, як створити літній настрій, приготувавши ароматний коктейль сангрія, експериментуючи з різними фруктами та спеціями.